Skeet-ampujien hieno päivä Kyproksella: Oskari Kössi maailmancupin viides, Tommi Takanen kymmenes
1.5.2017 klo 19:52
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Oskari Kössi finaaliesittelyssä Kyproksen maailmancupin skeetissä. (Kuvat: Per-Ole Lindell)

Oskari Kössi järjesti riemukkaan vapunpäivän Kyproksen Larnakassa, kun hän sijoittui skeetin maailmancupissa hienosti viidenneksi. Hän oli ensimmäisen kerran mukana maailmancupin finaalissa. Tommi Takanen nappasi uransa toiseksi parhaan maailmancupin sijoituksensa ollen kymmenes.

Oskari Kössi Larnakan radalla.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden kolmas maailmancup jatkui maanantaina Kyproksen Larnakassa. Ohjelmassa ovat haulikkolajit eli trap, skeet ja kaksoistrap. Cupiin osallistuu 429 urheilijaa, jotka edustavat 61 maata. Kyproksella on mukana kuusitoista suomalaista urheiluampujaa.

Miesten skeetissä ammuttiin maanantaina toisen kilpailupäivän 75/125 kiekkoa ja finaali. Oskari Kössi (Sibbo Skyttegille) ampui tasaisen varmasti ja teki tuloksen 122 (25+24+25+24+24). Se oli samalla finaaliraja eli Kössi pääsi ensimmäisen kerran urallaan maailmancupin finaaliin.

Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien Saif Bin Futtais teki peruskilpailun parhaan tuloksen 124. Ison-Britannian Ben Llewellin ja Venäjän Aleksandr Zemlin rikkoivat 123 kiekkoa. Kössin lisäksi Kyproksen Georgios Achilleos ja Argentiinan Federico Gil tekivät tuloksen 122.

Kuuden ampujan finaalissa Kössi sijoittui viidenneksi ja jätti taakseen Bin Futtaisin. Ennen tätä Kössin, 29, paras maailmancup-sijoitus oli 18:s, jonka hän oli saavuttanut viime vuonna San Marinossa ja kaksi vuotta sitten Gabalassa.

– Kyllä finaali on aina finaali – etenkin kun tämä oli minun eka kertani maailmancupin finaalissa. Finaali maistui hyvältä, mutta olisihan sitä mielellään maistuvammankin sijoituksen ottanut, Kössi sanoi.

Kössi odotti finaalin alkua peruskilpailun jälkeen melkein neljä tuntia. Hän harmitteli hivenen sitä, että pitkän päivän aikana virettä oli vaikea pitää yllä.

– Siihen aletaan kiinnittää seuraavaksi huomiota eli miten vireystila säilyy. Täällä oli hyvät olosuhteet, pientä tuulta ja lämpöasteita noin 30.

Finaalipaikka antoi Kössille rutkasti uskoa tulevaan:

– Olemme tehneet asioita oikein viimeksi kuluneiden parin vuoden ajan. Ei muuta kuin lisää treeniä.

Maailmancupin voiton vei Argentiinan Federico Gil ennen Kyproksen Georgios Achilleosta. Tämä oli Gilin ensimmäinen maailmancupin ykkössija.

Lahden Ampumaseuran Tommi Takasen tulos 121 (25+24+24+23+25) oikeutti tänään hänen uransa toiseksi parhaaseen maailmancupin sijoitukseen. Takanen oli tänään kymmenes, kun hänen paras maailmancupin sijoituksensa on seitsemäs. Se on kolmen vuoden takaa Arizonan Tucsonista.

– Tähän mennessä uran toiseksi paras sijoitus, kyllä. Ei ollut tämä vielä se Tommin kisa eli nälkää jäi. Ei muuta kuin lisää Gyttorppia Beretan piippuun ja reenaamaan, hän sanoi.

Sibbo Skyttegillen Timo Laitinen teki tuloksen 117 (24+25+24+23+21) ja sijoittui 44:nneksi.

– Eilinen meni jokseenkin suunnitelman mukaan, mutta tänään homma meni alavireisesti, ja homma sai vielä kruunauksen viimeisen kierroksen ventin muodossa. Onneksi mieltä lämmittää Oskarin ja Tommin hyvä ammunta. Nyt sitten keskittymään kotimaan kahinoihin., Laitinen summasi kilpailunsa.

Ala-Hämeen Ampujien Timi Vallioniemi teki mqs-ampujana tuloksen 115 (23+22+x23+23+24).

Kössi ja Heidi Hämäläinen ampuvat tiistaina skeetin sekajoukkuekilpailun. Keskiviikkona on kaksoistrap, jossa ovat suomalaisista mukana Orimattilan Seudun Urheiluampujien Sami Ritsilä ja Miki Ylönen.

Kyproksen maailmancupin viimeinen kisapäivä on sunnuntai 7. toukokuuta.

ISSF:n maailmancup (haulikko)
28.4.-8.5. Larnaka, Kypros

Tuloksia ma 1.5.

Miesten skeet 125 kiekkoa + finaali
Peruskilpailu: 1) Saif Bin Futtais Yhdistyneet Arabiemiirikunnat 124, 2) Ben Llewellin Iso-Britannia 123+8, 3) Aleksandr Zemlin Venäjä 123+7, 4) Federico Gil Argentiina 122+2, 5) Georgios Achilleos Kypros 122+1+2, 6) Oskari Kössi Suomi 122+1+1, … 10) Tommi Takanen 121, … 44) Timo Laitinen 117. 94 osanottajaa. Mqs: Timi Vallioniemi 115.

Finaali: 1) Federico Gil Argentiina 56, 2) Georgios Achilleos Kypros 55, 3) Aleksandr Zemlin Venäjä 44, 4) Ben Llewellin Iso-Britannia 34, 5) Oskari Kössi Suomi 25, 6) Saif Bin Futtais Yhdistyneet Arabiemiirikunnat 16.

Kaikki tulokset löydät täältä.