KOK päätti: Uusia lajeja Tokion olympialaisiin 2020
10.6.2017 klo 08:41
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on tehnyt päätöksen Tokion olympialaisten lajiohjelmasta.

Kansainvälinen ampumaurheiluliitto (ISSF) esitti helmikuussa uusia lajeja Tokiossa vuonna 2020 järjestettäviin kesäolympialaisiin. Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on nyt päättänyt, että kaksoistrapin tilalle tulee trapin sekakilpailu, jossa on yksi mies- ja yksi naisampuja. Miesten 50m pienoiskiväärin makuuasennon kilpailun tilalle tulee 10m ilmakiväärin sekakilpailu, ja miesten 50m pistooli korvataan 10m ilmapistoolin sekakilpailulla.

Olympialajien määrä pysyy entisellään eli viidessätoista, ja ne jakautuvat tasan haulikon (5), kiväärin (5) ja pistoolin (5) kesken.

ISSF selvitti ja pohti asiaa kahden vuoden ajan ja päätti asiasta Intian Delhissä maailmancupin yhteydessä pitämässään kokouksessa. Se lähetti ehdotuksensa määräaikaan mennessä (28.2.) KOK:lle, joka on nyt siis tehnyt päätöksen Tokion lajiohjelmasta.

– Kannatamme sukupuolten ja lajiemme välistä tasa-arvoa, ja kaikki komiteamme ovat tehneet paljon töitä, jotta hieno lajimme kasvaa jatkossakin. Uskomme, että tehdyt päätökset ovat ampumaurheilulle ja sen faneille hyviä, ISSF:n puheenjohtaja Olegario Vazquez Rana sanoi.

KOK on myös päättänyt, että kesäolympialaisiin osallistuu jatkossa kaikkiaan 10 500 urheilijaa. Viime vuonna Rio de Janeirossa järjestetyissä kisoissa oli 11 237 urheilijaa. Määrän väheneminen vaikutti myös ampumaurheiluun, jossa olympiamaapaikkoja on jatkossa 360, kun määrä oli aiemmin 390.

– ISSF on totta kai pettynyt urheilijoiden määrän vähenemiseen, mutta ymmärrämme olympialaisten jatkuvuuden tärkeyden. ISSF on varma, että ampumaurheilu on jatkossakin yksi olympialaisten kansainvälisimmistä lajeista, Rana totesi.

Ampumaurheilun olympialajit (15):

Miehet
Kivääri: 10m ilmakivääri, 50m pienoiskivääri 3x40ls (pois: 50m pienoiskivääri makuu)
Pistooli: 10m ilmapistooli, 25m olympiapistooli (pois: 50m pistooli)
Haulikko: skeet, trap (pois: kaksoistrap)

Naiset
Kivääri: 10m ilmakivääri, 50m pienoiskivääri 3x40ls
Pistooli: 10m ilmapistooli, 25m urheilupistooli
Haulikko: skeet, trap

Sekakilpailut (uudet)
Kivääri: 10m ilmakiväärin sekakilpailu
Pistooli: 10m ilmapistoolin sekakilpailu
Haulikko: trapin sekakilpailu

Lisää tietoa aiheesta täältä.