EM-Baku: Sami Ritsilä kymmenes kaksoistrapissa
23.7.2017 klo 15:53

Sami Ritsilä kisavauhdissa Bakun EM-kilpailuissa sunnuntaina. (Kuvat: Lassi Palo)

Sami Ritsilä sijoittui miesten kaksoistrapissa kymmenenneksi, kun ampumaurheilun EM-kilpailut jatkuivat sunnuntaina Bakussa. Cristian Friman oli paras suomalainen poikien 50m pienoiskiväärin makuuasennon kilpailussa. Hän oli kisan 18:s.

Miki Ylönen ei ollut tyytyväinen suoritukseensa.

Ampumaurheilun EM-kilpailut jatkuivat sunnuntaina Azerbaidzhanin Bakussa. Päivän ohjelmassa oli kaksi suomalaislajia: miesten kaksoistrap ja poikien 50m pienoiskiväärin makuun kilpailu.

Miesten kaksoistrapiin osallistuivat suomalaisista Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustavat Sami Ritsilä ja Miki Ylönen. Ritsilä rikkoi 130 kiekkoa (27+27+26+24+26), eikä ollut lainkaan tyytyväinen tulokseensa. Kahtena edellisenä vuonna hän oli ensin tehnyt ja sitten sivunnut ennätystään (139) samalla radalla. Nyt hän sijoittui kymmenenneksi, kun kolmen miehen finaaliuusintaan pääsi tuloksella 134.

– Ottaa päähän, ei kai tässä oikein muuta voi sanoa, Ritsilä sanoi ja pyyhki hikeä otsaltaan, kun kisa oli päättynyt.

Ritsilällä oli jokaisessa sarjassa sama ongelma, jota hän ei kilpailun aikana saanut korjattua.

– Se korpeaa, sillä ongelma oli kyllä tiedossa.

Ylönen puolestaan teki tuloksen 115 (26+22+22+24+21) ja sijoittui 17:nneksi. Tulos oli nuorukaiselle pettymys, sillä hänen kauden paras tuloksensa on 138. Bakun tulokseen hän ei tuoreeltaan löytänyt syytä:

– Se oli kai kaiken summa. Oli tiettyjä kiekkoja, joiden kanssa oli ongelmia, ja aloin pohtia, miten saisin ne osumaan. Sitten menikin muualta ohi.

Ylönen olisi voinut ikänsä puolesta kilpailla vielä poikien sarjassa, mutta koska poikien sarjassa oli niin vähän osanottajia, ettei sillä ollut EM-arvoa, Ylönen siirtyi miesten sarjaan. Tilanteen taustalla on aiemmin tänä vuonna tehty päätös, jonka mukaan kaksoistrap ei ole enää olympialaji Tokiossa 2020. Päätöksen jälkeen osanottajamäärät alkoivat lajissa pienentyä.

Ritsilällä ja Ylösellä on vielä edessään Moskovan MM-kilpailut syyskuussa, jos heidät kisoihin nimetään. Sen jälkeen on ”tupla” paketissa johtuen edellä mainitusta päätöksestä.

– Kyllä kaksoistrap alkaa sen jälkeen olla ”taputeltu”. Moskova on viimeinen rypistys. Aika näyttää, miten Sami ja Miki trapin omaksuvat. Töitä on kovasti edessä, valmentaja Pekka Maunula pohti Bakussa.

EM-Bakun peruskilpailun parhaan tuloksen 142 tekivät Italian Daniel Di Spigno ja Venäjän Vitali Fokejev. Kultamitali meni lopulta Fokejeville, joka oli finaalissa Slovakian Andrzej Olejnikia uusinnan jälkeen parempi pistein 7-6.

Cristian Friman.

Poikien 50m pienoiskiväärin makuun kilpailussa oli mukana kolme suomalaista: Cristian Friman (Esbo Skytteförening), Matias Kiuru (Poliisien Ampumaseura) ja Mika Piipponen (Kuusankosken Ampujat).

Friman voitti Saksan Suhlissa kesäkuussa järjestetyissä nuorten MM-kilpailussa makuun kultamitalin. Nyt hän oli EM-kilpailun 18:s tuloksellaan 611,5 (100,7+103,0+102,3+102,0+100,5+103,0). Finaaliraja oli 2,4 pistettä parempi eli 613,9.

Frimanin olemus kisan jälkeen kertoi kaiken:

– Se oli se kisa, hän tyytyi sanomaan.

Matias Kiuru.

Kiuru tähtäsi tuloksen 608,8 (100,5+101,0+103,4+101,4+101,4+101,1), jolla heltisi 28. sija. Myös Kiuru silmäili tulostaulua harmistuneena, eikä ihme, sillä Bakussa tuli kauden huonoin tulos.

– En tehnyt teknisiä virheitä, vaan se oli ihan perusmakuuammuntaa. Lähdin väärällä taktiikalla tuulen suhteen, eikä se toiminut. Vaihdoin taktiikkaa kesken kilpailun, mutta pisteitä ei vain tullut riittävästi, Kiuru summasi kilpailunsa.

– Keli oli minulle vain liian hankala tänään. En pystynyt ampumaan tuuleen keskelle.

Eikä ollut Piipponenkaan tyytyväinen, sillä tavoitteeksi asetettu ”normitulos” jäi saavuttamatta, kun taululle kertyi 607,8 pistettä (100,5+102,4+102,7+103,0+97,7+101,5).

– Olisi se voinut paremminkin kulkea. Tuulen kanssa oli ajoittain ongelmia, ja viidennessä sarjassa tuli ”kyykkäys”, kun neljä huonoa laukausta peräkkäin rokotti tulostani, 30:nneksi sijoittunut Piipponen harmitteli.

Mika Piipponen.

Poikien EM-kultamitalin voitti Unkarin Zalan Pekler, joka teki finaalissa uuden poikien maailmanennätyksen 250,6 pistettä. Hän oli myös peruskilpailun ykkönen tuloksellaan 621,1.

Joukkuekilpailun voitti Saksa ennen Norjaa ja Unkaria. Suomi sijoittui kahdeksanneksi.

Bakun suomalaiset ma 24.7.

Miesten 50m pienoiskivääri, makuu: Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat), Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura)
Tyttöjen 50m pienoiskivääri, makuu: Mira Mäkelä (Lappajärven Ampujat), Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura), Henna Viljanen (Kyrkslätt Skytteförening)

EM-kilpailut, 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajit sekä haulikkolajit ja liikkuva maali
20.7.-4.8. Baku, Azerbaidzhan

Suomalaislajien tuloksia su 23.7.

Miesten kaksoistrap 150 kiekkoa + finaali: 1) Vitali Fokejev Venäjä 70/uusinta 7 (142+6), 2) Andrzej Olejnik Slovakia 70/6 (138), 3) Vasili Mosin Venäjä 52 (135), 4) Daniel Di Spigno Italia 42 (142+5), 5) Antonino Barilla Italia 34 (139), 6) Artem Nekrasov Venäjä 25 (134+4), 7) Marco Innocenti Italia 134+3, 8) William Chetcuti Malta 134+1, … 10) Sami Ritsilä 130, … 17) Miki Ylönen 115. 18 osanottajaa.

Poikien 50m pienoiskiväärin makuuasento 60 ls + finaali: 1) Zalan Pekler Unkari 250,6 (poikien ME) (621,1), 2) Borna Petanjek Kroatia 246,9 (617,1), 3) Cameron Pirquet Iso-Britannia 226,0 (617,2), 4) Manuel Luescher Sveitsi 204,4 (615,1), 5) Luc Fabian Dingerdissen Saksa 184,1 (616,4), 6) Henrik Larsen Norja 163,8 (615,6), 7) Emilien Chassat Ranska 142,1 (613,9), 8) David Koenders Saksa 120,1 (616,8), … 18) Cristian Friman 611,5, … 28) Matias Kiuru 608,8, … 30) Mika Piipponen 607,8. 52 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Saksa 1838,8, 2) Norja 1837,0, 3) Unkari 1836,2, … 8) Suomi 1828,1. 13 maata.

Seuraavien päivien ohjelma (ajat Suomen aikaa)