EM-Baku: Suomella kahden pronssimitalin päivä!
25.7.2017 klo 19:27

Satu Mäkelä-Nummela iloitsi EM-mitalistaan Arianne Perillin ja Jekaterina Rabajan kanssa, (Kuvat: Lassi Palo)

Suomella oli upea ampumaurheilupäivä Bakussa, kun EM-kilpailut jatkuivat tiistaina. Satu Mäkelä-Nummela oli naisten trapissa kolmas, ja Suomi otti poikien 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa joukkuepronssia. Cristian Friman sijoittui henkilökohtaisen kilpailun finaalissa viidenneksi. ”Kyllä eka EM-mitali lämmittää enemmän kuin Bakun ilma”, iloinen Mäkelä-Nummela sanoi.

Kivääriampujat Matias Kiuru (vas.), Cristian Friman ja Sebastian Långström saivat poikien EM-pronssia.

Ampumaurheilun EM-kilpailujen neljäntenä päivänä kilpaili kuusi suomalaista. Suomalaislajeja oli kaksi: naisten trap ja poikien 50m pienoiskiväärin 3×40 ls kilpailu. Kisat järjestetään Azerbaidzhanin Bakussa.

Naisten trapissa Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) paukutti peruskilpailussa mainion tuloksen 72 (25+23+24). Hän oli sillä peruskilpailun paras. Finaalissa hän sijoittui kolmanneksi ja otti ensimmäisen EM-mitalinsa.

– Se lämmittää enemmän kuin Bakun ilma – ja se on paljon se, Mäkelä-Nummela sanoi kisan jälkeen.

Hän piti peruskilpailun tulostaan hyvänä.

– En uskonut harjoitusten perusteella, että se lähtee noin kohenemaan. Mutta jos haluaa pärjätä, on ammuttava hyvin. Eikä se mitali sieltä helpolla tule. Tavoitteenani oli päästä ensin finaaliin ja katsoa sitten järjestys. On parempi olla kolmas kuin neljäs, hän naurahti.

Finaalissa Mäkelä-Nummelan ensimmäiset 25 kiekkoa sujuivat hyvin, mutta sen jälkeen se oli ”surkeaa tekemistä”. Tuulellakin oli merkitystä, sillä Mäkelä-Nummelan mukaan ”toiset kiekot nousivat ja toiset sukelsivat”.

– Pidin EM-kilpailujen alla kahden ja puolen viikon tauon, mitä en ole aikaisemmin tehnyt. Päätin viime vuonna, että tänä vuonna ammun vähemmän. Vuosi onkin ollut lempeämpi. Tokion olympialaiset 2020? Jos olen hengissä ja tuloksia saadaan aikaiseksi, kyllä.

Mäkelä-Nummelan seuraava kansainvälinen tavoite on Moskovassa syyskuussa järjestettävät haulikkolajien MM-kilpailut. Suomen edellinen trapin aikuisten EM-mitali tuli vuonna 2002, kun Tommi Andelin sai pronssia Lonatossa.

Mopsi Veromaa, trapin 13:s.

Bakun trapin finaaliuusintaan pääsi tuloksella 68. Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille) jäi siitä kolmen kiekon päähän rikottuaan 65 kiekkoa (21+22+22) ja oli kisan 13:s. Marika Salmi (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) puolestaan sijoittui 23:nneksi tuloksellaan 62 (18+20+24).

– Kyllä taas Baku vei ampujaa eikä toisinpäin. Tulos jätti parannettavaa, vaikkakin sarjani olivat tasaiset. Muutama kiekko lisää olisi riittänyt finaaliin, Veromaa sanoi.

Veromaa sanoi, että aamun ensimmäinen sarja pelästytti hänet huonolla alullaan (ensimmäiseen viiteen laukaukseen kolme pummia).

– Mutta muuten olen tyytyväinen tekemiseeni. Minulla on ollut hiukan hankaluuksia tekniikan kanssa, mutta parempaan suuntaan ollaan taas matkalla. Bakun kisamatka on vielä kesken eli kokeillaan vielä tuo sekajoukkuekilpailu, Veromaa totesi.

Marika Salmella oli kisan aikana ongelmia aseen kanssa.

Salmea harmitti kilpailun jälkeen ”todella paljon”. Eikä ihme:

– Radat, olosuhteet ja fiilis olisivat olleet loistavat, mutta aseestani löytyi selkeä vika ennen viimeistä sarjaa. Vian huomasi eräs Belgian ampuja. Poskipakka oli irti ja heilui, Salmi kertoi.

EM-kultamitalista käytiin jännittävä kamppailu. San Marinon Arianna Perilli ja finaalin nuorin osanottaja, 23-vuotias venäläinen Jekaterina Rabaja päätyivät 50 kiekon jälkeen tasatulokseen 37-37. Sen jälkeen mentiin uusintaan, jossa Perilli oli lopulta parempi pistein 4-3.

Joukkuekilpailun finaali on huomenna keskiviikkona. Tämän päivän karsinnassa Suomi sijoittui toiseksi.

Cristian Friman sijoittui poikien asentokilpailun finaalissa hienosti viidenneksi.

Poikien 50m pienoiskiväärin 3×40 ls kilpailussa olivat suomalaisista mukana Cristian Friman (Esbo Skytteförening), Sebastian Långström (Kyrkslätt Skytteförening) ja Matias Kiuru (Poliisien Ampumaseura).

Friman ampui peruskilpailun kolmanneksi parhaan tuloksen 1150 (polvi 390+makuu 391+pysty 369) ja pääsi siten kahdeksan parhaan finaaliin. Finaalissa Friman ampui ”hyviä ja huonoja laukauksia” sijoittuen viidenneksi.

– Polvelta ja makuulta tuli ihan ihme laukauksia, joita en kuitenkaan jäänyt sen enempää miettimään. Sitten aloin kurkottaa jo paremmille sijoituksille, mutta pystyssä en saanut säätöjä kuntoon. Muuten olen ihan tyytyväinen kisapäivääni, ja joukkuepronssi on erittäin hyvä juttu, Friman hymyili.

Friman, 17, alkaa jo saada finaalirutiinia, joka lupaa hyvää tulevaisuutta ajatellen.

– Sitä pitääkin olla, jos haluaa edistyä, hän totesi.

Friman voitti Saksan Suhlissa kesäkuussa järjestetyissä nuorten MM-kilpailuissa makuuasennon kultamitalin, ja Suomi sai sielläkin asentokilpailun pronssia. Nyt tuli samanvärinen EM-mitali eli hieno mitaliketju sai jatkoa samojen nuorten miesten toimesta Bakussa. Venäjä voitti (3431), Tshekki sai hopeaa (3424) ja Suomi pronssia (3420). Suomi voitti neljänneksi sijoittuneen Ukrainan kolmella pisteellä.

Kiurun tulos 1139 (377+392+370) oikeutti 17. sijaan. Hän ampui kaksi viimeistä laukaustaan kymppiin, ja ne varmistivat Suomen joukkuepronssin.

– Se oli hyvä heittäytyminen loppuun, kivääriampuja Aleksi Leppä onnitteli Kiurua, joka myhäili tyytyväisenä kisan jälkeen.

– Joo, oli se hieno loppu! Eilisten harjoitusten perusteella tiedossa oli hankala päivä. ”Hihnat” sujuivat suunnitelmien mukaan, ja makuu oli selvä onnistuminen. Pysty oli tuulen takia vaikea. Viimeiseen sarjaan tuuli kuitenkin loppui, ja ammuin siihen 98 pistettä, Kiuru kertasi kilpailuaan.

Långström teki tuloksen 1131 (371+383+377), jolla hän sijoittui 27:nneksi. Hän sanoi, että kilpailu oli vaikea, koska tuuli ”puski kehoon”:

– Tuuli otti ja liikutti, ja etenkin polvelta oli vaikeaa. Pysty sen sijaan oli tosi hyvä. Se toimi ja pelasti, hän summasi kilpailunsa.

EM-Bakun jälkeen Långströmillä on edessään SM-kilpailut ja sen jälkeen ilma-asekauden aloittaminen. Tavoitteina ovat kevättalvella järjestettävät EM-kilpailut ja junioreiden maailmancup, joka on Australian Sydneyssä.

– Menen sinne ehkä kaksi viikkoa aikaisemmin. Voin asua siellä ystävieni luona, totuttautua aikaeroon ja harjoitella.

Poikien asentokisan finaaliraja oli 1142. Peruskilpailun parhaan tuloksen 1158 teki Tshekin Filip Nepejchal. Hän oli myös finaalin tarkin 452,0 pisteellään. Unkarin Zalan Pekler sijoittui toiseksi häviten tshekille 2,4 pistettä.

Bakun suomalaiset ke 26.7.

Trap, miehet: Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys), Vesa Törnroos (Lahden Ampumaseura)
Trap, pojat: Matias Koivu (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Niko Kopra (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Vili Kopra (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
Trap, naiset: Suomi (Satu Mäkelä-Nummela, Marika Salmi, Mopsi Veromaa)
Miesten 50m pienoiskiväärin 3×40 ls: Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat), Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura)

EM-kilpailut, 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajit sekä haulikkolajit ja liikkuva maali
21.7.-4.8. Baku, Azerbaidzhan

Suomalaislajien tuloksia ti 25.7.

Naisten trap 75 kiekkoa + finaali: 1) Arianna Perilli San Marino 50/uusinta 4 (70+7), 2) Jekaterina Rabaja Venäjä 50/3 (70+6), 3) Satu Mäkelä-Nummela Suomi 28 (72), 4) Tatjana Barsuk Venäjä 24 (69+2), 5) Zuzana Rehak Stefecekova Slovakia 19 (70+1), 6) Fatima Galvez Espanja 14 (68+2), 7) Marina Sauzet Ranska 68+1, … 13) Mopsi Veromaa Suomi 65, … 23) Marika Salmi Suomi 62. 33 osanottajaa.
Joukkuekilpailun karsinta: 1) Venäjä 203, 2) Suomi 199, 3) Ranska 196. Finaali keskiviikkona.

Poikien 50m pienoiskiväärin 3×40 ls 60 ls + finaali: 1) Filip Nepejchal Tshekki 452,0 (1158), 2) Zalan Pekler Unkari 449,6 (1142), 3) Andrei Golovkov Venäjä 439,6 (1150), 4) Emilien Chassat Ranska 428,3 (1146), 5) Cristian Friman Suomi 419,3 (1150), 6) Oleksandr Kolokhov Ukraina 408,9 (1143), 7) Riccardo Armiraglio Italia 397,6 (1144), 8) Mikkel Hansen Tanska 395,7 (1147). 47 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Venäjä 3431, 2) Tshekki 3424, 3) Suomi 3420, 4) Ukraina 3417. 13 joukkuetta.

Seuraavien päivien ohjelma (ajat Suomen aikaa)