EM-Baku: Vili Kopralle poikien trapin EM-kultaa, Suomelle joukkuehopeaa
27.7.2017 klo 18:00

Vili Kopra ja Maamme-laulu. (Kuvat: Lassi Palo)

Olipa taas hieno suomalaispäivä EM-Bakussa! Vili Kopra voitti poikien trapin Euroopan mestaruuden, ja Suomi sai joukkuehopeaa. Vili Kopran lisäksi joukkueessa ampuivat Matias Koivu ja Niko Kopra. Marianne Palo oli tyttöjen pienoiskiväärin asentokilpailussa kymmenes ja Vesa Törnroos miesten trapissa 11:s.

Matias Koivu (vas.), Vili Kopra ja Niko Kopra sekä EM-joukkuehopeamitalit.

Azerbaidzhanin Bakussa järjestettävissä ampumaurheilun EM-kilpailuissa kilpailtiin torstaina kuudes kilpailupäivä. Se oli hieno suomalaispäivä, sillä Suomi sai jo saavutettujen kolmen EM-pronssimitalin lisäksi kultaa ja hopeaa.

Miesten trap

Vesa Törnroos (Lahden Ampumaseura) rikkoi 117 kiekkoa (23+22+24+23+25) ja piti sijoitustaan (11:s) yllättävän hyvänä.

– Tulos ei kuitenkaan ollut sitä, mitä lähdin täältä hakemaan. Kisan alku oli onnetonta rääpimistä, mutta loppu sujui paremmin. Keli oli kiva, hän sanoi.

Eemil Pirttisalolla (Ruotsalon Metsästysyhdistys) sanoi aluksi, ettei hänellä ole juurikaan sanottavaa kilpailun jälkeen. Hetken mietittyään hän sanoi:

Vesa Törnroos sijoittui parhaana suomalaisena miesten trapissa 11:nneksi.

– Radoissa ja kelissä ei ollut mitään vikaa, ainoa vika on päässäni. Odotukseni olivat paljon korkeammalla, mutta ei vain lähtenyt kulkemaan. Vuosi sitten ammuin tällä samalla radalla tuloksen 120.

Nyt Pirttisalo sijoittui 29:nneksi tuloksellaan 113 (23+22+22+23+23).

Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) sivusi Bakussa huonointa arvokisatulostaan 110. Hänen sarjansa olivat 22+19+23+24+22 ja sijoituksensa 41:s.

– Melkein pitäisi hieman mukaillen siteerata Rädyn kuuluisia sanoja… Kaikki lähti menemään heti alamäkeen, kun aseeni jäi lentokentälle enkä saanut sitä heti radalle. En pystynyt tekemään normaaleja kisarutiinejani, joten hommaan ei tullut varmuutta ennen kuin kolmannen sarjan puolivälissä, mutta se oli jo myöhäistä. Sama tulos tuli viime vuonna Italian EM-kisoissa, mutta olin silloin kipeänä. No, voin moittia ainoastaan peilikuvaani, hän summasi kilpailunsa.

Eemil Pirttisalo.

Miesten EM-kulta meni Tshekin David Kosteleckylle finaalin EE-tulosta sivuavalla tuloksella 45. Suomi oli joukkuekilpailussa hienosti kuudes. Joukkueita oli mukana kaikkiaan 22.

Poikien trap

Poikien trapissa suomalaisilmeet olivat miehiä paljon iloisemmat, eikä ihme, sillä Vili Kopra (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) voitti upeasti Euroopan mestaruuden. Hän paukutti varmaan tyyliinsä peruskilpailussa 117 kiekkoa rikki (24+24+24+23+22) ja jatkoi samaa tahtia myös finaalissa.

Kopra teki uuden poikien finaali-ME:n 41 (50 kiekkoa) ja voitti kultamitalin kuuden kiekon erolla Italian Teo Petroniin. Peruskilpailun ykkönen (118), Italian Emanuele Buccolieri sai pronssia.

Jukka Laakso.

– Nyt on tosi hyvä fiilis! Tulokseni olivat hyviä, mutta oletin, että taso olisi ollut korkeampi. Eipä siinä mitään, oli hyvä vetää, Kopra hymyili ottaessaan Suomen joukkueen jäseniltä onnitteluja vastaan tulikuumalla Bakun ampumaradalla.

Suomen edellinen poikien trapin Euroopan mestaruus on vuodelta 2002, jolloin Mikko Muhonen voitti kultaa.

Kopran seuratoveri Matias Koivu pääsi kahden muun urheiluampujan kanssa finaaliuusintaan, mutta jäi lopulta seitsemänneksi. Se harmitti arvokisojen ensikertalaista:

– Vähän huono maku kisasta jäi ja tästä päivästä muutenkin. Minun olisi pitänyt pystyä parempaan. Mutta totta kai, EM-joukkuehopea lämmittää mieltä, Koivu sanoi.

Hänen peruskilpailun tuloksensa oli 111 (25+22+22+21+21). Myös OSU:a edustava Niko Kopra oli kilpailun 21:s. Hänen fiiliksensä eivät olleet kisan jälkeen parhaat mahdolliset, sillä hän kilpaili kuumeisena. Saldona oli hänen kauden huonoin tuloksensa 101 (20+22+20+18+21).

Italia voitti joukkuekilpailun EM-kultaa. Se sai 342 pistettä, kun toiseksi sijoittuneen Suomen pistesaldo oli 329. Ranska sijoittui kolmanneksi (322). Suomi paransi sijoitustaan viime vuodesta, sillä se sai vuosi sitten EM-pronssia.

Tyttöjen 50m pienoiskiväärin 3×20 ls

Marianne Palo oli tyttöjen asentokilpailussa kymmenes.

Tyttöjen asentokilpailussa olivat suomalaisista mukana Mira Mäkelä (Lappajärven Ampujat), Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) ja Henna Viljanen (Kyrkslätt Skytteförening).

Palo nakutti peruskilpailussa 568 pistettä ja jäi vain pisteen päähän finaalirajasta. Polvelta hän sai 187, makuulta 193 ja pystystä 188 pistettä. Hän sijoittui kymmenenneksi.

– Kyllä nyt suoraan sanottuna ketuttaa. Viime vuonna oli sama juttu, Palo harmitteli.

Kolmella viimeisellä laukauksellaan Palo sai 9, 8 ja 9 pistettä.

– Lähellä se oli. Keli oli haastava, ja piti odotella puuskia pois. Ärsyttää tämä kisa, Palo sanoi ja jaksoi hetken päästä jo hymyillä:

– Ymmärrän tilanteen varmasti paremmin vähän myöhemmin, hän naurahti.

Peruskilpailun parhaan tuloksen 580 teki Serbian Milica Babic. Hän sijoittui finaalissa kolmanneksi, ja EM-kulta meni Ukrainan Anna Ilinalle, joka sivusi finaalituloksellaan 453,8 tyttöjen EE:tä.

Suomi oli joukkuekilpailussa kymmenes. Norja voitti, Venäjä oli toinen ja Itävalta kolmas.

Henna Viljanen.

Viljanen sijoittui 28:nneksi tuloksellaan 562 (193+192+177). Hän sanoi, että polvi ja makuu olivat helppoja, mutta pysty oli vaikea, koska ”tuuli heilutti kroppaa”.

– Se oli hankalaa, ja pystyn tulokseni oli normaalia huonompi.

Mäkelä ei ollut lainkaan tyytyväinen tulokseensa 555 (180+191+184). Hän sijoittui 45:nneksi.

– Minulla oli ongelmia kärsivällisyyteni kanssa. Se johtui jännityksestä ja kuumuudesta.

Suomen EM-mitalit Bakussa (27.7.):

Kultaa: Vili Kopra (poikien trap)
Hopeaa: Suomi (poikien trapin joukkuekilpailu)
Pronssia: Satu Mäkelä-Nummela (naisten trap), Marianne Palo (tyttöjen pienoiskiväärin makuuasento), Suomi (poikien pienoiskiväärin asentokilpailu)

Bakun suomalaiset pe 28.7.

Trapin sekajoukkuekilpailu, miehet/naiset: Suomi (Eemil Pirttisalo – Satu Mäkelä-Nummela, Vesa Törnroos – Mopsi Veromaa)

Viivi Kemppi osallistuu perjantaina tyttöjen ilmakiväärin YOG-karsintaan.

Nuorten olympialaisten karsinta (YOG)
10m ilmakivääri/tytöt: Viivi Kemppi (Myllykosken Ampujat)

EM-kilpailut, 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajit sekä haulikkolajit ja liikkuva maali
21.7.-4.8. Baku, Azerbaidzhan

Suomalaislajien tuloksia to 27.7.

Miesten trap 125 kiekkoa + finaali: 1) David Kostelecky Tshekki 45 (sivuaa EE:tä) (120+13), 2) Josip Glasnovic Kroatia 44 (120+12), 3) Giovanni Cernogoraz Kroatia 35 (119), 4) Joao Azevedo Portugali 27 (120+6), 5) Matthew Coward-Holley Iso-Britannia 22 (120+2), 6) Ian O´Sullivan Irlanti 15 (121), … 11) Vesa Törnroos 117, … 29) Eemil Pirttisalo 113, … 41) Jukka Laakso 110. 82 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Portugali 351, 2) Kroatia 350, 3) Tshekki 348, … 6) Suomi 340. 22 maata.

Poikien trap 125 kiekkoa + finaali: 1) Vili Kopra Suomi 41 (poikien ME) (117), 2) Teo Petroni Italia 35 (115), 3) Emanuele Buccolieri Italia 28 (118), 4) Clement Bourgue Ranska 25 (111/uusinta 4), 5) Ivan Georgiev Bulgaria 18 (114), 6) Ruben Lillerud Norja 17 (111/3), 7) Matias Koivu Suomi 111/0, … 21) Niko Kopra 101. 30 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Italia 342, 2) Suomi 329, 3) Ranska 322. 7 maata.

Mira Mäkelä.

Tyttöjen 50m pienoiskiväärin 3×20 ls + finaali: 1) Anna Ilina Ukraina 453,8 (sivuaa tyttöjen EE:tä) (569), 2) Jenny Stene Norja 452,6 (572), 3) Milica Babic Serbia 442,1 (580), 4) Tatjana Harkova Venäjä 431,8 (572), 5) Tal Engler Israel 421,4 (571), 6) Jade Bordet Ranska 405,1 (574), 7) Regine Nesheim Norja 393,4 (571), 8) Danijela Vukadin Kroatia 383,8 (572), … 10) Marianne Palo 568, … 28) Henna Viljanen 562, … 45) Mira Mäkelä 555. 53 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Norja 1712, 2) Venäjä 1696, 3) Itävalta 1695, … 10) Suomi 1685. 15 maata.

Seuraavien päivien ohjelma (ajat Suomen aikaa)