EM-Baku: Marjut Heinonen skeetissä kiekon päähän finaaliuusinnasta
30.7.2017 klo 18:32

Marjut Heinonen jäi harmittavasti kiekon päähän finaaliuusinnasta EM-Bakussa. (Kuvat: Lassi Palo)

”Ottaa päähän.” Näin sanoi Marjut Heinonen, kun oli selvinnyt, että hän jäi naisten EM-skeetissä kiekon päähän finaaliuusinnasta ja sijoittui kymmenenneksi. Ampumaurheilun EM-kilpailut jatkuivat Azerbaidzhanin Bakussa sunnuntaina yhdeksättä päivää. Juho Kurki oli parhaana suomalaisena 11:s miesten 300m kiväärin makuun kilpailussa. Joukkuekilpailussa Suomi oli seitsemäs.

Juho Kurki sijoittui 11:nneksi 300m kiväärin makuun kisassa.

Azerbaidzhanin Bakussa järjestettävissä ampumaurheilun EM-kilpailuissa oli sunnuntaina päivän tauon jälkeen suomalaisia taas kilpailemassa. Ampumaradalla nähtiin neljä sinivalkoisiin väreihin pukeutunutta suomalaisurheilijaa.

Naisten skeetissä Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat) rikkoi 66 kiekkoa (23+21+22) ja sijoittui kymmenenneksi. Kisa oli erittäin tasainen, sillä Heinosen tavoin tuloksen 66 teki kolme muutakin naista, ja erittäin tuulisessa säässä käydyssä kilpailussa neljän naisen finaaliuusintaan mentiin yhtä kiekkoa paremmalla tuloksella.

– Ottaa päähän, hän sanoi, kun oli vihdoin selvinnyt, ettei hän pääse uusimaan finaalipaikasta.

– Oli ihan kiva kilpailla, mutta tuuli teki kilpailun vaikeaksi. Olosuhteet vaikuttivat tulostasoon. Kaikki oli kyllä ammuttavissa, mutta sitten tuli muutamia tyhmiä juttuja, ja shoot-off jäi harmittavan lähelle, Heinonen sanoi.

Peruskilpailun parhaan tuloksen teki Puolan Aleksandra Jarmolinska, joka paukutti 69 kiekkoa rikki. EM-kulta ratkaistiin vasta uusinnassa, jossa Ranskan Lucie Anastassiou oli lopulta Kyproksen Andri Eleftheriouta parempi 16-15. Uusintaan mentiin, kun he molemmat tekivät tuloksen 50, joka on finaalin Euroopan ennätys.

Heinonen kilpailee vielä keskiviikkona skeetin sekajoukkuekilpailussa. Suomen joukkueen toinen ampuja on Timo Laitinen. Miesten ja poikien skeet alkaa maanantaina, ja finaalit ammutaan tiistaina.

Saksa voitti naisten skeetin joukkuekilpailun kolmen pisteen erolla Italiaan. Kypros oli kolmas.

Aleksi Leppä.

Miesten 300m kiväärin makuun kilpailussa paras suomalainen oli 11:nneksi sijoittunut Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat). Hän paukutti tuloksen 591 (97+100+99+100+99+96) ja sanoi heti kilpailun päätyttyä, että ”keli oli vähän hankala”. Tämän jälkeen hän kiiruhti dopingtestiin.

Ampumaurheiluliiton 300m kiväärilajien valmentaja Tapio Kajan kutsui Bakun olosuhteita ensin haastaviksi, mutta korjasi ne myöhemmin vaikeiksi.

– Tuuli on ilkeä, ja tulokset ovat kovan työn takana, hän sanoi juuri ennen kilpailun alkua.

Samaa mieltä olivat Suomen kaksi muutakin urheiluampujaa eli 25:nneksi sijoittunut Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) ja 27:nneksi sijoittunut Juho Autio (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura). He tähtäsivät saman tuloksen 582, mutta Leppä sijoittui Aution edelle useammilla ”napakympeillään” (21-15). Lepän sarjat olivat (97+99+94+96+98+98) ja Aution (96+99+96+96+97+98).

Juho Autio,

Autio tyytyi sanomaan urakastaan, että ”aika hankalaa oli”.

– Hyvä, että selvisin hengissä tuolta, Leppä puolestaan naurahti ja osoitti ampumapaikkansa suuntaan.

– En ole ikinä ampunut tällaisessa kelissä. Alku oli hyvä, mutta sen jälkeen tuuli koveni ja koveni. Kahdessa viimeisessä sarjassa sain sitten kiinni ammunnasta, Leppä summasi.

Sveitsin Jan Lochbihler voitti kilpailun tuloksellaan 598. Kolme seuraavaksi parasta ampui 595 pistettä.

– Kova jätkä, kun tällaisissa olosuhteissa ampuu tuollaisen tuloksen, Leppä kehaisi Euroopan mestaria.

Suomi sijoittui joukkuekilpailussa seitsemänneksi 1755 pisteellään. EM-kulta meni Ranskalle (1775). Slovenia sijoittui toiseksi (1769) ennen Saksaa (1764). Kivääriampujien urakka jatkuu huomenna 300m kiväärin 3×40 ls kilpailulla.

Suomen EM-mitalit Bakussa (30.7.):

Kultaa: Vili Kopra (poikien trap)
Hopeaa: Suomi (poikien trapin joukkuekilpailu)
Pronssia: Satu Mäkelä-Nummela (naisten trap), Marianne Palo (tyttöjen pienoiskiväärin makuuasento), Suomi (poikien pienoiskiväärin asentokilpailu)

Bakun suomalaiset ma 31.7.

Miesten skeet: Oskari Kössi (Sibbo Skyttegille), Timo Laitinen (Sibbo Skyttegille), Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura)
Poikien skeet: Sami Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat), Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat)
Miesten 300m kivääri 3×40 ls: Juho Autio (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura), Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat), Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura)

EM-kilpailut, 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajit sekä haulikkolajit ja liikkuva maali
21.7.-4.8. Baku, Azerbaidzhan

Suomalaislajien tuloksia su 30.7.

Naisten skeet 75 kiekkoa + finaali: 1) Lucie Anastassiou Ranska 50 (EE)/uusinta 16 (67+1), 2) Andri Eleftheriou Kypros 50 (EE)/15 (67+3), 3) Christine Wenzel Saksa 39 (68+2), 4) Aleksandra Jarmolinska Puola 29 (69), 5) Panagiota Andreou Kypros 21 (67+4), 6) Diana Bacosi Italia 11 (68+1), 7) Nele Wissmer Saksa x (67+0), 8) Katiuscia Spada Italia 66, 9) Jitka Peskova Tshekki 66, 10) Marjut Heinonen Suomi 66, 11) Amber Hill Iso-Britannia 66. 36 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Saksa 198, 2) Italia 195, 3) Kypros 190. 9 maata.

Miesten 300m kivääri 60 ls, makuuasento: 1) Jan Lochbihler Sveitsi 598, 2) Frank Fleischmann Saksa 595/42x, 3) Rajmond Debevec Slovenia 595/31x, 4) Remi Moreno Flores Ranska 595/31x, … 11) Juho Kurki 591/24x, … 25) Aleksi Leppä 582/21x, … 27) Juho Autio 582/15x. 35 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Ranska 1775, 2) Slovenia 1769, 3) Saksa 1764, … 7) Suomi 1755. 11 maata.

Seuraavien päivien ohjelma (ajat Suomen aikaa)