MM-Moskova: Naisten trap-joukkueelle hopeaa, Marika Salmi viides!
2.9.2017 klo 20:05
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

ISSF:n varapuheenjohtaja, venäläinen Vladimir Lisin jakoi naisten joukkuekisan palkinnot. (Kuvat: Lassi Palo)

Olipa upea päivä haulikkolajien MM-kilpailuissa Moskovassa! Suomi sai naisten trapin joukkuekilpailussa hopeaa, ja Marika Salmi sijoittui henkilökohtaisessa kisassa viidenneksi. Satu Mäkelä-Nummela oli 18:s ja Mopsi Veromaa 36:s.

Suomen naisten MM-hopeajoukkue: Marika Salmi (vas.), Satu Mäkelä-Nummela ja Mopsi Veromaa.

Venäjällä järjestettävät haulikkolajien MM-kilpailut jatkuivat lauantaina. Olosuhteet olivat avauspäivän tavoin erinomaiset Suur-Moskovan alueella sijaitsevalla Foxlodgen radalla: aurinko paistoi, ja oli lähes tyyntä. Lämpötila nousi päivän aikana noin 20 asteeseen.

Naisten ja tyttöjen trap (75 kiekkoa) olivat kaksipäiväisiä kilpailuja, jotka saatiin päätökseen tänään. Avauspäivänä ammuttiin kaksi sarjaa (50 kiekkoa) ja tänään lauantaina yksi sarja (25) ja finaali.

Marika Salmi (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) avasi kilpailun eilen ehjällä sarjalla (25), ja toiseen sarjaan hän paukutti tuloksen 23. Hän oli avauspäivän jälkeen neljännellä sijalla, mutta tulos oli sama kuin kolmella hänen edellään olleella eli Italian Jessica Rossilla ja Silvana Stancolla sekä San Marinon Arianna Perillillä.

Salmi rikkoi lauantain ainoassa ja samalla viimeisessä peruskilpailun sarjassaan 23 kiekkoa ja sai siten tuloksekseen 71. Kolme muutakin naista ampui saman tuloksen, joka oli myös finaaliraja. Salmi saavutti paikan finaaliin, ja eilen hänen edellään olleista finaaliin pääsi vain Rossi. Rossi teki peruskilpailun parhaan tuloksen 73. Hän voitti olympiakultaa Lontoossa (2012) ja sijoittui viime vuonna Rio de Janeiron olympialaisissa kuudenneksi.

Finaalissa Salmi sijoittui lopuilta viidenneksi. Rossi vei voiton, ja Rion olympiavoittaja, Australian Catharine Skinner oli toinen. Pisteet olivat Rossin hyväksi 43-41. Rossi otettiin riemuiten vastaan majapaikassa – samassa, jossa Suomenkin joukkue on.

– Oli mahtava fiilis päästä maailman parhaiden kanssa samalle viivalle, Salmi kommentoi jännittävää finaalia.

Salmi, 29, asuu Orimattilassa, ja hänen valmentajanaan toimii Kari Kopra. Salmi oli kevään maailmancupissa Larnakassa seitsemäs ja Bakussa heinäkuussa järjestetyissä EM-kisoissa 23:s. Hän sijoittui viidenneksi Lontoon maailmancupissa vuonna 2012, ja hänellä on kaksi arvokisojen joukkuemitalia: MM-joukkuehopeaa 2015 ja EM-joukkuepronssia 2012.

– Tämä kerta jäi vähän harjoitteluksi, mutta siitä sai taas lisää eväitä jatkoon. Joukkuehopea on mukavaa kotiin vietävää, dopingtestiin kiiruhtanut Salmi hymyili.

Suomi sai siis joukkuekilpailussa upeasti hopeaa. Suomi ampui saman tuloksen kuin maailmanmestari Yhdysvallat, mutta viimeinen sarja ratkaisi, ja se oli amerikkalaisilla parempi 70-68. Kolmanneksi sijoittuneella Italialla oli myös sama tulos, mutta Suomi oli viimeisessä sarjassa sitä parempi 68-63.

Salmen lisäksi Suomen MM-hopeamitalijoukkueessa ampuivat Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) ja Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille). Suomen sijoitus oli sama kuin kaksi vuotta sitten Italian Lonatossa järjestetyissä MM-kilpailuissa.

Mäkelä-Nummela ei ollut tyytyväinen omaan suoritukseensa Moskovassa, sillä se tuotti tuloksen 67 (24+20+23). Bakun EM-kilpailujen pronssimitalisti sijoittui nyt 18:nneksi.

– Eka sarja oli ookoo, mutta kilpailu tyssäsi toiseen sarjaan. Se oli vähän hätäistä. Ärsyttää, kun kahdessa sarjassa eka kiekko meni ohi. Tämä oli kauden viimeinen henkilökohtainen kilpailuni, ja nyt on kai sitten alettava suunnitella ensi vuotta, Mäkelä-Nummela sanoi heti kilpailun päätyttyä.

Mäkelä-Nummelalla on Moskovassa vielä yksi kilpailu jäljellä, sillä hän osallistuu maanantain sekajoukkuekilpailuun (mixed team). Suomella on kilpailussa kaksi joukkuetta, mutta niiden kokoonpanoja ei ole vielä lopullisesti päätetty.

Veromaa rikkoi 65 kiekkoa (22+21+22) ja päästi kilpailun päätyttyä muutaman voimasanan, koska pettymys oli niin suuri. Hän oli kisan 36:s.

– Kilpailuni meni harjoituksiin nähden surkeasti. Epäilen, että ajoituksessani oli vikaa. Se oli sellaista hösöttämistä ja lähti kiireellä, Veromaa sanaili seuratessaan Mäkelä-Nummelan viimeistä sarjaa.

Veromaan kauden paras tulos on kauden ensimmäisessä kilpailussa Malagassa ammuttu 73. Helmi-maaliskuussa järjestetyssä Intian maailmancupissa hän oli upeasti kolmas.

– Sehän tässä potuttaakin, kun tulokset jäivät EM- ja MM-kisoissa alkukauteen verrattuna näin surkeiksi. Ammuin Bakussa saman tuloksen kuin täällä Moskovassa, hän sanoi.

Syntymäpäiväänsä viettävä Vesa Törnroos ei ollut tyytyväinen.

Miesten ja poikien trap (125 kiekkoa) ammutaan kolmen päivän aikana. Perjantaina ammuttiin kaksi sarjaa eli 50 kiekkoa. Toisena kisapäivänä eli tänään lauantaina ammuttiin yksi sarja (25 kiekkoa) ja kolmantena päivänä eli sunnuntaina taas kaksi sarjaa (50) ja finaali.

Miesten kilpailussa Vesa Törnroos (Lahden Ampumaseura) oli avauspäivän jälkeen jaetulla neljännellä sijalla (24+25), mutta kolmas sarja oli pettymys, sillä hänen tuloksensa oli 22. Tänään 35-vuotissyntymäpäiväänsä viettävä Törnroos on nyt 34. sijalla tuloksellaan 71. Eemil Pirttisalon (Ruotsalon Metsästysyhdistys) tulos 65 (23+19+23) oikeuttaa 99. sijaan.

Tshekin Jiri Liptak on miesten kilpailun kärjessä. Hän on ainoa, joka on rikkonut kaikki 75 kiekkoa. Saksan Andreas Löw ja Intian Kynan Chenai ovat paukuttaneet rikki 74 kiekkoa.

Teemu Ruutana.

Arvokisojen ensikertalainen, Längelmäen Seudun Ampujia edustava Teemu Ruutana jatkaa poikien kilpailussa parhaana suomalaisena. Jämsässä asuva 18-vuotias nuorukainen on 15. sijalla tuloksellaan 69 (23+24+22).

Orimattilan Seudun Urheiluampujien Matias Koivu kohensi asemiaan tekemällä kolmanteen sarjaansa tuloksen 24 ja lähtee viimeiseen kilpailupäivään 17. sijalta tuloksellaan 68 (22+22+24). Saman seuran Vili Kopran tulos on kahden päivän jälkeen 65 (21+22+22), jolla hän on 28. sijalla.

Poikien kilpailua johtaa Italian Emanuele Buccolieri (73). Venäjän Gennadi Mamkin on toisena (72) ja Yhdysvaltain Jack Wallace Yhdysvallat kolmantena samalla tuloksella. Neljä poikaa on rikkonut 71 ja kolme poikaa 70 kiekkoa.

Haulikkolajien MM-kilpailut lyhyesti

Haulikkolajien MM-kilpailut järjestetään Suur-Moskovan alueella 30.8.-11.9. Kisoissa kilpaillaan skeetin, trapin ja kaksoistrapin mestaruuksista.

Kisoihin osallistuu 640 urheiluampujaa, jotka edustavat 76 maata. Italialla on suurin joukkue: 33 urheilijaa. Ison-Britannian joukkueeseen kuuluu 31 urheilijaa. Intia ja Kiina ovat lähettäneet Moskovaan 30 ampujaa. Isäntämaa Venäjän joukkueessa on 29 urheilijaa.

Ampumaurheiluliitto on nimennyt Suomen joukkueeseen kuusitoista urheilijaa.

Moskovassa ammutaan trapin jälkeen kaksoistrap. Skeet on siten kisojen viimeinen laji. MM-kilpailujen viimeinen kilpailupäivä on sunnuntai 10. syyskuuta.

Haulikkolajien MM-kilpailut
30.8.-11.9. Moskova, Venäjä

Tuloksia ja tilanteita la 2.9.

Naisten trap 75 kiekkoa + finaali: 1) Jessica Rossi Italia 43 (73), 2) Catherine Skinner Australia 41 (71+2+1), 3) Zuzana Rehak Stefecekova Slovakia 32 (71+3), 4) Fatima Galvez Espanja 27 (71+2+0), 5) Marika Salmi Suomi 22 (71+0), 6) Ashley Carroll Yhdysvallat 16 (72), … 18) Satu Mäkelä-Nummela 67, … 36) Mopsi Veromaa 65. 67 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Yhdysvallat 203, 2) Suomi 203, 3) Italia 203, 4) Australia 201. 15 joukkuetta.

Miesten trap, tilanne 2. kilpailupäivän jälkeen (75/125 kiekkoa): 1) Jiri Liptak Tshekki 75, 2) Andreas Löw Saksa 74, 3) Kynan Chenai Intia 74, … 34) Vesa Törnroos 71, … 99) Eemil Pirttisalo 65. 147 osanottajaa.
Joukkuekilpailu, tilanne: 1) Tshekki 217, 2) Intia 215, 3) Italia 215. 39 joukkuetta.

Poikien trap, tilanne 2. kilpailupäivän jälkeen (75/125 kiekkoa): 1) Emanuele Buccolieri Italia 73, 2) Gennadi Mamkin Venäjä 72, 3) Jack Wallace Yhdysvallat 72, … 15) Teemu Ruutana 69, … 17) Matias Koivu 68, … 28) Vili Kopra 65. 49 osanottajaa.
Joukkuekilpailu, tilanne: 1) Venäjä 209, 2) Italia 208, 3) Intia 207, … 6) Suomi 202. 11 joukkuetta.

Seuraavien päivien ohjelma (ajat Suomen aikaa)

Su 3.9.
8.30-14.30 Trap 3/3 kilpailupäivä/miehet ja pojat
16.30 Finaali: trap/pojat
17.30 Finaali: trap/miehet

Ma 4.9.
8.30-13.40 Trapin sekajoukkuekilpailu
15.15 Semifinaali: trapin sekajoukkuekilpailu
16.30 Mitaliottelut: trapin sekajoukkuekilpailu

Lisää kilpailuista täällä. MM-kilpailujen kotisivut.
Lisää kuvia Ampumaurheiluliiton Facebookissa ja Instagramissa.