MM-Moskova: Suomi viides poikien trapin joukkuekisassa, Teemu Ruutana yhdeksäs
3.9.2017 klo 18:32

Teemu Ruutana ampui ensimmäisissä arvokisoissaan yhdeksännen sijan. (Kuvat: Lassi Palo)

Suomen pojat sijoittuivat viidenneksi trapin MM-joukkuekilpailussa sunnuntaina Moskovassa. Arvokisojen ensikertalainen Teemu Ruutana puolestaan vastasi päivän parhaasta henkilökohtaisesta suomalaissijoituksesta, kun hän sijoittui poikien trapissa yhdeksänneksi. Vesa Törnroos oli miesten kisassa 64:s.

Vesa Törnroos.

Venäjällä järjestettävät haulikkolajien MM-kilpailut jatkuivat sunnuntaina kolmatta päivää. Olosuhteet eivät olleet kahden ensimmäisen päivän tavoin aurinkoiset ja lämpimät, vaan Suur-Moskovan alueella sijaitsevalla Foxlodgen radalla oli iltapäivään asti pilvistä ja noin 15 astetta lämmintä. Aurinko alkoi paistaa vasta, kun suomalaissuoritukset alkoivat olla ohi.

Miesten ja poikien trap (125 kiekkoa) ammuttiin kolmen päivän aikana. Perjantaina ammuttiin kaksi sarjaa eli 50 kiekkoa ja eilen yksi sarja (25 kiekkoa). Kolmantena päivänä eli tänään sunnuntaina oli taas kaksi sarjaa (50) ja finaali.

Vesa Törnroos (Lahden Ampumaseura) teki miesten kilpailussa tuloksen 114 (24+25+22+21+22) eikä ollut lainkaan tyytyväinen kilpailuunsa.

– Minulla oli yksi hyvä päivä ja kaksi huonoa. Keli oli kiva, mutta ammuin huonosti, hän naurahti urakkansa jälkeen.

Eemil Pirttisalo.

Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys) oli myös pettynyt, eikä mikään ihme, sillä hän teki Moskovassa kauden huonoimman tuloksensa. Taululle kirjattiin numerot 112 (23+19+22+24+23).

– En osaa sanoa miksi. Eka päivä oli hankalin, ja se rokotti ja romutti eniten. Sen jälkeen tiesin, että voin ampua rennosti. Huonot kolme päivää. Radat ja olosuhteet olivat kyllä sellaiset, että pystyisi ampumaan 120, hän summasi.

Törnroos sijoittui 64:nneksi, ja Pirttisalo oli 78:s. Heillä on MM-Moskovassa vielä yksi kilpailu, sillä maanantaina ammutaan trapin sekajoukkuekilpailu (mixed team). Suomella on kaksi joukkuetta, ja ne ovat Eemil Pirttisalo/Satu Mäkelä-Nummela ja Vesa Törnroos/Mopsi Veromaa. Trapin sekajoukkuekilpailu on uusi olympialaji Tokiossa järjestettävissä seuraavissa kesäolympialaisissa 2020.

Espanjan Alberto Fernandez ampui peruskilpailun parhaan tuloksen 123. Finaaliuusintaan pääsi tuloksella 121, jonka teki seitsemän miestä. Uusinnassa oli jaossa neljä paikkaa finaaliin.

Italian Daniele Resca voitti maailmanmestaruuden, ja Fernandez jätettiin neljänneksi. Resca, 30, nappasi uransa ensimmäisen arvokisavoiton. Hän oli kolmas Pekingin maailmancupissa kolme vuotta sitten, ja juniorivuosinaan hän saavutti MM-pronssia ja EM-hopeaa.

Poikien trapissa Längelmäen Seudun Ampujia edustava ja Jämsässä asuva Teemu Ruutana paukutti kauden parhaan tuloksensa 115 (23+24+22+22+24) ja sijoittui hienosti yhdeksänneksi. Finaaliraja oli kaksi kiekkoa parempi eli 117.

– Kisat ja ampuminen maistuivat ihan hyvältä! Oli mukava ampua viimeinen sarja finaaliradalla, 18-vuotias nuorukainen myhäili.

Matias Koivu.

Matias Koivu (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) sanoi, että ammunta tuntui hyvältä, ja se meni tasaisesti.

– Tulos ei vain riittänyt, ja muutama kiekko lisää olisi auttanut, Koivu sanoi tuloksestaan, joka oli 113 (22+22+24+23+22). Sillä heltisi 14. sija.

– Olen ampunut aiemmin muutaman kolmen päivän kilpailun. Se tuntuu sopivan minulle, hän sanoi Moskovan kisojen ohjelmasta.

Koivu ampui kauden aikana kaksi kertaa tuloksen 117. Kausi on nyt paketissa, ja hän pitää kotiin palattuaan pari viikkoa taukoa ja aloittaa sitten harjoittelun ensi kautta varten. Päätavoitteita ovat – muidenkin haulikkoampujien tavoin – Itävallan EM-kilpailut ja Etelä-Korean MM-kilpailut. Koivulla on vielä kaksi vuotta aikaa kilpailla junioreissa.

Koivun seuratoveri Vili Kopra voitti heinäkuussa Bakussa Euroopan mestaruuden. Nyt hän paukutti tuloksen 111 (21+22+22+22+24) ja sijoittui 20:nneksi.

Vili Kopra valmentajaisänsä Kari Kopran kanssa.

– Nyt ei ole oikein kehumista… Olosuhteet olivat hyvät, eikä niissä ollut valittamista, eikä ollut mitään eroa lähteä kilpailuun Bakun mestaruuden jälkeen. Kausi on nyt paketissa. Aloitamme taas joulukuussa leireilyn, ja siitä se sitten taas lähtee, Kopra summasi ennen kuin tuli kutsu dopingtestiin.

Peruskilpailun parhaan tuloksen 121 tekivät Australian Mitchell Iles-Crevatin ja Yhdysvaltain Jack Wallace. Finaalissa amerikkalainen oli lopulta kolmas ja australialainen viides, kun mestaruus meni Ranskan Clement Bourguelle. Hän voitti hopealle sijoittuneen Italian Matteo Marongiun niukasti 43-42.

Joukkuekilpailussa Suomi otti mainion viidennen sijan. Australia oli ykkönen ja voitti hopealle sijoittuneen Italian kuudella pisteellä. Suomi hävisi pronssijoukkue Yhdysvalloille neljä pistettä (343 ja 339). Venäjä oli neljäs.

Haulikkolajien MM-kilpailut lyhyesti

Haulikkolajien MM-kilpailut järjestetään Suur-Moskovan alueella 30.8.-11.9. Kisoissa kilpaillaan skeetin, trapin ja kaksoistrapin mestaruuksista.

Kisoihin osallistuu 640 urheiluampujaa, jotka edustavat 76 maata. Italialla on suurin joukkue: 33 urheilijaa. Ison-Britannian joukkueeseen kuuluu 31 urheilijaa. Intia ja Kiina ovat lähettäneet Moskovaan 30 ampujaa. Isäntämaa Venäjän joukkueessa on 29 urheilijaa.

Ampumaurheiluliitto on nimennyt Suomen joukkueeseen kuusitoista urheilijaa.

Moskovassa ammutaan trapin jälkeen kaksoistrap. Skeet on siten kisojen viimeinen laji. MM-kilpailujen viimeinen kilpailupäivä on sunnuntai 10. syyskuuta.

Haulikkolajien MM-kilpailut
30.8.-11.9. Moskova, Venäjä

Tuloksia su 3.9.

Miesten trap 125 kiekkoa + finaali: 1) Daniele Resca Italia 43 (122), 2) Edward Ling Iso-Britannia 40 (121+13), 3) Jiri Liptak Tshekki 33 (121+5), 4) Alberto Fernandez Espanja 25 (123), 5) Derek Haldeman Yhdysvallat 21 (121+14), 6) Kynan Chenai Intia 17 (121+3+12), 7) Yannick Peeters Belgia 121+3+11, 8) Jean Brol Cardenas Guatemala 121+2, 9) Aleksei Alipov Venäjä 121+0, … 64) Vesa Törnroos 114, … 78) Eemil Pirttisalo 112. 147 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Italia 362, 2) Tshekki 359, 3) Espanja 357. 39 joukkuetta.

Poikien trap 125 kiekkoa + finaali: 1) Clement Bourgue Ranska 43 (118), 2) Matteo Marongiu Italia 42 (117+0), 3) Jack Wallace Yhdysvallat 31 (121+5), 4) Emanuele Buccolieri Italia 28 (120), 5) Mitchell Iles-Crevatin Australia 21 (121+6), 6) Ryne Barfield Yhdysvallat 18 (117+1), … 9) Teemu Ruutana 115, … 14) Matias Koivu 113, … 20) Vili Kopra 111. 49 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Australia 351, 2) Italia 345, 3) Yhdysvallat 343, 4) Venäjä 341, 5) Suomi 339. 11 joukkuetta.

Seuraavien päivien ohjelma (ajat Suomen aikaa)