MM-Moskova: Suomi viides miesten skeetin joukkuekilpailussa, Eetu Kallioinen kiekon päähän poikien finaaliuusinnasta
9.9.2017 klo 19:04
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Tommi Takanen kävi tiukan kamppailun päästäkseen skeetin MM-finaaliin. (Kuvat: Lassi Palo)

Suomi oli miesten skeetin joukkuekilpailussa viides ja Eetu Kallioinen jäi kiekon päähän poikien finaaliuusinnasta, kun haulikkolajien MM-kilpailut jatkuivat lauantaina Moskovassa. Kallioinen sijoittui kahdeksanneksi. Tommi Takanen oli miesten skeetissä 21:s.

Timi Vallioniemi kilpaili ensimmäisissä miesten arvokilpailuissaan.

Suur-Moskovan alueella sijaitsevalla Foxlodgen radalla oli lauantaina haulikkolajien MM-kilpailujen kymmenes kilpailupäivä. Miesten ja poikien skeetissä ammuttiin kaksi viimeistä sarjaa ja finaalit.

Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) oli miesten skeetissä paras suomalainen tuloksellaan 120 (22+25+25+25+23). Hän sijoittui 21:nneksi ja luonnehti kilpailuaan ytimekkäästi: kauden kovimpaan paikkaan kauden kovin taistelu. Finaaliraja oli 122.

– Tiesin tilanteen ja tiesin kuntoni. Ensimmäisessä sarjassa elin kauden synkimpiä hetkiä, mutta sanoin valmentajalle (Tom Alderin), että on mahdollista ampua neljä täyttä sarjaa. Menin kiekko kerrallaan eteenpäin, ja laitoin kaikki taitoni peliin. Minulle tuli kolme loistavaa sarjaa, mutta sitten viimeisen sarjan kakkospaikalla tuli huono suoritus eli pummi, Takanen sanoi.

– En halunnut pudota finaalista varovaisella ammunnalla, vaan rohkeasti loppuun asti. Menetin pelin, kun kolmosella tuli toinen pummi. Kokosin kuitenkin itseni, ja rikoin 120 kiekon rajan kymmenennen kerran tällä kaudella. Yrityksiä on ollut neljätoista.

Takanen on tyytyväinen siihen, että hän pysyi omalla tasollaan kauden tärkeimmässä kilpailussa.

– Vain viime hetken venyminen puuttuu. Se harmittaa. Tämän hetken tasoni riitti tuohon, mutta pirun lähellä se oli. Taso on nyt olemassa, seuraavaksi vaaditaan yksi steppi eteenpäin. Olen valmis tekemään töitä sen ottamiseksi.

Takasella on Moskovassa vielä yksi kilpailu jäljellä, sillä hän ampuu Marjut Heinosen kanssa sunnuntaina Suomen joukkueessa skeetin sekajoukkuekilpailussa.

Ala-Hämeen Ampujien Timi Vallioniemi kilpaili ensimmäisen kerran miesten arvokilpailuissa. Plakkariin jäivät tulos 119 (23+23+24+25+24) ja 28. sija.

– Kuntopiikki ei osunut näihin kisoihin. Eka päivä lähti huonosti käyntiin, ja se rokotti, mutta piti puristaa loppuun asti, koska tiesin, että joukkuemitali on mahdollinen.

Suomi sijoittui joukkuekilpailussa lopulta viidenneksi. Mukana oli 24 joukkuetta. Pronssi jäi neljän kiekon päähän. Italia voitti (364), Venäjä oli toinen (363) ja Tshekki kolmas (361). Suomen tulos oli 357.

Vallioniemen kauden paras tulos on 122. MM-valinta antoi nuorelle miehelle uutta potkua:

– Tavoitteeni oli päästä arvokisoihin. Se toteutui, mutta menestys jäi vähän vajaaksi. Toivottavasti sitten tulevaisuudessa, hän hymyili.

Oskari Kössi harmitteli ensimmäistä kilpailupäivää.

Oskari Kössi (Sibbo Skyttegille) sanoi, ettei voi olla tyytyväinen ”tähänkään kilpailuun”.

– Ekana päivänä ei tapahtunut mitään hyvää. En ollut valmis kilpailun alkuun. Kun tekee viisi pummia ekaan päivään, on siitä vaikeaa rakentaa mitään, tuloksen 118 (22+23+25+24+24) tehnyt Kössi sanoi.

– Mutta se oli minun tämän hetken tasoni (35:s), ja minun olisi vain pitänyt pystyä parempaan. Ensi vuosi on vielä raakile, mutta päätavoitteitani ovat EM- ja MM-kilpailut.

Italian Gabriele Rossetti on skeetin maailmanmestari, kun hän voitti finaalissa Saksan Vincent Haagan 54-52. Rossettin (synt. 1995) komea ura sai näin jatkoa, sillä hän voitti poikien maailmanmestaruuden Granadassa 2014 ja viime vuonna Riossa olympiakultaa.

Poikien skeetissä Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat) paukutti tuloksen 118 (24+24+24+21+25), jolla hän jäi vain kiekon päähän finaaliuusinnasta. Kolmannen kisapäivän eli lauantain ensimmäinen sarja ei sujunut toivotulla tavalla, ja se pudotti Kallioisen finaalivauhdista.

Eetu Kallioisen tulos oli 118.

– Minulla oli neljä hyvää sarjaa ja yksi huono. Tämän päivän eka sarja oli huono, eikä sellaisia saisi tulla. En vain ollut sillä hetkellä riittävän vahva, enkä pystynyt ampumaan niin kuin minun olisi pitänyt. Tiesin tilanteen, mutta ei vaan, Kallioinen kertasi kilpailuaan.

– Kyllä se harmittaa. Mieluummin olisin tuolla finaalissa kilpailemassa kuin antamassa haastattelua täällä katsomossa, hän naurahti.

Kallioinen ampui viimeiseen sarjaan täydet 25, mutta loppukiri ei aivan riittänyt.

– Se oli siinä ja siinä, eikä ihan riittänyt. No, kauden aikana oli hyvää ja huonoa. En ole kauteeni ihan tyytyväinen, koska odotin enemmän. Ensi kauden päätavoitteita ovat sitten Itävallan EM-kilpailut ja Etelä-Korean MM-kilpailut, Kallioinen sanoi.

Rauman Seudun Urheiluampujia edustava Sami Aaltonen sijoittui 48:nneksi tuloksellaan 103 (24+20+19+19+21). Se ei nuorukaista miellyttänyt:

– Se oli huono kisa, eikä yhtään sitä, mitä lähdin täältä hakemaan. Minun olisi pitänyt saada viisitoista kiekkoa parempi tulos, mutta ei vaan. En pysty kilpailemaan sillä tasolla kuin mitä teen harjoituksissa, hän harmitteli.

Sami Aaltonen.

Aaltosen kauden parhaaksi tulokseksi jäi toukokuussa Polar GP:ssä tehty 118.

– Se on oikeastaan kauden ainoa hyvä tulos. En ole vielä löytänyt sitä juttua tai puuttuvaa palasta, jolla saisin myös kilpailun kulkemaan.

Poikien maailmanmestaruuden voitti Tanskan Emil Petersen, joka oli finaalissa Italian Elia Sdrucciolia parempi pistein 54-53. Kyproksen Nicolas Vasiliou oli kolmas. Petersen on syntynyt vuonna 1998, ja hän sai heinäkuussa pronssia Bakun EM-kilpailuissa.

Italia voitti myös poikien joukkuekilpailun. Turkki sai hopeaa häviten mestareille viisi pistettä (353-348).

Moskovan MM-kilpailujen viimeinen kilpailupäivä on sunnuntai 10. syyskuuta, jolloin on vuorossa skeetin sekajoukkuekilpailu. Suomen joukkueessa ampuvat Tommi Takanen ja Marjut Heinonen.

Haulikkolajien MM-kilpailut
30.8.-11.9. Moskova, Venäjä

Tuloksia la 9.9.

Miesten skeet 125 kiekkoa + finaali: 1) Gabriele Rossetti Italia 54 (123), 2) Vincent Haaga Saksa 52 (122+2), 3) Georgios Achilleos Kypros 42 (122+3+10), 4) Stefan Nilsson Ruotsi 33 (122+4), 5) Aleksandr Zemlin Venäjä 25 (122+1), 6) Nikolai Tepli Venäjä 11 (122+3+11), … 21) Tommi Takanen 120, … 28) Timi Vallioniemi 119, … 35) Oskari Kössi 118. 113 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Italia 364, 2) Venäjä 363, 3) Tshekki 361, 4) Iso-Britannia 358, 5) Suomi 357. 24 joukkuetta.

Poikien skeet 125 kiekkoa + finaali: 1) Emil Petersen Tanska 54 (119+3), 2) Elia Sdruccioli Italia 53 (121), 3) Nicolas Vasiliou Kypros 41 (122), 4) Mihail Sharapov Venäjä 34 (120+2), 5) Jaroslav Lang Tshekki 25 (119+4), 6) Alexandr Muhamedijev Kazakstan 11 (120+1), 7) Kemail Madencioglu Turkki 119+1, 8) Eetu Kallioinen 118, … 48) Sami Aaltonen 103. 56 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Italia 353, 2) Turkki 348, 3) Yhdysvallat 345. 11 joukkuetta.

Viimeisten kisapäivien ohjelma (ajat Suomen aikaa)

Su 10.9.
8.30-13.45 Skeetin sekajoukkuekilpailu
15.15 Semifinaali: skeetin sekajoukkuekilpailu
16.30 Mitaliottelut: skeetin sekajoukkuekilpailu

Ma 11.9.
Joukkueiden kotiinpaluu.

Lisää tietoa kilpailusta löydät täältä. MM-kisojen kotisivut.
Lisää kuvia Ampumaurheiluliiton Facebookissa ja Instagramissa.