Vuoden ampumaurheilijaksi ensimmäisen kerran practical-ampuja: Teemu Rintala!
28.10.2017 klo 23:18
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Vuoden ampumaurheillija on… Teemu Rintala! Toni Flink haastattelee. (Kuvat: Lassi Palo)
Teemu Rintala ja Vuoden ampumaurheilijan komea pokaali.

Suomen Ampumaurheiluliitto on palkinnut kauden parhaitaan Kisakallion urheiluopistossa järjestetyssä Grande Finale -tilaisuudessa. Vuoden ampumaurheilijana palkittiin kivääripracticalissa MM-kultaa voittanut Teemu Rintala. ”Tämä oli toivottu valinta, mutta silti yllätys”, Rintala sanoi.

Sibbo Skyttegilleä edustava Teemu Rintala, 36, on valittu Ampumaurheiluliiton Vuoden ampumaurheilijaksi. Valinta on viime vuoden tavoin historiallinen, sillä practical-ampuja valittiin nyt ensimmäisen kerran Ampumaurheiluliiton vuoden parhaaksi. Viime vuonna valittiin joukkue (liikkuva maali) vuoden parhaaksi.

Järvenpääläinen Rintala voitti kesäkuussa Moskovassa järjestetyissä kivääripracticalin MM-kilpailuissa Open Semi Auto -divisioonan kaikkien aikojen ensimmäisen maailmanmestaruuden. Kilpailun jälkeen Rintala totesi, ettei mitali todellakaan tullut helpolla. Alku oli vaikea, mutta kolmannesta kisapäivästä lähtien kaikki alkoi kulkea, ja tie mestaruuteen oli avoin.

Rankka kilpailuviikko oli kuitenkin vain osa siitä kaikesta kuormasta, jonka Rintala kesti matkalla tavoitteeseensa tulla maailmanmestariksi. Hän jäi muun muassa keväällä työstään pois kolmeksi ja puoleksi kuukaudeksi, jotta voisi harjoitella tarpeeksi ja haluamallaan tavalla MM-kilpailua varten, Rintala kertoi kesällä ilmestyneessä Urheiluampuja-lehdessä.

Fyysinen kunto oli suuressa roolissa, kun Rintala valmistautui MM-kilpailua varten. Matkalla oli mukana myös henkilökohtainen kuntovalmentaja Johanna Varonen, jonka kanssa Rintala on tehnyt yhteistyötä jo pitkään.

Kun valinta Vuoden ampumaurheilijaksi julkistettiin, oli Rintala syystäkin riemuissaan:

– Kyllä tämä hyvältä tuntuu! Tämä on iso titteli, ja kun se tuli nyt ensimmäisen kerran practicalille, on se samalla tunnustus myös koko lajille, Rintala sanoi.

– Tämä oli kova vuosi, jonka aikana treenasin enemmän kuin koskaan. Ja nyt tehdystä työstä tuli korkein tunnustus, jonka suomalainen ampumaurheilija voi saada. Hieno juttu!

Vuoden nuori ampuja Cristian Friman, Teemu Rintala ja Vuoden valmentaja Mikael Friman yhteiskuvassa.

Vuoden nuori ampuja -palkinto ojennettiin Esbo Skytteföreningenin kivääriampujalle Cristian Frimanille, 18. Kovin saavutus tuli kesäkuussa, kun hän voitti Saksan Suhlissa järjestetyissä nuorten MM-kilpailuissa poikien 50m pienoiskiväärin makuuasennon kultaa. Sen lisäksi Friman sijoittui viidenneksi poikien henkilökohtaisessa EM-kilpailussa Bakussa ja kuului Suomen joukkueisiin, jotka voittivat poikien ”piekkarin” asentokilpailujen (3×40 ls) MM- ja EM-pronssia. Friman. Hän ampui myös Pilsenin asentokilpailussa huipputuloksen 1178 sekä useita Suomen mestaruuksia ja ennätyksiä.

Vuoden valmentajaksi valittiin Mikael Friman, 56. Hän on valmentanut pojastaan Cristianista maailmanluokan urheilijan ja nuorten MM-kultamitalistin, joka on rikkonut Suomen ennätyksiä ja voittanut Suomen mestaruuksia kuin liukuhihnalta, valintaperusteluissa todetaan. Mikael Friman on toinen valmentaja Suomessa, joka tulee omaamaan Kansainvälisen ampumaurheiluliiton ISSF:n korkeimman A-valmentajalisenssin.

Vuoden yllättäjä Vili Kppra ja Kokkovuori-säätiön puheenjohtaja Jukka-Pekka Heikkilä.

Vuoden yllättäjä -palkinto meni Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustavalle Vili Kopralle. Hän voitti Azerbaidzhanin Bakussa heinäkuussa järjestetyissä EM-kilpailuissa kultaa poikien trapissa. Kopra ampui finaalissa poikien ME:n.

Kopra, 19, aloitti varusmiespalveluksensa Puolustusvoimien Urheilukoulussa pari viikkoa sitten.

Huippuampujien cup-kilpailun voittaja on kivääriampuja Cristian Friman (ESF).

SAL:n nuorisovaliokunta palkitsi Vuoden kultahippuampujana Kaarlo Hopun (Pohjois-Hämeen Ampujat). Perusteluissa todettiin, että Hoppu, 13, on pyyteetön nuori herrasmies, joka tekee töitä kehittyäkseen.

– Hoppu huomioi aina kaikki kilpa- ja harjoituskumppanit sekä kunnioittaa vanhempiaan ja muita ihmisiä. Hän haluaa kehittyä hyväksi ampumaurheilijaksi ja ponnistelee päästäkseen tehoryhmään mukaan, valitsijat perustelivat.

– Hopun tulostaso on kehittynyt tämän vuoden aikana huimasti. Todellinen tulevaisuuden lupaus, perustelut jatkuivat.

Kultahippuohjaajan palkinto ojennettiin Jukka Jokiselle, joka toimii Myllykosken Ampujissa. Valintaperusteluissa todettiin, että Jokinen, 60, on ”pitkäaikainen, sinnikäs ja innostava valmentaja, joka toimii pyyteettömästi paitsi harjoituksissa myös niiden ulkopuolella nuorten hyväksi”.

– Vuosien ajan jatkunut hyvä ja pitkäjänteinen työ näkyy nyt jo myös Kultahippusarjoista kasvaneiden nuorten saavutuksissa, valitsijat perustelivat.

Vuoden kultahippuseura on Keiteleen Ampumaseura (KeAmS). Perusteluissa mainittiin se, että noin 2500 asukkaan kunnan ampumaseura on noussut luotilajien harrastajamäärissä vuosien hiljaiselon jälkeen kuin Fenix-lintu – ei tosin tuhkasta vaan tyhjästä.

– Parin viime vuoden aikana KeAmS on menestynyt tukiammunnan sarjoissa, ja uusia innokkaita harrastajia tulee lisää ja aiemmatkin jatkavat sarjatasoa ylempänä, kuuluivat valintaperustelut vuonna 1982 perustetusta seurasta.

Lohjalla sijaitsevassa Kisakallion urheiluopistossa järjestetyssä Ampumaurheiluliiton lajiparlamenteissa, kauden päätösjuhlassa ja parhaiden palkitsemistilaisuudessa Grande Finalessa oli paikalla yhteensä noin 250 vierasta.

Tilaisuuden juontajana toimi muun muassa Elisa Sportista ja Ruutu Urheilusta tuttu Toni Flink. Illan musiikkivieras oli Vince Boncamper Band, ja sporttisen tuulahduksen iltaan toi fitnessin kolminkertainen Suomen mestari Oona Ylitolonen.

Aiemmin päivällä Herkät herrasmiehet Kalle Palander ja Toni Nieminen puhuivat puolentoista tunnin ajan teemalla ”polte, rakkaus ja intohimo”. He pureutuivat muutoksen hallinnan ytimeen omilla, aidoilla kasvutarinoillaan ja käsittelivät aktiiviurheilijan kipukohtia. He puhuivat myös siitä, mitä merkitsevät palo, polte ja intohimo voittamiseen. Kasvutarinoissa korostuivat myös pelkojen kohtaaminen ja niiden voittaminen.

SUOMEN AMPUMAURHEILULIITON PALKINNOT 2017

Vuoden ampumaurheilija: Teemu Rintala (Sibbo Skyttegille)
Vuoden nuori ampuja: Cristian Friman (Esbo Skytteförening)
Vuoden valmentaja: Mikael Friman (Esbo Skytteförening)
Vuoden yllättäjä: Vili Kopra (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
Huippuampujien cup-kilpailun voittaja: Cristian Friman (Esbo Skytteförening)

Nuorisovaliokunnan palkittavat:
Vuoden Kultahippuampuja: Kaarlo Hoppu (Pohjois-Hämeen Ampujat)
Vuoden Kultahippuohjaaja: Jukka Jokinen (Myllykosken Ampujat)
Vuoden Kultahippuseura: Keiteleen Ampumaseura

SAL:n ympäristöpalkinto
Vuoden 2017 ympäristöpalkinnon sai Tapio Hänninen tunnustuksena pitkäaikaisesta ja menestyksekkäästä seuroja auttaneesta ympäristölupien ja rata- ja lakiasiatyön hyväksi tehdystä työstä.

STIPENDIT

Haulikko: Satu Mäkelä-Nummela, Mopsi Veromaa, Vesa Järvinen, Juha Manninen, Vili Kopra
Kasa-ammunta: Tomi Korpi, Ulla Murisoja, Risto Murisoja, Tapani Nousiainen, Aappo Korpi
Kivääri: Cristian Friman, Viivi Kemppi, Juho Kurki, Marianne Palo
Liikkuva maali: Topi Hulkkonen
Mustaruuti: Timo Näätänen-Lihavainen, Sakari Viertola
Practical: Jarkko Laukia, Timo Vehviläinen, Sami Hautamäki, Raine Peltokoski, Pertti Karhunen, Mikael Kaislaranta, Teemu Rintala
Siluetti: Esko Lempola, Jorma Juntunen, Rauno Ärväs, Allan Granlund, Petri Savinainen, Unto Järvinen, Marko Nikko

URHEILIJOIDEN ANSIOMERKIT

Kultainen ansiomerkki jalokivellä: Cristian Friman, Teemu Rintala
Kultainen ansiomerkki: Juha Manninen, Vili Kopra, Timo Vehviläinen, Jarkko Laukia, Pertti Karhunen, Tapani Nousiainen
Hopeinen ansiomerkki: Topi Hulkkonen, Viivi Kemppi, Marianne Palo

ERIKOISMAININNAT: Vesa Järvinen, Viivi Kemppi, Juha Manninen, practical-kiväärin Standard Semi Auto -sarjan MM-kultajoukkue (Sami Hautamäki, Timo Vehviläinen, Isto Hyyryläinen, Atte Vainionpää), practicalkiväärin Open Over All -sarjan MM-kultajoukkue (Teemu Rintala, Raine Peltokoski, Jarkko Laukia, Kim Leppänen), Mikael Kaislaranta, Simo Partanen (aloittanut practicalin valmennustoiminnan), kasa-ammunnan EM-kultamitalijoukkueet IK HV (Aappo Korpi, Toimi Karhunen, Juha Ristimäki), PK LV (Aappo ja Tomi Korpi, Tapani Nousiainen) ja PK Sporter (Tapani Nousiainen, Timo-Heikki Varis, Toimi Karhunen), perhe-Murisoja (Risto Murisoja, Ulla Murisoja, Eija Murisoja) sekä Aappo Korpi ja Marko Nikko.

LAJIJAOSTOJEN PALKINNOT

HAULIKKO

Skeet
Miehet: Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura)
Naiset: Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat)
Juniorit: Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat)
Seniorit: Rauli Honka (Oulun Seudun Haulikkoampujat)

Trap
Yleinen sarja: Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys)
Naiset: Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
Juniorit: Teemu Ruutana (Längelmäen Seudun Ampujat)
Seniorit: Risto Rämö (Lahden Ampumaseura)

Kaksoistrap
Yleinen sarja: Sami Ritsilä (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)

Sporting
Yleinen: Tero Rantonen (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura)
Naiset: Johanna Huotari (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura)
Juniorit: Juha Manninen (Raahen Ampujat)
Seniorit: Juha Kytömaa (Sibbo Skyttegille)

KIVÄÄRI
Kiväärityttö: Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura)
Kivääripoika: Cristian Friman (Esbo Skytteförening)
Kiväärinainen: Pauliina Frilander-Soini (Pieksämäen Seudun Ampujat)
Kiväärimies: Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat)

PISTOOLI
Vuoden pistooliampuja: Jorma Jäntti (Suomussalmen Urheiluampujat)
Vuoden pistoolinuori: Niko Roos (Rauman Seudun Urheiluampujat)
Vuoden työn sankari: Paula Viitasaari (Poliisien Ampumaseura)

LIIKKUVA MAALI
Vuoden urheilija: Topi Hulkkonen (Etelä-Saimaan Ampujat)

SILUETTI
Vuoden ampuja: Marko Nikko (Sibbo Skyttegille)
Vuoden yllättäjä: Rauno Ärväs (Savonlinnan Metsästys- ja Ampumaseura)

PRACTICAL
Vuoden practicalkivääriampuja: Teemu Rintala (Sibbo Skyttegille)
Vuoden practicalpistooliampuja: Tero Heinonen (Heinolan Ampujat)
Vuoden practicalhaulikkoampuja: Lauri Nousiainen (Pohjois-Karjalan IPSC)
Region Director´n malja: Timo Jetsonen (Kouvolan Metsästys- ja Ampumaseura)
Jaoston malja: Helsingin Varuskunnan Ampujat

MUSTARUUTI
Vuoden mustaruutiampuja: Timo Näätänen-Lihavainen (Sibbo Skyttegille)

KASA-AMMUNTA
Vuoden kasa-ampuja: Jari Laulumaa (Suomen Kasa-ampujat)
Vuoden pistelajien kasa-ampuja: Tapani Nousiainen (Karttulan Ampujat)

Lisää kuvia Ampumaurheiluliiton Facebookissa.