Kupittaan voittajat ovat Henna Viljanen ja Aleksi Leppä
9.12.2017 klo 18:14

Naisten ilmakiväärin kolme tarkinta: Henna Viljanen (kesk.), Marianne Palo (vas.) ja Emmi Hyrkäs.

Turun Kupittaan urheiluhallissa järjestetään viikonvaihteessa 45. Kupittaan kisat. Lauantain päälajeja olivat naisten ja miesten ilmakivääri.

Teksti ja kuvat: Matti Erkkilä

Haminan Ampumaseuran Aleksi Leppä oli miesten sarjan suosikki, ja hän olikin varsin ylivoimainen, sillä hän johti kisaa koko finaalin ajan. Tosin Raseborgs Skyttaren Joni Stenström hävisi hänelle vain 1,4 pistettä. Henna Viljanen (Kyrkslätt Skytteförening) nousi naisten sarjan voittajaksi päätöslaukauksellaan.

Viljanen nousi naisten voittajaksi ohittamalla päätöslaukauksellaan IMAS:n Marianne Palon. Ero oli minimaalinen, 0,2 pistettä (245,5-245,3).

Viljanen iloitsi suorituksestaan, vaikka häntä jäivät hieman harmittamaan finaalin ensimmäiset laukaukset, joissa olisi hänen mielestään ollut parantamisen varaa. Pääsy ensi vuoden EM- ja MM-kisoihin on tavoitteena. EM-kisoista on hänellä hyviä muistoja, sillä kotona on kaksi joukkueiden pronssimitalia. Vastaavat mitalit koristavat myös Palon palkintokaappia.

Isokyröläinen harmitteli sitä, että henkinen kantti ei säilynyt täydellisesti finaalissa.

Aleksi Leppä voitti odotetusti miesten ilmakiväärin.

Miesten ilmakiväärissä Aleksi Leppä ja Joni Stenström olivat ”varmat” jo ennakkoon. Kaksikko nakuttikin kärkisijoille. He ovat monasti kohdanneet ”viivalla” ja Leppä on useimmiten ollut edellä. Niin kävi tälläkin kertaa.

Leppä on keskittynyt tämän syksyn ajan opiskeluun Kadettikoulussa. Toinen tekijä on se, kun edellinen kilpailukausi kesti jopa syyskuuhun asti.

Hän sanoi Kadettikoulun mahdollistavan myös kilpaurheilun harrastamisen, joten hän tulee pyrkimään ensi vuonna järjestettäviin arvokilpailuihin. On hänellä jonkin verran harjoittelua jo takana. Muuten ei 60 laukauksella osu 46 kertaa napakymppiin.

Nuorten ilmapistoolissa oli EM-näyttökilpailu. Lohduttomalta näytti se, kun 20-vuotiaiden poikien sarjaan osallistui vain kolme ampujaa. Tyttöjen sarjaankin vain kuusi. Parhaan peruskilpailun tuloksen (569) teki TSA:n Konsta Kivi, mutta vuodenvaihteen jälkeen hän kilpailee miesten sarjassa. Finaalissa hän sai kovan vastuksen Lappajärven Ampujien Esa Savolasta (230,7-230,3). N20 -sarjan voitti IMAS:n Ella Hakala tuloksella 224,9. MA:n Julia Palmgren tarjosi hyvän vastuksen jääden vain pisteen päähän.

Kupittaalla kirjattiin lauantaina kaksi Suomen ennätystä. TSA:n Juho Ovaska liipaisi ilmakiväärillä 576 pistettä. Hänen sarjansa on R3Y20. Toisen ennätyksen kirjautti ESF:n Päivi Mariani-Cerati ampuen N60 -sarjassa ilmapistoolilla 349 pisteen tarkkuudella.

Sunnuntain pääsarjat ovat naisten ja miesten ilmapistooli, ne ovat myös EM-näyttökisat. Ilma-aseiden EM-kilpailut ovat helmikuussa Unkarin Györissä.

Kupittaan Kisojen lauantain tulokset ovat nähtävillä TSA:n www-sivuilla.