Kolmelletoista ampumaurheilijalle urheilija-apurahaa
31.1.2018 klo 14:29
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Kolmetoista urheiluampujaa on saanut ministeri Sampo Terhon myöntämän urheilija-apurahan. Neljä ampujaa saa 10 000 euron ja yhdeksän saa 6000 euron apurahan.

Yhteensä 166 kesälajien urheilijaa saa kaikkiaan 1 266 000 euroa verovapaina urheilija-apurahoina. Ministeri Sampo Terhon myöntämien urheilija-apurahojen tavoitteena on luoda taloudelliset edellytykset ammattimaiselle ja päätoimiselle valmentautumiselle. Apurahat myönnetään Veikkauksen tuotosta.

– Kesälajien osalta edessä on Tokion vuoden 2020 olympialaisten ensimmäinen karsintavuosi eli ensimmäiset olympiapaikat varmistuvat jo tulevan kesän arvokisoissa. Apurahoja myönnettäessä painopiste on ollut nuorissa urheilijoissa. Tämän vuoksi pienintä apurahaa on korotettu 5000 eurosta 6000 euroon, urheiluasioista vastaava ministeri Sampo Terho sanoo.

– Eduskunta lisäsi talousarviokäsittelyssä apurahoihin 500 000 euroa painottaen juuri nuorten urheilijoiden harjoittelumahdollisuuksien parantamista. Toukokuussa on toinen apurahojen myöntäminen, jolloin talvilajien urheilijat saavat apurahapäätökset.

Niin sanotun suuren eli 20 000 euron apurahan sai yksitoista urheilijaa, 10 000 euron apurahan 29 urheilijaa ja 126 urheilijaa sai 6000 euron apurahan. Ampumaurheilijoista neljä saa toiseksi suurimman ja yhdeksän saa pienimmän apurahan. Ampumaurheilijoista yksitoista on haulikkoampujia ja kaksi kivääriampujia.

Apurahaa myönnettäessä huomioidaan urheilijan kansainväliset näytöt sekä huomioidaan urheilijan tulos- ja menestyskehitys suhteessa lajin kansainväliseen tasoon ja kehitykseen. Arvioinnissa otetaan huomioon lajien erityispiirteet, kansainvälinen arvostus ja taso, paralympialajeissa myös eri kilpailuluokkien taso sekä kilpailuihin osallistuvien maiden ja kilpailuluokassa kilpailevien urheilijoiden määrä.

Apurahan saamisen edellytyksenä on se, että urheilijalla on henkilökohtainen valmentaja tai valmennustiimi ja lajilla on kansainvälisiin arvokilpailuihin valittu maajoukkue. Lähtökohtaisesti apurahan saaminen edellyttää urheilijan kuulumista lajiliiton maajoukkue- ja valmennusjärjestelmän piiriin.

Urheilija-apurahat, ampumaurheilu

10 000 euroa
Satu Mäkelä-Nummela, trap (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
Marika Salmi, trap (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
Vesa Törnroos, trap (Lahden Ampumaseura)
Mopsi Veromaa, trap (Sibbo Skyttegille)

6000 euroa
Cristian Friman, kivääri (Esbo Skytteförening)
Marjut Heinonen, skeet (Oulun Seudun Haulikkoampujat)
Eetu Kallioinen, skeet (Ala-Hämeen Ampujat)
Vili Kopra, trap (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
Juho Kurki, kivääri (Kankaanpään Ampumaurheilijat)
Oskari Kössi, skeet (Sibbo Skyttegille)
Timo Laitinen, skeet (Sibbo Skyttegille)
Tommi Takanen, skeet (Lahden Ampumaseura)
Timi Vallioniemi, skeet (Ala-Hämeen Ampujat)