Meksikon maailmancup: Mopsi Veromaa naisten trapissa neljäs!
6.3.2018 klo 02:00
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Naisten trapin finaali alkamassa, mukana Mopsi Veromaa. (Kuva: Pekka Maunula)

Mopsi Veromaa sijoittui naisten trapissa hienosti neljänneksi, kun vuoden ensimmäinen ampumaurheilun maailmancup jatkui Meksikon Guadalajarassa maanantain ja tiistain välisenä Suomen aikaa. Satu Mäkelä-Nummela oli kymmenes ja Marika Salmi 11:s. Vesa Törnroos on miesten trapissa toisena ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden ensimmäinen maailmancup on käynnissä Meksikon Guadalajarassa, jossa kilpaillaan kivääri-, pistooli- ja haulikkolajeissa. Viimeinen kilpailupäivä on ensi sunnuntai.

Maailmancupin ensimmäinen suomalaislaji eli naisten trap alkoi sunnuntaina. Vuodenvaihteessa voimaan astuneiden uusien kansainvälisten sääntöjen mukaan naiset ampuvat saman määrän kiekkoja kuin miehet eli 125. Guadalajarassa ammuttiin ensimmäisenä päivänä 75 kiekkoa, ja tänään ammuttiin viimeiset 50 kiekkoa ja finaali.

Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille) ampui hienosti ja oli peruskilpailun kuudenneksi paras eli pääsi finaaliin. Hän teki uuden ennätyksensä 116 (24+23+24+22+23). Yhdysvaltain Aeriel Skinner oli peruskisan paras tuloksellaan 119, joka on ME. Hänen maannaisensa Ashley Carroll ja viime vuoden tyttöjen maailmanmestari, Italian Maria Lucia Palmitessa tekivät tuloksen 118.

Finaalissa voiton vei Carroll, jolle tämä oli uran toinen maailmancupin ykkössija. Hän oli Australian Catherine Skinneriä parempi pistein 47-44. Carrollin voittotulos on uusi finaali-ME. Aeriel Skinner oli kolmas.

Veromaa sijoittui vuosi sitten Intian maailmancupin avauksessa kolmanneksi, Meksikossa hän oli lopulta neljäs.

– Eilinen oli aika huippupäivä. Tämän päivän eka sarja hiukan harmitti, kun loppuun iski parikin pummia. Oli hieno fiilis päästä finaaliin ja peräti neljänneksi! Mitali jäi tietenkin harmittavan liki, mutta olin viimeinen eurooppalainen, joka putosi. Eikä nyt huonosti mennyt, mutta muut olivat kovempia ampumaan yhdellä. Hyvä nousujohteinen kausi jo eli valaa luottoa seuraavia koitoksia kohti, Veromaa sanaili kisan jälkeen.

Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustavat Satu Mäkelä-Nummela ja Marika Salmi jäivät finaalirajasta muutaman kiekon päähän, kun he rikkoivat 114 (23+22+25+23+21) ja 113 (22+24+21+24+22) kiekkoa. He ottivat kisassa peräkkäiset sijat 10 ja 11.

– Pitkälle taas tultiin ampumaan huono kisatulos, Mäkelä-Nummela harmitteli. Hän ampui helmikuussa Dohassa tuloksen 118.

Harjoitukset pitivät Mäkelä-Nummelan mukaan vielä hyvää tuulta ilmassa, mutta viimeinen sarja vei loputkin ”pullon pohjalta”:

– Mahdollisuuksia olisi ollut, mutta kaatui lähtöön, liian äkillisiä sohaisuja. Ilmat olivat suosiolliset, ja radat ovat hyvät ampua tuloksia, hän sanoi.

– Aika tasapaksu kisa jälleen, hajuton ja mauton. Olosuhteet tekemiseen olivat hyvät kelien ja ratojen puolesta. Riesana oli jälleen perinteinen reissuflunssa, joka harmittaa todella paljon, Salmi puolestaan summasi kisapäivänsä.

Maanantaina alkaneessa miesten trapissa (50/125) Suomea edustavat Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys) ja Vesa Törnroos (Lahden Ampumaseura) sekä mqs-ampujana Mirka Kyyrönen (Sibbo Skyttegille).

Törnroos on ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen toisena, kun hän teki tuloksen 49 (24+25). Kärjessä on saman tuloksen tehnyt Yhdysvaltain Mick Wertz. Törnroosin ja Wertzin lisäksi seitsemän muutakin miestä rikkoi 49 kiekkoa.

Laakson tulos 48 (24+24) oikeuttaa tasaisessa kilpailussa 11. sijaan. Pirttisalo on 29. sijalla tuloksellaan 46 (25+21). Kyyrösen ensimmäisen päivän tulos oli 46 (25+21).

Miesten trap päättyy tiistaina, jolloin ammutaan viimeiset 75 kiekkoa ja finaali. Uusi olympialaji eli trapin sekajoukkuekilpailu (mixed team) on keskiviikkona. Suomen joukkueet ovat Vesa Törnroos – Satu Mäkelä-Nummela ja Eemil Pirttisalo – Marika Salmi.

– Nyt lepoa ja uusin mielin ylihuomiseen, Salmi sanoi.

Guadalajaran maailmancupiin osallistuu runsaat 400 urheiluampujaa, jotka edustavat 50 maata. Cupiin osallistuu yksitoista suomalaista, jotka ovat kaikki haulikkoampujia.

ISSF:n maailmancup (kivääri, pistooli ja haulikko)
1.-12.3. Guadalajara, Meksiko

Tuloksia ja tilanteita ma 5.3.

Naisten trap 125 kiekkoa + finaali: 1) Ashley Carroll Yhdysvallat 47/ME (118), 2) Catherine Skinner Australia 44 (116), 3) Aeriel Skinner Yhdysvallat 34 (119/ME), 4) Mopsi Veromaa Suomi 28 (116), 5) Alessandra Perilli San Marino 23 (117), 6) Maria Lucia Palmitessa Italia 14 (118), … 10) Satu Mäkelä-Nummela 114, 11) Marika Salmi 113. 33 osanottajaa.

Miesten trap, tilanne 50/125 kiekkoa: 1) Mick Wertz Yhdysvallat 49, 2) Vesa Törnroos 49 (ja seitsemän muuta miestä 49), … 11) Jukka Laakso 48, … 29) Eemil Pirttisalo 46. 58 osanottajaa. Mqs: Mirka Kyyrönen 46.

Kaikki tulokset ja tilanteet löydät täältä.