Meksikon maailmancupin trap: Kaksi suomalaista finaalissa – Vesa Törnroos kolmas, Jukka Laakso kuudes
7.3.2018 klo 01:57
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Vesa Törnroos ja kolmas sija trapin maailmancupissa! (Kuvat: Pekka Maunula)

Suomalaisten erinomaiset suoritukset vuoden ensimmäisessä maailmancupissa Meksikon Guadalajarassa jatkuivat tiistaina, kun kaksi suomalaista pääsi trapin maailmancupin finaaliin. Vesa Törnroos oli lopulta upeasti kolmas ja Jukka Laakso kuudes. Eemil Pirttisalo sijoittui 20:nneksi.

Historiallinen tilanne: kaksi suomalaista eli Jukka Laakso (vas.) ja Vesa Törnroos trapin maailmancupin finaalissa

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden ensimmäinen maailmancup jatkui tiistaina Meksikon Guadalajarassa, jossa kilpaillaan kivääri-, pistooli- ja haulikkolajeissa.

Miesten trapissa ammuttiin tiistaina viimeiset 75/125 kiekkoa ja finaali. Suomalaisista mukana olivat Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys) ja Vesa Törnroos (Lahden Ampumaseura) sekä mqs-ampujana Mirka Kyyrönen (Sibbo Skyttegille).

Meksikon kisapäivästä tuli suomalaisittain ikimuistoinen ja historiallinen, sillä kaksi suomalaisista pääsi trapin maailmancupin finaaliin!

Törnroos teki peruskilpailun parhaan tuloksen, kun hän paukutti uuden ennätyksensä 123 (24+25+25+25+24). Se jäi vain kiekon päähän pian kaksitoista vuotta täyttävästä Suomen ennätyksestä. Laakso puolestaan teki tuloksen 122 (24+24+25+25+24), jolla myös hän pääsi komeasti finaaliin.

Viimeisestä finaalipaikasta uusi kolme tuloksen 120 ampunutta miestä. Heistä finaaliin pääsi Antonio Bailon Espanjasta.

Nyt on syytä tuulettaa!

Tämä oli Törnroosin toinen kerta maailmancupin finaalissa. Edellinen oli vuodelta 2015, kun hän oli neljäs Larnakassa ja saavutti olympiamaapaikan Rio de Janeiroon. Ennen tätä Laakson paras sijoitus oli 11. sija San Marinon maailmancupissa 2016.

Molemmille kirjattiin nyt uran toistaiseksi paras maailmancupin sijoitus, sillä Törnroos otti ensimmäisen mitalisijansa, kun hän oli kolmas, ja Laakso sijoittui kuudenneksi.

– Oma ennätys ja eka mitali näistä karkeloista, niin aika tyytyväinen saa olla! Ammunta oli koko reissun ajan hyvin hallussa, ja kisassa ajatuskin toimi mainiosti. Mukava oli kiekkoja lätkiä alas. Keli oli kiva, Törnroos myhäili.

Laakso oli kisan jälkeen kaksijakoisissa tunnelmissa:

– No, finaaliin mentiin, mutta siellä sitten kävi, miten kävi. Tänään kaikki oli hyvin viimeiseen sarjaan asti. Näkö alkoi taas temppuilla, ja roikuin tuplan varassa. Ennen finaalia yritin kaikki keinot, jotta silmät toipuisivat, mutta ei. Finaalia ei ollut kiva ampua, kun tekeminen oli näöstä johtuvaa räpeltämistä, Laakso harmitteli.

Cupin voitto meni lopulta Luxemburgin Lyndon Sosalle, joka oli finaalissa Italian Emanuele Buccolieriä niukasti parempi pistein 46-45. Sosa kilpaili nyt ensimmäisen kerran maailmancupin finaalissa ja otti heti voiton. Buccolieri sai viime vuonna poikien EM-pronssia ja oli neljäs poikien MM-kisoissa.

Pirttisalon tulos oli 116 (25+21+23+22+25), jolla hän sijoittui 20:nneksi. Hän sanoi, että kisan ensimmäinen sarja oli helppoa tekemistä, mutta sen jälkeen alkoi alamäki:

– Toisen päivän kaksi ensimmäistä sarjaa oli mitä oli. Tekniikka ei pettänyt, vaan pää. Onneksi sain kasattua itseni viimeiseen sarjaan, Pirttisalo sanoi ja kehui olosuhteita ihanteellisiksi.

Kyyrönen teki tuloksen 115 (25+21+24+23+22).

Uusi olympialaji eli trapin sekajoukkuekilpailu (mixed team) on keskiviikkona. Suomen joukkueet ovat Vesa Törnroos – Satu Mäkelä-Nummela ja Eemil Pirttisalo – Marika Salmi.

Sunnuntaina päättyvään Guadalajaran maailmancupiin osallistuu runsaat 400 urheiluampujaa, jotka edustavat 50 maata. Cupissa on mukana yksitoista suomalaista, jotka ovat kaikki haulikkoampujia.

ISSF:n maailmancup (kivääri, pistooli ja haulikko)
1.-12.3. Guadalajara, Meksiko

Tuloksia ti 6.3.

Miesten trap 125 kiekkoa + finaali: 1) Lyndon Sosa Luxemburg 46 (122), 2) Emanuele Buccolieri Italia 45 (121), 3) Vesa Törnroos Suomi 32 (123), 4) Yannick Peeters Belgia 28 (121), 5) Antonio Bailon Espanja 22 (120/uusinta 1), 6) Jukka Laakso Suomi 17 (122), 7) Laszlo Solyom Itävalta 120/0, 8) Jean Pierre Brol Cardenas Guatemala 120/0, … 20) Eemil Pirttisalo 116. 58 osanottajaa. Mqs: Mirka Kyyrönen 115.

Kaikki tulokset löydät täältä.