Ensimmäiset mitalit jaettiin ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailuissa
5.4.2018 klo 17:52
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Sergei Tretjakoville ojennettiin SM-kisojen ensimmäinen kultamitali. (Kuvat: Lassi Palo)

Ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailujen ensimmäiset mestaruudet jaettiin tänään Lohjalla Kisakallion urheiluopistossa. Ensimmäinen kultamitali ojennettiin PAS:n Sergei Tretjakoville.

Georg-Peter Björkqvist on SM-kilpailujen johtaja.

Teksti: Lassi Palo ja Mika Vuolle

Ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailut järjestetään Lohjalla Kisakallion urheiluopistossa 5.-8. huhtikuuta. Kilpailut käydään Susi Training Centerissä, joka on muuttunut järjestelyistä vastaavien Kyrkslätt Skytteföreningin (KSF) ja Rauman Seudun Urheiluampujien (RSA) toimesta koripallokentästä näyttäväksi ja tyylikkääksi ilma-aseradaksi.

SM-kilpailujen lajit ovat 10m ilmapistooli, ilmakivääri, ilmaolympiapistooli, ilmakiväärin asentokilpailu ja makuukilpailu. Mukana ovat kaikki Ampumaurheiluliiton sarjat vammaissarjoista ja alle 16-vuotiaiden sarjoista aina Y75-sarjaan.

SM-kilpailuihin osallistuvat Suomen kärkiampujat. Kisakalliossa nähdään neljän päivän aikana noin 900 kilpailusuoritusta ja noin 550 urheiluampujaa. Kilpailujen johtajana toimii Georg-Peter Björkqvist, jonka mukaan Kisakallio on erinomainen paikka järjestää kisat.

– Kisaorganisaatio on valmis, ja kaikki alkaa olla valmista. Täällä on kaikki tarvittava, kuten esimerkiksi ravintolat ja majoitus. Tänne on myös helppo tulla, hän sanoi pari tuntia ennen ensimmäisen kilpailun alkua torstaina Kisakalliossa.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun nämä kisat ovat nelipäiväiset. Saimme kaikki lajit saman katon alle ja yhtä aikaa, Björkqvist hymyili.

Ilma-aseiden EM-kilpailut järjestetään samassa paikassa vuonna 2021.

SM-kilpailut alkoivat torstaina vanhimpien veteraanien (Y70 ja Y75) ilmapistooli- ja ilmakiväärikilpailuilla. Kisojen ensimmäinen kultamitali ojennettiin helsinkiläisen Poliisien Ampumaseuran Sergei Tretjakoville, joka voitti Y75-sarjan ilmakiväärikilpailun.

– Mukavastihan tämä meni, vaikka ammunta tuntui välillä vaikealta. Parin huonon laukauksen jälkeen täytyi sitten taas yrittää kiristää. Aina se ylimääräistä täristystä tuo tavallista enemmän, kun ammutaan SM-mitaleista, Tretjakov tuumasi.

Vuonna 1971 ampumaurheiluun Lahdessa firmojen välisissä puulaakikisoissa ensimmäisiä kertoja tutustunut Tretjakov kertoi keskittyvänsä pelkästään kiväärilajeihin, ilmakivääriin ja pienoiskivääriin. Hän ampui torstaina neljännen Suomen mestaruutensa. Vuosien varrella on kertynyt tukku himmeämpiä SM-mitaleita ja aluemestaruuskisoista satakunta mitalia.

Veteraanien Pohjoismaiden mestaruuskisoista Tretjakov nappasi viime kesänä kultaa ja hopeaa, joita on tarkoitus lähteä puolustamaan tulevana kesänä Ruotsiin.

Ilmakiväärin Y70-sarjassa Pohjois-Hämeen Ampujien Tapio Lehto pääsi tuulettamaan ensimmäistä mestaruuttaan lukuisien himmeämpien SM-mitalien kirkastukseksi. Ilmapistoolissa Y75-sarjaa hallitsi tuttuun tapaan Lahden Ampumaseuran Sakari Paasonen, jota ei yliajalla ammutuista koelaukauksista annetut pari rangaistuspistettäkään haitanneet. Ilmapistoolin Y70-sarjan mestariksi ampui Keski-Uusimaan Ampumaseuran Antti Tervola.

Perjantaina ammutaan liikunta- ja näkövammaisten sarjat, veteraanisarjoja ilmapistoolissa, ilmakiväärissä ja ilmaolympiapistoolissa sekä ilmakiväärin asento- ja makuukilpailuja.

Kilpailujen avajaiset ovat perjantaina. Sakari Kuosmanen esittää avajaisissa Maamme-laulun.

Suomen huippuampujat taistelevat viikonloppuna SM-mitaleista miesten ja naisten sarjoissa. Lauantaina ammutaan ilmakiväärin asento- ja makuukilpailu sekä ilmaolympiapistooli. Kisat huipentuvat sunnuntaina olympialajeihin eli 10m ilmakiväärin ja ilmapistoolin kilpailuihin.

Ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailut
5.-8.4. Kisakallion urheiluopisto, Lohja

Tuloksia to 5.4.

Y70 10m ilmakivääri 40 ls: 1) Tapio Lehto P-HA 374,0, 2) Heikki Mäkinen VirtA 371,3, 3) Matti Rinnola V-SA 361,7.

Y75 10m ilmakivääri 40 ls: 1) Sergei Tretjakov PAS 376,9, 2) Silmu Kuisma K-UAS 367,0, 3) Pekka Lindfors SMY 363,0.

Y70 10m ilmapistooli 40 ls: 1) Antti Tervola K-UAS 362, 2) Paavo Westman KuusA 358, 3) Heino Pitkäkangas KokMAS 354.

Y75 10m ilmapistooli 40 ls: 1) Sakari Paasonen LAS 357, 2) Matti Nurminen HVA 350, 3) Antti Huhtio HVA 347.

Kaikki tulokset: https://www.rapidairpistol.com/kisaval.php

Lisää kuvia täällä.