Nuoret juhlivat Suomen mestaruuksiaan
7.4.2018 klo 20:39
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Cristian Friman levollisin mielin ennen viimeistä finaalilaukaustaan. (Kuva: Lassi Palo)

Nuoret olivat pääosassa, kun ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailut jatkuivat lauantaina Lohjalla Kisakallion urheiluopistossa. Cristian Friman voitti ensin M20-sarjan ilmapistoolin ja muutamaa tuntia myöhemmin ilmakiväärikisan. Samalla hän kirjasi nimiinsä jo uransa 40. Suomen mestaruuden. Kova saavutus, sillä hän on vasta 18-vuotias.

Tekstit ja kuvat: Lassi Palo ja Mika Vuolle

Lohjalla sijaitsevan Kisakallion urheiluopiston koripalloilusta tuttu Susi Training Center on muuttunut näyttäväksi ilma-aseradaksi, kun siellä kilpaillaan neljän päivän ajan ilmakiväärin ja -pistoolin Suomen mestaruuksista.

SM-kilpailujen lajit ovat 10m ilmapistooli, ilmakivääri, ilmaolympiapistooli, ilmakiväärin asentokilpailu ja makuukilpailu. Mukana ovat kaikki Ampumaurheiluliiton sarjat vammaissarjoista ja alle 16-vuotiaiden sarjoista aina Y75-sarjaan. Kisoihin osallistuu noin 550 urheiluampujaa.

Kisat huipentuvat sunnuntaina olympialajeihin eli 10m ilmakiväärin ja ilmapistoolin kilpailuihin.

M20 ilmapistooli

Cristian Friman päivän ensimmäinen voittotuuletus.

Esbo Skytteföreningenin Cristian Friman jatkoi SM-kisaurakointiaan M20-sarjan ilmapistoolissa – ja hyvällä menestyksellä, sillä nuorukainen voitti uransa 39. Suomen mestaruuden. Hän oli finaalin ykkönen 227,6 pisteellään. Lappajärven Ampujien Esa Savola oli toinen tuloksellaan 223,8.

Frimanin SM-ohjelmassa on kymmenen starttia, ja nyt takana oli kaksi ja yhtä monta kultamitalia. Frimanin peruskilpailun tulos oli 550.

– Hyvä meininki! Fiilis on nyt aika katossa, Friman kommentoi finaaliin jälkeen ja kiiruhti valmistautumaan seuraavaan kilpailuunsa – kuinkas muuten.

SM-pronssia sai Lasarus Hangassalo (IMAS).

N20 ilmapistooli

Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuran Ella Hakala teki N20-sarjan ilmapistoolifinaalissa uuden Suomen ennätyksen 232,2 ja voitti SM-kultaa. Eroa toiseksi sijoittuneeseen Julia Palmgreniin (Mikkelin Ampujat) oli 10,9 pistettä. Kolmanneksi sijoittui Maija Pärri (Rauman Seudun Urheiluampujat).

Ella Hakalan voitonriemua.

Hakala on vasta 13-vuotias urheiluampuja, joka on harrastanut ammuntaa runsaan kahden vuoden ajan. Häntä valmentaa helsinkiläinen Paula Viitasaari, jonka mukaan Hakala on todellinen lahjakkuus.

– Ella on motivoitunut harjoittelija, ja hänellä on kilpailukovuutta ja killpailuhalua, Viitasaari sanoi.

Hakala ampui SM-kisojen peruskilpailussa 354 pistettä. Hänen ennätyksensä on tammikuussa tehty 378.

– Nyt on aika hyvät fiilikset! En olisi uskonut, että ammun finaali-SE:n, Hakala sanoi.

Hakala saavutti viime vuonna N16-sarjan pronssia. Hän osallistuu huomenna N-sarjan ilmapistooliin ja kahden viikon päästä Salossa järjestettäviin Kultahippufinaaleihin.

M20 ilmakivääri

Cristian Frimanin päivän toinen voittotuuletus.

ESF:n Cristian Friman jatkoi ilmakiväärissä siitä, mihin ilmapistoolissa jäi. Hän hallitsi finaalia koko ajan ja kirjasi nimiinsä jo uransa 40. Suomen mestaruuden.

– Se on lukuna erittäin miellyttävä, sillä olenhan vasta 18-vuotias. En sitä kuitenkaan miettinyt finaalin aikana. Tämä oli varmasti paras finaalini ikinä. Se tuntui hyvältä ja meni hyvin, Friman summasi.

Totta, sillä Friman teki finaalissa uuden Suomen ennätyksen 249,3. Peruskilpailussa Frimanin tulos oli 617,9. Isäntäseuran KSF:n Sebastian Långström sijoittui toiseksi (244,1) ja Poliisien Ampumaseuran Matias Kiuru kolmanneksi. Heidän peruskilpailunsa tulokset olivat 620,0 ja 619,6.

Frimanin kova kisaurakka jatkuu sunnuntaina.

– Tämä on mukavaa. Tykkään, hän hymyili.

N20 ilmakivääri

Jenna Kuisma voitti jännittävän N20-sarjan ilmakiväärifinaalin.

N20-sarjan ilmakiväärissä nähtiin todellinen jännitysnäytelmä, kun Jenna Kuisma (Kyrkslätt Skytteförening) ja Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) kamppailivat voitosta.

Palo johti kilpailua aina 18. laukaukseen asti, ja sen jälkeen kärkipaikka vaihtui Palon ja Kuisman välillä vielä kolme kertaa. Viimeisen laukauksen jälkeen tilanne oli tasan 244,6-244,6, joten voiton ratkaisi shoot off eli uusinta. Kuisma vei sen nimiinsä 10,3-10,1.

– Minua jännitti tosi paljon. Se kävi mielessäni, että kymppiin pitää osua. Vielä ei ole aika juhlia, koska huomenna on vielä kaksi starttia. Lähden nyt hyvillä mielin huomisiin kisoihin, Kuisma hymyili SM-kultamitali kaulassaan.

Tohmajärven Urheilijoiden Jenni Nenonen sai pronssia.

Kuisman hyvää mieltä lisäsi se, että hän teki peruskilpailussa ennätyksensä 415,5 pistettä. Palon peruskisan tulos 414,2 oli toiseksi paras.

M18 ilmakivääri

M18-sarjan ilmakivääriä hallitsi Kankaanpään Ampumaurheilijoiden tulevaisuuden lupaus Riku Koskela, joka sai jo toisen henkilökohtaisen kultamitalinsa tänä viikonloppuna, eilisen M18-sarjan makuuasentokilpailun jatkoksi. Koskela oli kisassa ylivoimainen tuloksellaan 614,5 pistettä, jättäen Haapajärven Ampumaseuran Riku Laitisen yli yhdeksän pisteen päähän.

N18 ilmakivääri

Pieksämäen Seudun Ampujien Pinja Tolonen ampui ilmakiväärissä N18-sarjan mestariksi. Mestaruus oli Muhoselle ensimmäinen, ja se saa paikan palkintokaapissa viime vuotisen makuuasennon pronssin seurassa.

Muhonen ei etukäteen odottanut kilpailulta paljoakaan, sillä hän piti viime vuonna puolen vuoden tauon ja aloitti uudestaan kivääriharjoittelun vasta tammikuussa. Lohjan SM-kilpailu oli vasta toinen kilpailu tälle kaudelle.

– Ihan jees, Tolonen tuumii ensimmäisestä mestaruudestaan ja lupaa jatkaa treenaamista ja yrittää jatkossa vielä parantaa tasoaan.

M18 ilmapistooli

M18-sarjan ilmapistoolissa Asikkalan Ampumaseuran Sami Kauko voitti mestaruuden kahden pisteen erolla ennen Nokian Seudun Ampujien Niklas Myllymäkeä. Mestaruuden takeena oli tällä kertaa tasaisuus, sillä Kauko ampui tasaisesti 88-94 pisteen sarjoja, kun Myllymäki notkahti toisella sarjallaan 84 pisteeseen.

N18 ilmapistooli

Vasta runsaan puolen vuoden ajan ampumaurheilua harrastanut Amanda Toivola voitti N18-sarjan ilmapistoolin uudella ennätyksellään 360. IMAS:n Jonna Ketolainen sai hopeaa tuloksellaan 326.

– Kyllä se oli täydellinen yllätys, että näin kävi, Raseborgs Skyttaren 16-vuotias urheiluampuja sanoi voitostaan.

Toivola voitti maaliskuussa SFS:n mestaruuden, ja nyt tuli Suomen mestaruus.

– Olen tottakai tyytyväinen, hän hymyili.

Toivola lähtee ensi syksynä vaihto-oppilaaksi Saksaan. Paikkakunta ei ole vielä tiedossa, mutta oli se mikä tahansa, tavoitteena on jatkaa siellä hyvin alkanutta ampumaurheilu-uraa.

M16 ilmakivääri

Asikkalan Ampumaseuran Lauri Syrjä voitti SM-kultaa 0,3 pisteen erolla Haminan Ampumaseuran Markus Suorttiin. Poikien pisteet olivat 403,9-403,6. Luukas Koota (ESF) sai pronssia tuloksellaan 399,9.

Syrjä on hänkin hyvässä kisavireessä, sillä eilisen SM-hopean lisäksi tuli nyt kultaa.

– Ihan hyvä putki on päällä. Huomenna on vielä asentokisa, hän hymyili kultamitali kaulassaan.

– Tänään oli helppoa ampua, kun eilen tuli jo mitali. Tulokseni oli ookoo, sanoi Syrjä, jonka kesän päätavoite ovat elokuussa järjestettävät nuorten PM-kilpailut.

N16 ilmakivääri

N16-ilmakiväärin Suomen mestaruuden voitti ylivoimaisesti Myllykosken Ampujien Viivi Kemppi, jonka tulos oli 412,6. Pieksämäen Seudun Ampujien Essi Heiskanen sai hopeaa (405,6) ja Kankaanpään Ampumaurheilijoiden Alexandra Rosenlew pronssia (402,9).

Kemppi ampui mainiosti myös ilma-aseiden EM-kilpailuissa helmikuussa Unkarissa, ja nyt tuli SM-kultaa. Hän ampui viime kesänä Suomelle maapaikan nuorten olympialaisiin (YOG), jotka järjestetään lokakuussa Argentiinan Buenos Airesissa.

M16 ilmapistooli

Tikkakosken Ampujia edustava, Uuraisilta kotoisin oleva Sampo Muhonen pokkasi lauantaina M16-sarjan ilmapistoolin Suomen mestaruuden kelpo tuloksella 350 pistettä. Muhonen kertoo harrastaneensa ammuntaa 11-vuotiaasta lähtien.

– Löysin ilmakiväärin papan mökiltä, ja siitä se lähti. Se oli vanha ja painava.

Myöhemmin lajiksi valikoitui pistooli, koska se tuntui omaan käteen paremmalta.  Viime vuonna Muhonen oli M16-sarjassa hopealla, ja tällä kertaa hänestä tuntui siltä, että olisi mahdollisuus kirkkaimpaan mitaliin.

– Pientä hermostusta oli kisan aikana, mutta viimeisessä sarjassa onnistuin hyvin korjaamaan tilanteen.

N16 ilmapistooli

Isojoen Urheilijoiden Aliisa Kunnaspuro voitti N16-sarjan ilmapistoolin SM-kultaa kahden pisteen erolla Mikkelin Ampujien Aino Rytköseen (334-332).

– Kultamitali tuntuu hyvältä! Se oli yllätys, sillä ammuin yhden kolmosen, hän kertoi.

Kunnaspuro on harrastanut ampumaurheilua jo viiden vuoden ajan. Hän täyttää 14 vuotta toukokuussa.

Ampumaurheiluliiton lasten ja nuorten Kultahippufinaalit ovat Salossa 21.-22. huhtikuuta. Kunnaspuro nähdään sielläkin kilpailemassa.

– Tämä on viimeinen vuosi, kun voin osallistua Kultahippufinaaleihin, hän sanoi.

Juho Kurjella tasainen kisa

Kankaanpään Ampumaurheilijoiden Juho Kurki piti pintansa haastajia vastaan ilmakiväärin kolmiasentokilpailussa ja nappasi voiton sivuten nimissään olevaa Suomen ennätystä 596 pistettä.

– Ihan tasaisesti kulki. Makuulta olisi kyllä pitänyt helposti saada yksi piste enemmän., Kurki miettii.

Kurjen SM-viikonlopun urakkaan kuuluu kolme kiväärilajia. Sen jälkeen kausi jatkuu puolustusvoimien leirillä Lahdessa ja ulkomaan leirillä Etelä-Koreassa ennen samassa maassa ammuttavaa maailmancupin osakilpailua.

Kurjen kausi on lähtenyt hyvin käyntiin, mikä enteilee hyvää kauden päätavoitetta silmällä pitäen. Se on MM-kilpailut syyskuussa Etelä-Koreassa, missä Kurjen on aikomus ampua kaikki kiväärilajit ilmakivääristä 300 metrin kivääriin.

Emmi Hyrkäs keskittyy täysillä ampumiseen

Naisten kiväärilajien nouseva tähti Emmi Hyrkäs loisti naisten ilmakiväärin asentokilpailussa ampumalla komean Suomen ennätyksen 599 pistettä.

– Pystyasennon ensimmäisessä sarjassa tuli yhdeksikkö. Tavoitteenani oli kumminkin täydet pinnat, Hyrkäs kertoo.

Talvella ilma-aseiden EM-kilpailuissa kolmella kymmenyksellä finaalista karsiutunut ja sijalle 11. yltänyt Hyrkäs keskittyy tällä hetkellä kokonaan ampumiseen. Ammattimaiseen harjoittelutahtiin kuuluu parhaimmillaan kymmenen harjoitusta viikossa ja päälle kuntoharjoittelua. Lajeina ovat kaikki ilmakiväärillä ja pienoiskiväärillä ammuttavat lajit, mutta suosikikseen Hyrkäs nimeää ilmakiväärin. Kunnianhimoa ja kilpailunälkää riittää.

– Lähitavoitteena on syyskuun MM-kisat, ja tämän hetken päätavoite on Tokion olympialaisissa.

Kirsti Kaarolle ilmaolympiapistoolin SE

Kirsti Kaaro voitti naisten ilmaolympiapistoolin vakuuttavasti. Tuloksena oli 553 pistettä ja uusi Suomen ennätys. Suorituksen arvoa lisää, että Kaaro hankki pistoolin ja aloitti ilmaolympiapistoolin harjoittelun vasta pari kuukautta sitten. Toki taustalla on vankka tausta pistooliammunnassa, monia Suomen mestaruuksia eri lajeissa ja apua Kotkan Ampumaseuran valmennusosaajilta.

– Kiitokset Kari Lakalle, että hän on ohjannut ja valmentanut minua tähän lajiin. Samoin tietysti täytyy kiittää omaa valmentajaa, Pertti Sinkkoa, Kaaro sanoo.

Hänen mukaansa ilmaolympiapistooli tuo mukavaa vaihtelua ja siitä on myös hyötyä 25 metrin lajeihin.

Teemu Lahdelle ensimmäinen mestaruus ilmaolympiapistoolissa

Kokenut pistooliampuja Teemu Lahti sai lauantaina lisätä Suomen mestaruuksiensa sarjaan uuden lajin. Tasaisen varmasti ammuttu finaali takasi Lahdelle SM-kullan 15 pisteellä.

– Vähän oli hapuilua ja monta lähellä-piti osumaa, mutta kiva kokemus, Lahti totesi.

Putoaviin tauluihin ammuttavaa ilmaolympiapistoolin finaalia Lahden Ampumaseuraa edustava Lahti pitää mielenkiintoisena. Niistä saa heti palautteen laukauksen laadusta ja finaali tarjoaa katsojille selkeän kuvan tilanteesta.

Talvikaudella Teemu Lahti on harjoitellut ilmaolympiapistoolia kerran, pari viikossa. Se on hänen mukaansa hyvää vaihtelua päälajeihin, iso- ja vakiopistooliin, joissa tavoitteena on taas kerran lähteä hankkimaan edustuspaikkaa arvokisoihin.

Ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailut
5.-8.4. Kisakallion urheiluopisto, Lohja

Tuloksia la 7.4.

Ilmakivääri 3×20 ls

Ilmakivääri M 3×20 ls: 1) Juho Kurki, KaA, 596, 2) Joni Stenström, RS, 595 (napa 47, viim. sarja 99), 3) Aleksi Leppä, HAS, 595 (napa 47, viim. sarja 97)

Ilmakivääri N 3×20 ls: 1) Emmi Hyrkäs, Hahlo, 599 (SE), 2) Marjo Yli-Kiikka, IMAS, 596 (napa 48), 3) Pauliina Frilander-Soini, PieksA, 596 (napa 44)

Ilmakivääri M50 3×20 ls: 1) Lauri Lauste, SA, 589, 2) Matti Viljakainen, SäSA, 580, 3) Tero Hovila, SaSA, 579

Ilmakivääri M60 3×20 ls: 1) Mikko Mattila, MyA, 577, 2) Esko Ranta, PAS, 569, 3) Markku Haklin, SaSA, 566

Ilmakivääri N50 3×20 ls: 1) Eila Väisänen, MyA, 572, 2) Tiina Ylä-Outinen, MyA, 565, 3) Eeva Kyrönlahti, SaSA, 555

Ilmakivääri Y70 3×20 ls: 1) Sirkka-Liisa Collin, Rihla, 555, 2) Martti Syrjäoja, ESA, 538, 3) Antero Rantala, OMAS, 531

Ilmakivääri Y75 3×20 ls: 1) Paavo Pyykkönen, SMY, 566, 2) Mauri Heino, KAS, 542, 3) Pekka Lindfors, SMY, 539

Ilmakivääri

Ilmakivääri M20, finaali: 1) Cristian Friman, ESF, 249.3, 2) Sebastian Långström, KSF, 244.1, 3) Matias Kiuru, PAS, 220.1

Ilmakivääri M18: 1) Riku Koskela, KaA, 614.5, 2) Riku Laitinen, HaaAs, 605.2, 3) Aleksi Heinonen, LappjA, 595.1

Ilmakivääri M16: 1) Lauri Syrjä, AsAs, 403.9, 2) Markus Suortti, HAS, 403.6, 3) Luukas Koota, ESF, 399.9

Ilmakivääri N20, finaali: 1) Jenna Kuisma, KSF, 244.6 (shoot-off 10.3), 2) Marianne Palo, IMAS, 244.6 (shoot-off 10.1), 3) Jenni Nenonen, ToU, 220.4

Ilmakivääri N18: 1) Pinja Tolonen, PieksA, 402.4, 2) Senni Lauttamus, IMAS, 400.5, 3) Elli Männistö, PuKu, 399.3

Ilmakivääri N16: 1) Viivi Kemppi, MyA, 412.6, 2) Essi Heiskanen, PieksA, 405.6, 3) Alexandra Rosenlew, KaA, 402.9

Ilmakivääri makuu

Ilmakivääri makuu N: 1) Mira Mäkelä, LappjA, 633.4, 2) Pauliina Frilander-Soini, PieksA, 632.8, 3) Katariina Laine, HlAS, 632.2

Ilmakivääri makuu M: 1) Juha Rutonen, HAS, 634.6, 2) Aleksi Leppä, HAS, 633.3, 3) Jimi Lång, KaA, 629.3

Ilmakivääri makuu R5Y20: 1) Markus Dreyer Perkiö, IMAS, 626.3

Ilmapistooli

Ilmapistooli M20, finaali: 1) Cristian Friman, ESF, 227.6, 2) Esa Savola, LappjA, 223.8, 3) Lasarus Hangassalo, IMAS, 204.1

Ilmapistooli M18: 1) Sami Kauko, AsAs, 542, 2) Niklas Myllymäki, NoSA, 540, 3) Leo Salonen, RSA, 522

Ilmapistooli M16: 1) Sampo Muhonen, Tia, 350, 2) Leevi Intonen, VamSA, 348, 3) Arttu Laulainen, KeAmS, 347

Ilmapistooli N20, finaali: 1) Ella Hakala, IMAS, 232.2, 2) Julia Palmgren, MA, 221.3, 3) Maija Pärri, RSA, 196.6

Ilmapistooli N18: 1) Amanda Toivola, RS, 360, 2) Jonna Ketolainen, IMAS, 326, 3) Sini Hietasalo, MeSA, 311

Ilmapistooli N16: 1) Aliisa Kunnaspuro, IU, 334, 2) Aino Rytkönen, MA, 332, 3) Mari Pihlaja, KA, 314

IOP

IOP N: 1) Kirsti Kaaro, KAS, 553 (SE), 2) Tarja Sorri, SA, 529, 3) Olga Wolkoff, ESA, 514

IOP M, finaali: 1) Teemu Lahti, LAS, 14, 2) Teijo Kimpimäki, JjA, 12, 3) Kari Leskinen, LAS, 10

Kaikki tulokset löydät täältä.

Lisää kuvia löydät täältä

Haastatteluja ja videoita löydät täältä.