Nuorten urheiluampujien Kultahippufinaalit ensi viikonloppuna Salossa
16.4.2018 klo 09:33
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomalaisen ampumaurheilun tulevaisuus kilpailee ensi viikonloppuna Salossa. Luvassa on jo 25. kerran iloisia ilmeitä ja reipasta meininkiä, sillä Ampumaurheiluliiton vuoden suurimmassa lasten ja nuorten tapahtumassa eli ilma-aseiden Kultahippufinaaleissa on noin 300 lasta.

Järjestyksessään 25. ilma-aseiden Kultahippufinaalit järjestetään tulevana viikonloppuna (21.-22.4.) Salon urheilupuistossa sijaitsevassa Salohallissa. Kilpailussa ammutaan ilmakiväärillä ja -pistoolilla. Kisajärjestelyistä vastaa Salon Seudun Ampujat (SaSA).

Salon Kultahippufinaaliin on ilmoittautunut noin 300 nuorta urheiluampujaa, jotka edustavat 31 seuraa. Ilmoittautuneet lapset ja nuoret ampuvat kaikkiaan 350 kilpailusuoritusta. Finaaliin on tultu aluekisojen kautta. Huoltajat ja tukijoukot mukaan luettuna paikalle odotetaan noin 600 kisavierasta.

Lauantaina kilpaillaan henkilökohtaiset kilpailut, ja sunnuntaina ovat vuorossa tunnelman kattoon asti nostattavat joukkuekilpailut. Ensimmäiset erät alkavat kumpanakin päivänä kello 9.

Kultahippufinaalit ammutaan ensimmäisen kerran elektronisiin taululaitteisiin. Henkilökohtaisessa kilpailussa tulokset ilmoitetaan ja lasketaan kiväärin osalta kymmenysten tarkkuudella ja pistoolin osalta kokonaisluvuilla. Joukkuekilpailussa jokainen jäsen ampuu viisi laukausta elektroniseen taululaitteeseen, jolloin joukkueelle tulee kilpailulaukauksia 15. Kilpailussa käytetään elektronista taululaitetta, jossa näyttölaite osoittaa osuman, mikäli luodin keskikohta on osuma-alueen sisällä.

Valtakunnallisia ilma-aseiden Kultahippufinaaleja on järjestetty vuodesta 1994 lähtien. Ensimmäiset finaalit järjestettiin Pieksämäellä.

Kultahipputoiminnaksi kutsutaan ampumaurheilun alle 14-vuotiaiden seuratoimintaa. Toiminnan tarkoituksena on luoda lapsille mahdollisuuksia olla mukana ampumaurheilun seura- ja kilpailutoiminnassa, ja sen sisältö, kilpailutoiminta ja ampumalajit on suunniteltu huomioiden lasten ja nuorten omat lähtökohdat, tarpeet ja valmiudet.

Tukiammunta on harjoittelumuoto, jonka avulla aloittelijat ja lapset pääsevät helposti jyvälle uudesta harrastuksestaan. Asetta kannattelevat tuet helpottavat ammunnan perusasioiden, kuten tähtäyksen ja liipaisun, oppimista. Kultahippukilpailuissa tukien käyttäminen on sallittua.

Kultahippufinaalien sarjat ovat (IT istumatuki, VT vastapainotuki, HT hihnatuki):
Ilmakivääri: 8 IT, 10 IT, 12 VT, 12 HT, 14 VT ja 14 HT
Ilmapistooli: 8 IT, 10 IT, 12 VT, 14 VT
Yhdistelmäkilpailu kivääri- ja pistoolisarjoissa: 10 IT, 12 VT ja 14 VT

SaSA järjestää Kultahippufinaalin myös ensi vuonna.

Lisää tietoa: https://www.sasa.fi/kultahippufinaali/