Changwonin maailmancup: Satu Mäkelä-Nummela voitti naisten trapin!
23.4.2018 klo 12:23

Satu Mäkelä-Nummelalle maailmancupin voitto Changwonissa. Fatima Galvez oli toinen ja Alessandra Perilli kolmas. (Kuva: Per-Ole Lindell)

Suomalaisten urheiluampujien tämän vuoden hyvät suoritukset saivat jatkoa maanantaina Etelä-Korean Changwonissa, kun Satu Mäkelä-Nummela voitti naisten trapin. Changwonissa on käynnissä vuoden toinen ampumaurheilun maailmancup. ”Uskomattomalta tuntuu”, Mäkelä-Nummela sanoi. Mopsi Veromaa oli 18:s ja Marika Salmi 21:s.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden toisen maailmancupin kisatapahtumat jatkuivat maanantaina Etelä-Korean Changwonissa. Cupiin osallistuu kaikkiaan 876 urheiluampujaa, jotka edustavat 70 maata. Suomalaisia on mukana viisitoista, joista maanantaina kilpaili yksitoista.

Naisten trap

Naisten trapissa ammuttiin maanantaina viimeiset 50/125 kiekkoa ja finaali. Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) rikkoi avauspäivä komeasti kaikki 75 kiekkoa. Hän teki lopulta peruskilpailussa tuloksen 118 (25+25+25+22+21), joka sivuaa hänen nimissään olevaa SE:tä ja jolla hän pääsi hienosti kuuden parhaan finaaliin.

Peruskilpailun ykkönen oli ME-tuloksen 122 tehnyt San Marinon Alessandra Perilli ja kakkonen Kiinan Wang Xiaojing (119). Finaaliraja oli 117.

Mäkelä-Nummela sijoittui vuoden ensimmäisessä maailmancupissa Meksikossa henkilökohtaisessa kilpailussa kymmenenneksi ja voitti parikilpailun Vesa Törnroosin kanssa. Nyt tuli uran seitsemäs maailmancupin voitto. Lisäksi hänellä on yksi maailmancupin finaalin voitto (2012).

– Yksi voitto lisää tekee aina hyvää, Mäkelä-Nummela naurahti kisan jälkeen.

– Päivät olivat ammunnallisesti ihan erilaisia, enkä olisi uskonut voittavani tämän päiväisellä ammunnalla. Se ei antanut uskoa finaalia ajatellen, mutta onneksi toiset ”komppasivat”, pääsin rinnalle ja ohi. Uskomattomalta tuntuu, hän sanoi.

– Sää oli suomalaiselle paras mahdollinen, vesisadetta ja 10-12 lämpöastetta. Vesisade vähän haittasi, mutta se oli tietysti kaikille sama. Tästä on mukava taas jatkaa!

Mäkelä-Nummelan finaalitulos oli 41, kun toiseksi sijoittunut Espanjan Fatima Galvez teki tuloksen 37. Perilli oli kolmas.

Meksikossa neljänneksi sijoittunut Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille) oli nyt 18:s tuloksellaan 111 (22+24+24+21+20). Marika Salmi (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) paukutti tuloksen 110 (25+22+22+20+21), jolla hän oli kisassa 21:s.

Ilmakiväärin parikilpailu

Ilmakiväärin parikilpailussa (mixed team) Suomen joukkueet olivat Suomi 1 (Juho Kurki – Emmi Hyrkäs) ja Suomi 2 (Cristian Friman – Henna Viljanen). Ilmakiväärin parikilpailu on uusi olympialaji Tokiossa 2020.

Suomi 1 ampui peruskilpailussa 829,0 pistettä. Kankaanpään Ampumaurheilijoita edustavan Kurjen tulos oli 414,0 ja Simpeleen Hahloa edustavan Hyrkäksen 415,0. Suomi 1 sijoittui 33:nneksi.

Suomi 2:n tulos oli 822,4, joka oikeutti 55. sijaan. Friman (Esbo Skytteförening) tähtäsi 412,2 pistettä ja Viljanen (Kyrkslätt Skytteförening) 410,2 pistettä.

Venäjä 2 (Daria Vdovdina – Vladimir Maslennikov) teki peruskilpailussa uuden maailmanennätyksen 838,7 pistettä. Vdovdinan tulos oli 419,8 ja Maslennikovin 418,9. Viisi parasta joukkuetta eteni finaaliin, jossa paras oli Kiina 2. Se voitti finaalin 499,3 pisteellään. Hopeaa sai Venäjä 2, joka hävisi kiinalaisille 0,5 pistettä.

Miesten trap, ensimmäinen kilpailupäivä

Miesten trapissa ammuttiin maanantaina ensimmäisen kilpailupäivän 50/125 kiekkoa. Tiistain ohjelmassa ovat viimeiset 75 kiekkoa ja finaali.

Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys) jatkaa kilpailua toiseen päivään parhaana suomalaisena rikottuaan 46 (21+25) kiekkoa. Hän on 26. sijalla. Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) on samalla tuloksella 35:ntena (23+23). Saman seuran Vili Kopra teki tuloksen 39 (20+19) ja on sijalla 82.

Kisan kärjessä on kaikki 50 kiekkoa rikkonut Turkin Yavuz Ilnam. Kolme miestä teki tuloksen 49.

Mirka Kyyrönen (Sibbo Skyttegille teki mqs-ampujana tuloksen 49 (24+25).

Changwonissa järjestetään ISSF:n kaikkien lajien 52. MM-kilpailut elo-syyskuussa eli 31.8.-15.9. Maailmanmestaruuksien lisäksi Changwonissa jaetaan tuolloin ensimmäiset olympiamaapaikat Tokioon 2020.

ISSF:n maailmancup (kivääri, pistooli, haulikko)
20.-30.4. Changwon, Etelä-Korea

Tuloksia ja tilanteita ma 23.4.

Naisten trap 125 kiekkoa + finaali: 1) Satu Mäkelä-Nummela Suomi 41 (118), 2) Fatima Galvez Espanja 37 (117), 3) Alessandra Perilli San Marino 27 (122), 4) Wang Xiaojing Kiina 23 (119), 5) Penny Smith Australia 20 (117), 6) Tatjana Barsuk Venäjä 16 (117), … 18) Mopsi Veromaa 111, … 21) Marika Salmi 110. 55 osanottajaa.

Ilmakiväärin parikilpailu: 1) Kiina 2 499,3 (836,3), 2) Venäjä 2 498,8 (838,7/ME), 3) Etelä-Korea 2 435,4 (838,3), 4) Italia 1 391,4 (837,5), 5) Intia 1 351,0 (836,5), … 33) Suomi 1 829,0, … 55) Suomi 2 822,4. 63 joukkuetta.

Miesten trap, tilanne 50/125 kiekkoa: 1) Yavuz Ilnam Turkki 50, 2) Jiri Liptak Tshekki 49, 3) Mauro De Filippis Italia 49, 4) Denis Vatovec Slovenia 49, … 26) Eemil Pirttisalo 46, … 35) Jukka Laakso 46, … 82) Vili Kopra 39. 82 osanottajaa. Mqs: Mirka Kyyrönen 49.