EM-haulikko: Satu Mäkelä-Nummela kahdeksas naisten trapissa
3.8.2018 klo 19:17
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Satu Mäkelä-Nummela sijoittui kahdeksanneksi naisten EM-trapissa. (Kuvat: Risto Aarrekivi)

Satu Mäkelä-Nummela sijoittui naisten trapissa kahdeksanneksi, kun haulikkolajien EM-kilpailut jatkuivat perjantaina helteisessä Itävallan Leobersdorfissa. Hän putosi finaalista uusinnan jälkeen. Mopsi Veromaa oli 12:s ja Noora Antikainen 24:s. Vesa Törnroos oli miesten kilpailussa 39:s. Jukka Laakso sijoittui 43:nneksi ja Eemil Pirttisalo 67:nneksi.

Haulikkolajien EM-kilpailuissa Itävallan Leobersdorfissa oli perjantaina kolmas kisapäivä. Suomalaisia oli radalla kaikkiaan kuusi, kun päivän aikana ammuttiin miesten ja naisten trapin viimeiset 75/125 kiekkoa ja finaalit.

Miesten trap

Vesa Törnroos.

Miesten trapissa olivat suomalaisista mukana Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys) ja Vesa Törnroos (Lahden Ampumaseura).

Törnroosin mukaan hänen kilpailunsa oli neljän sarjan ajan ”ihan kohtuullisesti omissa näpeissä”, ja ammunta kulki.

– Sitten tuli viimeinen sarja ja sen puoliväli, johon kasaantui turhan paljon pummeja. Ei tainnut pää vielä kestää ampua viittä kisasarjaa niin kuin kuuluisi. Mutta keli oli kiva, Törnroos sanoi.

Törnroos sijoittui kolmanneksi kauden ensimmäisessä maailmancupissa ja voitti parikilpailun Satu Mäkelä-Nummelan kanssa. Sen jälkeen Törnroosin kevät meni sairastellessa. Hän ampui nyt EM-kisoissa tuloksen 118 (23+24+25+25+21), jolla hän sijoittui 39:nneksi.

Laakso sijoittui 43:nneksi.

– Eihän tuollaisella tuloksella sijoitus ole häävi, kun keli ja radat ovat ookoo. ”Tussaroin” aloituksen, jonka jälkeen siitä ei ollut kiva jatkaa, tuloksen 117 (21+24+24+24+24) tehnyt Laakso sanoi.

Jukka Laakso.

– En vain ollut riittävän hereillä. Pidin kumminkin pääni, ja pyrin pitämään ammunnan teknisesti kasassa. Reilu kaksi viikkoa sitten tein pienen tekniikkamuutoksen, joka on tuonut rentoutta ja varmuutta niin kuin tuloslapun lopussa näkyy.

Pirttisalo pettyi niin kilpailuunsa kuin tulokseensakin, joka oli 113 (22+23+22+23+23).

– Olisi pitänyt pystyä parempaan. Kaikki vika oli miehessä eikä radassa, 67:nneksi sijoittunut Pirttisalo sanoi.

Slovenian Bostjan Macek teki peruskilpailun parhaan tuloksen 124. Finaaliuusintaan pääsi kahdeksan miestä, jotka ampuivat 121 kiekkoa rikki. Jaossa oli kaksi paikkaa, jotka menivät Ranskan Antonin Desertille ja Tshekin Jiri Liptakille.

Eemil Pirttisalo.

Macek piti pintansa loppuun asti ja voitti EM-kultaa kahden kiekon erolla Kroatian Anton Glasnoviciin (46-44). Liptak sijoittui kolmanneksi.

Naisten trap

Noora Antikainen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) ja Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille) edustivat Suomea naisten trapissa.

Mäkelä-Nummela teki tuloksen 117 (22+24+25+23+23), jolla hän pääsi finaaliuusintaan Espanjan Beatriz Martinezin ja Italian Maria Palmitessan kanssa. Finaaliin oli jaossa yksi paikka, jonka otti Palmitessa. Mäkelä-Nummelan sijoitus oli kahdeksas.

Peruskilpailun parhaan tuloksen 122 ampui italialainen Federica Caporuscio. Hän sivusi maailmanennätystä.

– Kisa on nyt veivattu läpi, eikä tulos ole huono mutta ei hyväkään, koska se ei riittänyt kuuden sakkiin, Mäkelä-Nummela sanoi.

– Minulle tarjottiin vielä finaalipaikkaa shoot offin (uusinta) kautta, mutta en saanut sitäkään kautta viimeistä silausta, että portit olisivat auenneet finaaliin. Eniten harmittaa viimeisen sarjan viimeinen kiekko, jonka ammuin ohi. Huusin kiekon ja en ollut edes valmis. Siinä kävi jokin ajatuskatkos, ja ei muuta kuin ”täm täm” pari kertaa sentään samaan suuntaan kuin kiekko. Kausi on ollut tähän asti hyvä, annetaan lipua loppuun asti, Mäkelä-Nummela viittasi elo-syyskuussa järjestettäviin MM-kilpailuihin.

Mäkelä-Nummela on voittanut tällä kaudella kaksi henkilökohtaista maailmancupin kilpailua ja kerran parikilpailun.

Mopsi Veromaa.

Veromaan tulos 116 (24+24+23+24+21) oikeutti 12. sijaan. Hän jäi siis kiekon päähän finaaliuusinnasta.

– On vaikea sanoa, mikä vikaan sarjaan tuli, ja uusinta jäi harmittavasti kiekon päähän. Muut sarjat menivät niin hyvin, että kyllähän tuo tulos 21 harmitti. Ei vaan osunut, Veromaa harmitteli.

– Olen tyytyväinen, että tulostasoni on noussut kesärämpimisten jälkeen. Se antaa kyllä uskoa kyllä MM-Koreaan. Radat olivat hyvät ampua, nyt vaan koittaen saada loputkin kiekot kuriin!

Antikainen puolestaan teki tuloksen 109 (21+22+23+21+22). Hän sijoittui 24:nneksi. Se ei ollut Antikaisen mieleen:

Noora Antikainen.

– En ole tulokseeni tyytyväinen. Sanoin viimeisen sarjan jälkeen valmentajalle, että jos ampuminen voi olla työlästä, niin tämä oli juuri sitä. Ehkä yritin liikaa, jolloin pienetkin virheet alkoivat korostua. Huomenna on naisten tiimikisa, ja me päätimme ampua hyvin, Antikainen sanoi.

Finaalissa Euroopan mestaruuden vei Ranskan Melanie Couzy, joka oli Ison-Britannian Kirsty Barria parempi pistein 41-39. Pronssi meni Slovakian Zuzana Rehak Stefecekovalle.

Lauantaina ovat vuorossa trapin joukkuekilpailut (miehet, naiset, pojat ja tytöt), ja sunnuntaina jaetaan mitalit parikilpailuissa.

Itävallan Leobersdorfissa ammutaan EM-mitaleista henkilökohtaisten lajien lisäksi parikilpailuissa (trap, skeet, kaksoistrap) sekä erillisissä trapin ja skeetin joukkuekilpailuissa. Viimeinen kilpailupäivä on sunnuntai 12. elokuuta. EM-kisoihin osallistuu 387 urheiluampujaa 42 maasta. Suomalaisia on mukana viisitoista.

Samat trap-kolmikot edustavat Suomea myös Etelä-Korean Changwonissa 31.8.-15.9. järjestettävissä MM-kilpailuissa. Siellä jaetaan maailmanmestaruuksien lisäksi ensimmäiset maapaikat Tokion olympialaisiin 2020.

Haulikkolajien EM-kilpailut
30.7.-13.8. Leobersdorf, Itävalta

Tuloksia pe 3.8.

Miesten trap 125 kiekkoa + finaali: 1) Bostjan Macek Slovenia 46 (124), 2) Anton Glasnovic Kroatia 44 (122), 3) Jiri Liptak Tshekki 36 (121/8), 4) Erik Varga Slovakia 31 (122), 5) Antonin Desert Ranska 24 (121/9), 6) Tolga Tuncer Turkki 15 (123), 7) Aaron Heading Iso-Britannia 121/7, 8) Edward Ling Iso-Britannia 121/5, 9) Borko Vasiljevic Serbia 121/3, 10) Joao Azevedo Portugali 121/2, 11) Alberto Fernandez Espanja 121/2, 12) Mauro De Filippis Italia 121/1, 13) Maxime Mottet Belgia 121/1, … 39) Vesa Törnroos 118, … 43) Jukka Laakso 117, … 67) Eemil Pirttisalo 113. 87 osanottajaa.

Naisten trap 125 kiekkoa + finaali: 1) Melanie Couzy Ranska 41 (119), 2) Kirsty Barr Iso-Britannia 39 (118), 3) Zuzana Rehak Stefecekova Slovakia 31 (118), 4) Federica Caporuscio Italia 26 (122), 5) Maria Palmitessa Italia 20 (117/5), 6) Francisca Munoz de Leon Moral Espanja 14 (118), 7) Beatriz Martinez Espanja 117/4, 8) Satu Mäkelä-Nummela 117/0, … 12) Mopsi Veromaa 116, … 24) Noora Antikainen 109. 37 osanottajaa.

Kaikki tulokset löydät täältä

Lisää tietoa kisoista täällä.

EM-kisojen ohjelma: ech_2018_leobersdorf_aut___final_program___with_timings___4
.