EM-haulikko: Suomelle kaksi mitalia trapin joukkuekilpailuista
4.8.2018 klo 18:49

Suomen EM-hopeapojat Teemu Ruutana (vas.), Juho Mäkelä ja Vili Kopra. (Kuvat: Risto Aarrekivi)

Suomi sai lauantaina Itävallan Leobersdorfissa järjestettävissä haulikkolajien EM-kilpailuissa ensimmäiset mitalinsa, kun pojat sijoittuivat trapin joukkuekilpailuissa toiseksi ja naiset kolmanneksi. Hopeamitalit ojennettiin päivän päätteeksi Vili Kopralle, Juho Mäkelälle ja Teemu Ruutanalle. Pronssimitalit saivat Noora Antikainen, Satu Mäkelä-Nummela ja Mopsi Veromaa.

Suomen naisille EM-joukkuepronssia: Satu Mäkelä-Nummela (vas.), Noora Antikainen ja Mopsi Veromaa.

Itävallan Leobersdorfissa järjestettävissä haulikkolajien EM-kilpailuissa nähtiin lauantaina neljäs kisapäivä. Ohjelmassa olivat ensimmäisen kerran järjestetyt trapin joukkuekilpailut.

Joukkuekilpailuissa oli neljä vaihetta. Neljännesvälieriin pääsi henkilökohtaisten kilpailujen yhteistulosten perusteella kahdeksan parasta maata. Suomi sai joukkueet naisten ja poikien kilpailuihin, sillä Suomi oli naisten kilpailussa neljänneksi ja poikien kisassa kolmanneksi paras. Suomen miesten sijoitus oli 17:s.

Peruskilpailun paras maa kohtasi joukkuekilpailun neljännesvälierissä kahdeksanneksi parhaan maan, kakkonen seitsemänneksi parhaan, kolmonen kuudenneksi parhaan ja nelonen viidenneksi parhaan.

Parien voittajat etenivät semifinaaleihin, joissa parin 4./5. voittaja kohtasi parin 1./8. voittajan ja parin 2./7. voittaja kohtasi parin 3./6. voittajan. Semifinaalien voittajat menivät kultamitaliotteluun ja häviäjät pronssimitaliotteluun.

Kuhunkin joukkueeseen kuului kolme urheilijaa. Neljännesvälierissä, semifinaaleissa ja mitaliotteluissa kukin ampuja ampui 25 kiekkoa eli maan maksimitulos oli 75.

Naisten trapin joukkuekilpailu

Mopsi Veromaa (vas.), Satu Mäkelä-Nummela ja Noora Antikainen.

Naisten seitsemän maan joukkuekilpailussa Suomea edusti kolmikko Noora Antikainen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) ja Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille).

Suomi voitti neljännesvälierässä Ranskan (59-58) ja eteni neljän parhaan joukkoon. Se hävisi semifinaalissa Italialle pistein 56-59 ja kohtasi pronssimitaliottelussa Iso-Britannian. Suomi voitti komeasti EM-pronssia 61-54. Mäkelä-Nummela sanoi, että hikinen urakka on nyt takana.

– Pummiputkia tuli kaikille kellä mihinkin kohtaan, mutta sen verran pysyimme kasassa, että pääsimme mitalitaistoon mukaan ja saimme käännettyä sen itsellemme, Mäkelä-Nummela summasi.

– Pronssiottelussa kaikilla oli parempi ”tatsi” päällä. Ennen viimeistä kiekkoa sanoin Mopsille, että ”ei hätää”, koska olin tietoinen tilanteesta. Kolmas sija on aina miellyttävämpi kuin neljäs, jolloin käteen ei jää mitään. Etelä-Korean MM-kilpailuissa taistellaan sitten peruskisan suomien osumien kautta mitalista.

Italia otti EM-kultaa, kun se oli kultamitaliottelussa Saksaa parempi 59-50.

Poikien trapin joukkuekilpailu

Teemu Ruutana (vas.), Vili Kopra ja Juho Mäkelä. Mitalikuvat päivitetään sivuille myöhemmin. (Kuvat: Risto Aarrekivi)

Poikien trapin joukkuekilpailussa Suomen joukkueessa ampuivat Vili Kopra (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Juho Mäkelä (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) ja Teemu Ruutana (Längelmäen Seudun Ampujat).

Suomi kohtasi Espanjan neljännesvälierissä, jossa ne päätyivät tasatulokseen 59-59. Suomi pääsi jatkoon paremman lähtösijoituksensa perusteella.

Semifinaaleissa kohtasivat Ranska – Italia ja Suomi – Saksa. Ranska eteni kultamitaliotteluun pistein 65-60 ja Suomi hienosti pistein 61-54. Ranska oli lopulta kultamitaliottelussa Suomea parempi 63-61. Saksa voitti pronssimitaliottelussa Italian 61-57.

– Poikia totta kai harmittaa tappio kultamitaliottelussa, kun voitto meni sivu suun, Ampumaurheiluliiton trapin päävalmentaja Kari Kopra sanoi.

Miesten joukkuekilpailun EM-kulta meni Italialle, kun se voitti kultamitaliottelussa Portugalin 66-56. Italia voitti myös tyttöjen joukkuemestaruuden. Iso-Britannia sai hopeaa ja Saksa pronssia.

Sunnuntaina jaetaan EM-mitalit trapin parikilpailuissa.

Itävallan Leobersdorfissa ammutaan EM-mitaleista henkilökohtaisten lajien lisäksi parikilpailuissa (trap, skeet, kaksoistrap) sekä erillisissä trapin ja skeetin joukkuekilpailuissa. Viimeinen kilpailupäivä on sunnuntai 12. elokuuta. EM-kisoihin osallistuu 387 urheiluampujaa 42 maasta. Suomalaisia on mukana viisitoista.