PM-kilpailut käynnistyivät mainiosti Oslossa
24.8.2018 klo 18:03
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Avauspäiväänsä tyytyväiset kivääriampujat Inka Havukainen (vas.), Björn Friman ja Mira Mäkelä hopeamitaleineen.

Suomalaiset urheiluampujat aloittivat Pohjoismaiden mestaruuskilpailut mainiosti Oslossa. Mitalisijoja tuli heti avauspäivänä useita.

Ampumaurheilun PM-kilpailut alkoivat perjantaina Norjan Oslossa, ja ne päättyvät sunnuntaina. Pohjoismaiden mestaruuksista kilpailee 33 suomalaista urheiluampujaa.

Suomen joukkueessa on kaksitoista kivääriampujaa. Trapiin osallistuu yhdeksän ampujaa ja skeetiin seitsemän. Liikkuvan maalin lajeihin osallistuu kolme suomalaista ja pistooliin kaksi.

Miesten 50m pienoiskiväärin makuuasennon kilpailussa Björn Friman (Esbo Skytteförening) sai hopeaa, kun hän ampui 622,7 pistettä. Voiton vei Norjan Stian Bogar 624,4 pisteellään. Suomi oli joukkuekilpailussa kolmas.

Pian makuun jälkeen ammutussa miesten 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa (3×40 ls) Friman pääsi finaaliin ammuttuaan peruskilpailussa kahdeksanneksi parhaan tuloksen 1136 pistettä. Norjan Henrik Larsen oli peruskisan ykkönen 1177 pisteellään. Friman sijoittui lopulta seitsemänneksi, kun Larsen oli myös finaalin ykkönen.

Suomi sai joukkuekilpailussa PM-pronssia (3362). Norjan voittotulos oli 3503.

Reetta Hynninen sai PM-pronssia. (Kuva: Anne Lantee)

Päivän toinen henkilökohtainen hopeamitali tuli Suomeen, kun Mira Mäkelä (Lappajärven Ampujat) oli toinen naisten 50m pienoiskiväärin makuun kisassa. Mestaruuden voitti Norjan Katrine Lund 625,2 pisteellään. Mäkelän tulos oli 620,2. Pieksämäen Seudun Ampujien Pauliina Frilander-Soini oli seitsemäs (614,7). Norja voitti joukkuekilpailun, ja Suomi sijoittui toiseksi.

Naisten asentokilpailussa Suomi sai kolme ampujaa finaaliin, kun Inka Havukainen (Kiteen Ampujat) ampui 1157 pistettä, Mira Mäkelä 1153 pistettä ja Frilander-Soini 1144 pistettä. Norjalainen Lund oli peruskisan ykkönen tuloksellaan 1163. Finaalin voittanut Lund oli Havukaista 2,1 pistettä parempi. Havukaisen hopeatulos oli 445,6. Mäkelä oli neljäs ja Frilander-Soini kuudes.

Suomi sai Pohjoismaiden joukkuemestaruuden neljän pisteen erolla Norjaan (3454-3450).

Suomen pojat Cristian Friman (Esbo Skytteförening), Sebastian Långström (Kyrkslätt Skytteförening) ja Riku Koskela (Kankaanpään Ampumaurheilijat) ampuivat 10m ilmakiväärin peruskisassa tulokset 619,3, 618,4 ja 616,9. He kaikki pääsivät kahdeksan parhaan finaaliin. Finaalissa he ottivat sijat 4, 5 ja 6.

Suomi sijoittui poikien joukkuekilpailussa toiseksi (1854,6). Norja voitti (1862,7).

Essi Heiskanen (Pieksämäen Seudun Ampujat) oli tyttöjen 10m ilmakiväärissä paras suomalainen eli 13:s (613,1).

Reetta Hynninen (Poliisien Ampumaseura) sijoittui naisten 25m urheilupistoolissa kolmanneksi. Hän ampui peruskilpailussa seitsemänneksi parhaan tuloksen 556. Norjan Siv Marit Lövhaug oli peruskisan tarkin (569). Kultamitali meni lopulta Ruotsiin ja Stina Lawnerille (23), Lövhaug oli kuudes.

Skeetissä ja trapissa ammuttiin ensimmäisen kilpailupäivän 75/125 kiekkoa. Viimeiset 50 kiekkoa ja finaalit ovat vuorossa huomenna.

Topi Hulkkoselle liikkuvan maalin PM-kultaa ja Niklas HYväriselle pronssia. (Kuva: Anne Lantee)

Liikkuvassa maalissa Topi Hulkkonen (Etelä-Saimaan Ampujat) ja Niklas Hyvärinen (Raseborgs Skyttar) ottivat miesten 10m normaalijuoksuissa kaksoisvoiton. Hulkkonen oli kultamitaliottelussa parempi pistein 6-3. Peruskilpailussa heidän tuloksensa olivat 557 ja 566.

Lapuan Seudun Ampujien Aaro Vuorimaa oli poikien kilpailun ykkönen. Hän voitti kultamitaliottelussa Ruotsin Andreas Bergströmin 6-2. Vuorimaa tähtäsi peruskilpailussa 554 pistettä.

Ampumaurheilun PM-kilpailut
23.-26.8. Oslo, Norja

Tuloslinkit löydät täältä.