MM-Changwon: Tomi-Pekka Heikkilä 9:s, Matias Kiuru 10:s
9.9.2018 klo 11:00

Matias Kiuru kympin sakkiin MM-kisoissa! (Kuvat: Lassi Palo)

Etelä-Korean Changwonissa järjestettävissä ampumaurheilun MM-kilpailuissa nähtiin taas vilkas suomalaispäivä. Matias Kiuru sijoittui poikien 50m pienoiskiväärin makuun kilpailussa hienosti 10:nneksi. Tomi-Pekka Heikkilä oli miesten 10m liikkuvan maalin kilpailussa avauspäivän jälkeen kolmannella sijalla ja sijoittui lopulta tänään yhdeksänneksi.

Etelä-Korean Changwonissa järjestettävien Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) 52. MM-kilpailujen yhdeksännen kilpailupäivän ohjelmassa oli neljä suomalaislajia, joissa kilpaili kaikkiaan yksitoista suomalaista.

Suomalaislajit olivat miesten 10m liikkuva maalin normaalijuoksujen (30+30 ls) toinen kilpailupäivä, miesten 300m kiväärin karsinta sekä poikien ja tyttöjen 50m pienoiskiväärin makuun kilpailut.

Miesten 10m liikkuva maali, normaalijuoksut

Miesten 10m liikkuvan maalin normaalijuoksuissa ammuttiin eilen hitaat juoksut, ja tänään olivat vuorossa nopeat juoksut. Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi 64) oli avauspäivän jälkeen kolmantena. Hän jäi terävimmän kärjen vauhdista, kun sunnuntain ensimmäisen sarjan tulos oli 89. Heikkilä sijoittui lopulta yhdeksänneksi 572 (293+279) pisteellään.

Tomi-Pekka Heikkilälle tänään yhdeksäs sija.

Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar) oli 14:s tuloksellaan 565 (285+280) ja Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat) 22:s. Hänen tuloksensa oli 559 (284+275).

– Meillä oli samanlainen päivä kuin eilen. Sarjat olivat epätasaisia. Kympit riittävät, mutta sekaan tulee liikaa seiskoja ja kaseja. Ne vievät liikaa pisteitä. Tässä olivat koko Suomen joukkueen kommentit tällä kertaa, konkari Holmberg naurahti.

Ruotsin Jesper Nyberg voitti kultamitaliottelussa Venäjän Maxim Stepanovin 6-3 ja sai MM-kultaa. Venäjän Vladislav Prianishnikov oli pronssiottelussa Puolan Lukasz Czaplaa parempi numeroin 6-4.

Suomi otti joukkuekilpailussa neljännen sijan eli ”the Finnish placen”, kuten ruotsalaiset liikkuvan maalin ampujat sanovat. Venäjä voitti, ja Pohjois-Korea sai hopeaa. Ruotsi oli kolmas.

Miesten 300m kivääri, karsintakilpailu

Tyytyväiset Aleksi Leppä (vas.) ja Juho Kurki 300m radalla. (Kuva: Mikko Mattila)

Miesten 300m kiväärin karsintakilpailussa Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) teki ensimmäisessä erässä tuloksen 585 ja sijoittui kymmenenneksi. Toisessa erässä ampunut Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat) paukutti tuloksen 584 ja oli erässään kuudes. Molemmat ovat mukana maanantain kilpailussa.

Karsintakilpailun parhaan tuloksen 594 teki ensimmäisessä ampunut Slovenian Rajmond Debevec. Yhdysvaltain Michael McPhail oli toisen erän tarkin 590 pisteellään.

Ranska voitti joukkuekilpailun neljän pisteen erolla Sveitsiin (1761-1757). Norja oli kolmas (1755).

Poikien 50m pienoiskivääri, makuu 60 ls

Matias Kiuru.

Poikien 50m pienoiskiväärin makuun kilpailussa olivat mukana jo MM-kisoissa urakoineet Cristian Friman (Esbo Skytteförening) ja Matias Kiuru (Poliisien Ampumaseura) sekä Jimi Lång (Kankaanpään Ampumaurheilijat), jolle tämä oli kisojen ainoa laji.

Kiuru ampui tasaisesti ja ilman notkahduksia, kuten hän sanoi. Hän sijoittui mainiosti kymmenenneksi tuloksellaan 616,1 (102,0+102,0+102,9+103,3+102,3+103,6).

– Tulokseni oli aika hankalaan keliin nähden ihan ookoo. Mitali jäi näköjään 2,1 pisteen päähän, hän totesi katsoessaan tulostaululle.

Ensimmäisen kerran kansainvälisissä arvokilpailuissa kilpaillut Lång puolestaan sanoi, että kaksi ensimmäistä sarjaa meni jännityksen piikkiin. Hän sijoittui 30:nneksi tehtyään tuloksen 613,2 (101,9+101,7+102,4+102,3+101,6+103,3).

– Sykkeeni oli alussa korkealla, mutta loppukisa meni hyvin. Tuuli oli hankala, ja hyvät kympit jäivät puuttumaan, Lång summasi MM-kisastarttinsa.

Friman harmitteli sitä, ettei tuuliammunta ole nyt hallussa.

– Se oli nyt sitten tällainen päivä tänään. Tuuli ei ollut hallinnassa. Miksi, sitä en pysty nyt sanomaan, 35:nneksi sijoittunut nuorukainen sanoi. Frimanin tulos oli tänään 611,8 (102,0+101,8+101,7+103,1+103,1+100,1).

Norjan Benjamin Karlsen otti poikien MM-kultaa 0,8 pisteen erolla Unkarin Zalan Pekleriin. Suomi sijoittui joukkuekilpailussa hienosti neljänneksi ja hävisi pronssimitalin 4,5 pisteellä Venäjälle. Norja voitti ja Itävalta oli toinen.

Tyttöjen 50m pienoiskivääri, makuu 60 ls

Henna Viljanen.

Jenna Kuisma (Kyrkslätt Skytteförening), Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) ja Henna Viljanen (Kyrkslätt Skytteförening) edustivat Suomea tyttöjen 50m pienoiskiväärin makuun kilpailussa.

Suomalaisten ilmeet olivat kisan jälkeen pettyneitä. Viljanen oli paras suomalainen sijoituttuaan 31:nneksi tuloksellaan 611,4 (102,8+101,5+101,5+101,6+100,6+102,4). Palo oli 43:s 606,6 pisteellään (101,4+101,5+100,6+99,3+102,2+101,6). Kuisman tulos oli 600,1 (101,7+100,5+101,9+98,7+97,5+99,8) ja sijoitus 55:s.

– Tytöillä kulki ajoittain hyvin, mutta ei tämä helppo kisa ollut. Jennan tenniskyynärpää haittasi, ja kilpailu näytti olevan hänelle melkeinpä ylivoimainen urakka. Mutta kyllä me ”täysmatsiin” lähdetään täysillä, Ampumaurheiluliiton kiväärilajien päävalmentaja Pirjo Peltola sanoi ja viittasi tiistaina käytävään 50m pienoiskiväärin 3×40 ls kilpailuun.

Maailmanmestaruuden saavutti Kiinan Zhang Qiaoying, jonka voittotulos oli 622,2. Itävallan Rebecca Koeck ja Puolan Aleksandra Szutko kävivät tiukan kamppailun hopeamitalista. Sen sai Koeck, joka voitti Szutkon 0,2 pisteellä.

Suomi sijoittui joukkuekilpailussa 13:nneksi tuloksellaan 1818,1, kun Itävalta voitti kultaa (1855,0). Hopeaa saanut Kiina hävisi voittajalle kahdeksan pistettä. Yhdysvallat sai pronssia.

Suomalaiset ma 10.9.

Miesten 300m kivääri: Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat), Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura)
Poikien 50m pienoiskivääri 3×40 ls: Cristian Friman (Esbo Skytteförening), Matias Kiuru (Poliisien Ampumaseura), Sebastian Långström (Kyrkslätt Skytteförening)
Poikien skeet, 1. kilpailupäivä: Sami Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat), Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat)

Ampumaurheilun MM-kilpailut
31.8.-15.9. Changwon, Etelä-Korea

Suomalaislajien tuloksia su 9.9.

Miesten 10m liikkuva maali, normaalijuoksut (30+30 ls):
Peruskilpailu: 1) Vladislav Prianishnikov Venäjä 582, 2) Lukasz Czapla Puola 580, 3) Jesper Nyberg Ruotsi 578, 4) Maxim Stepanov Venäjä 577, … 9) Tomi-Pekka Heikkilä 572, … 14) Krister Holmberg 565, … 22) Heikki Lähdekorpi 559. 28 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Venäjä 1734, 2) Pohjois-Korea 1722, 3) Ruotsi 1718, 4) Suomi 1696. 7 joukkuetta.

Semifinaalit: Maxim Stepanov Venäjä – Vladislav Prianishnikov Venäjä 6-3, Jesper Nyberg Ruotsi – Lukasz Czapla Puola 6-2
Pronssimitaliottelu: Vladislav Prianishnikov Venäjä – Lukasz Czapla Puola 6-4
Kultamitaliottelu: Jesper Nyberg Ruotsi – Maxim Stepanov Venäjä 6-4

Poikien 50m pienoiskivääri, makuu 60 ls: 1) Benjamin Karlsen Norja 619,7, 2) Zalan Pekler Unkari 619,1, 3) William Shaner Yhdysvallat 618,2, … 10) Matias Kiuru 616,1, … 30) Jimi Lång 613,2, … 35) Cristian Friman 611,8. 51 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Norja 1852,5, 2) Itävalta 1846,1, 3) Venäjä 1845,6, 4) Suomi 1841,1. 11 joukkuetta.

Tyttöjen 50m pienoiskivääri, makuu 60 ls: 1) Zhang Qiaoying Kiina 622,2, 2) Rebecca Koeck Itävalta 619,5, 3) Aleksandra Szutko Puola 619,3, … 31) Henna Viljanen 611,4, … 43) Marianne Palo 606,6, … 55) Jenna Kuisma 600,1. 57 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Itävalta 1855,0, 2) Kiina 1847,0, 3) Yhdysvallat 1846,3, … 13) Suomi 1818,1. 15 joukkuetta.

Miesten 300m kivääri, karsintakilpailu: 1. erä: 10) Aleksi Leppä 585. 2. erä: 6) Juho Kurki 584. Aleksi Leppä ja Juho Kurki maanantain kilpailuun.
Joukkuekilpailu: 1) Ranska 1761, 2) 1757, 3) 1755. 13 joukkuetta.