MM-Changwon: Matias Kiuru seitsemäs poikien asentokilpailussa
10.9.2018 klo 10:36

Matias Kiuru asentokilpailun finaalin pystyasennossa. (Kuvat: Lassi Palo)

Matias Kiuru jatkoi maanantaina hyviä otteitaan poikien kiväärilajeissa Etelä-Korean Changwonissa järjestettävissä ampumaurheilun MM-kilpailuissa. Tänään kilpailtiin 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa (3×40 ls), jossa Kiuru oli finaalissa seitsemäs. Sami Aaltonen ja Eetu Kallioinen ovat hyvissä asemissa poikien skeetin ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen.

Etelä-Korean Changwonissa järjestettävissä Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) 52. MM-kilpailuissa alkoi maanantaina toinen kisaviikko aurinkoisessa ja tuulisessa säässä. Kymmenennen kilpailupäivän aikana nähtiin kaikkiaan seitsemän suomalaista kilpailemassa kolmessa lajissa.

Miesten 300m kivääri

Juho Kurki. (Kuva: Mikko Mattila)

Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat) ja Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) selvittivät eilisestä 300m kiväärin karsintakilpailusta tiensä jatkoon tuloksillaan 584 ja 585. Tämän päivän varsinaisessa kilpailussa Kurki teki tuloksen 586 ja Leppä tuloksen 585, joilla he sijoittuivat 13:nneksi ja 17:nneksi.

– Aleksi ehti jo lopettaa, kun keli parani. Oikeassa sivussa olivat selvästi paremmat olosuhteet, ja sieltä tuli myös voittotulos. Tuuli pyöritteli keskellä rataa ja oli kuulemani mukaan voimakkaampi kuin eilen, Ampumaurheiluliiton kiväärivalmentaja Mikko Mattila kertoi.

Eilisen karsintakilpailun parhaan tuloksen (594) tehnyt Slovenian Rajmond Debevec jatkoi siitä, mihin eilen jäi ja paukutti maailmanmestaruuteen (592).

– Makuu meni tänään hyvin eli samalla tavalla kuin eilenkin. Keli oli vaikea ampua, Leppä sanoi.

– Eka ja vika sarja jäivät vähän harmittamaan. Ekassa sarjassa ennakot eivät toimineet, ja viimeinen sarja lähti kolmella 9,9:llä. Muuten olen tyytyväinen ammuntaani. Sain ennakot toimimaan ekan sarjan jälkeen ja uskalsin ampua hyvään keliin nopeasti ja tehdä rohkeita ennakoita.

Poikien 50m pienoiskivääri 3×40 ls

Poikien asentokilpailun finaali alkamassa. Matias Kiuru paikalla A.

Poikien 50m pienoiskiväärin makuun kilpailussa olivat mukana jo MM-kisoissa urakoineet Sebastian Långström (Kyrkslätt Skytteförening), Matias Kiuru (Poliisien Ampumaseura) ja Cristian Friman (Esbo Skytteförening)

Ilmakiväärissä ennätyksensä tehnyt ja eilen ”piekkarin” makuun kilpailussa kymmenenneksi sijoittunut Kiuru oli taas hyvässä vireessä ja päätti viimeisen junioreiden arvokilpailunsa mallikkaasti: peruskilpailun kahdeksas sija, mikä merkitsi pääsyä finaaliin. Finaalissa hän sijoittui lopulta seitsemänneksi.

Kiurun peruskisan tulos oli 1153 (polvi 381, makuu 391, pysty 381). Peruskilpailun parhaan tuloksen 1169 ampui Unkarin Zalan Pekler.

– Peruskilpailuni tulos oli keliin nähden tosi hyvä – ja kauden toiseksi parhaani. Tasoni ei juurikaan heilahdellut eikä yksikään asento notkahtanut, Kiuru kertasi peruskisaansa.

Finaalin jälkeen Kiuru mietti hetken ennen kuin vastasi kysymykseen siitä, millaisin ajatuksin ja fiiliksin hän oli.

– Ihan hyvä fiilis. Tämä oli eka kansainvälisten arvokisojen finaalini. Se on nyt saatu alta pois, ja seuraavalla kerralla voin keskittyä voittamiseen. Olen MM-kisojen kokonaisuuteen tyytyväinen, hän hymyili.

Helsingin Herttoniemenrannassa asuva nuorukainen aloittaa varusmiespalveluksensa Santahaminassa sijaitsevassa Urheilukoulussa lokakuun 15. päivänä.

Långströmin tulos 1150 (387+390+373) oikeutti 15. sijaan. Heti kisan jälkeen ”Seba” oli erittäin harmissaan, mutta leppyi pian:

– Tämä oli eniten töitä vaatinut kilpailuni ikinä. Polvi ja makuu menivät tuulta katsoessa, ja ne olivat tosi vaikeita. Olen iloinen siitä, että miten hyvin lopulta onnistuin tekemään töitä. Asennot kestivät. Pystystä jäi tuulen takia puuttumaan kymmenisen pistettä, hän sanoi.

Friman harmitteli samaa asiaa kuin eilisen makuun kilpailun jälkeenkin: tuuliammunta ei ole juuri nyt hänellä hallussa.

– Jäin joko jälkeen tai sitten ammuin liian aikaisin. Teknisesti polvi oli tänään hyvä, tuloksen 1135 (379+385+371) tehnyt ja 40:nneksi sijoittunut Friman sanoi.

Iranin Amir Nekouman voitti finaalissa maailmanmestaruuden 0,5 pisteen turvin ennen Pekleriä. Kiina oli joukkuekilpailun ykkönen 12 pisteen erolla Venäjään. Unkari oli kolmas (3452) ja Suomi kuudes (3438).

Poikien skeet

Sami Aaltonen.

Sami Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat) teki tasaisen varmaa työtä poikien skeetin ensimmäisenä kilpailupäivänä, jolloin ammuttiin 75/125 kiekkoa. Hän rikkoi 72 kiekkoa (24+24+24) ja on vain kahden kiekon päässä kisaa johtavasta Kyproksen Petros Englezoudiksesta. Intian Gurnihal Garcha on toisena tuloksellaan 73.

Aaltonen on seitsemäntenä, mutta hänen lisäkseen tuloksen 72 teki viisi muutakin poikaa. Eetu Kallioisen (Ala-Hämeen Ampujat) tulos oli 70 (25+22+23), ja hän jatkaa kilpailua 12. sijalta.

Poikien skeetin viimeiset 50 kiekkoa ja finaali ammutaan tiistaina.

Suomalaiset ti 11.9.

Miesten 10m liikkuva maali, sekajuoksujen ensimmäiset 20 ls: Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi 64), Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar), Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat)
Poikien skeet: Sami Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat), Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat)
Tyttöjen 50m pienoiskivääri 3×40 ls: Jenna Kuisma (Kyrkslätt Skytteförening), Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura), Henna Viljanen (Kyrkslätt Skytteförening)

Ampumaurheilun MM-kilpailut
31.8.-15.9. Changwon, Etelä-Korea

Suomalaislajien tuloksia ja tilanteita ma 10.9.

Miesten 300m kivääri 60 ls: 1) Rajmond Debevec Slovenia 592/31x, 2) Daniel Romanczyk Puola 592/22x, 3) Josip Kuna Kroatia 590, … 13) Juho Kurki 586, … 17) Aleksi Leppä 585. 36 osanottajaa.

Poikien 50m pienoiskivääri 3×40 ls + finaali: 1) Amir Nekounam Iran 455,5 (1160), 2) Zalan Pekler Unkari 455,0 (1169), 3) Cao Bo Kiina 442,9 (1167), 4) Aishwary Tomar Intia 431,7 (1155), 5) Artem Filippov Venäjä 420,6 (1154), 6) Dragomir Iordache Romania 408,7 (1162), 7) Matias Kiuru Suomi 398,7 (1153), 8) Stefan Sulek Slovakia 397,5 (1153), … 15) Sebastian Långström 1150, … 40) Cristian Friman 1135. 52 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Kiina 3467, 2) Venäjä 3455, 3) Unkari 3452, … 6) Suomi 3438. 12 joukkuetta.

Poikien skeet, tilanne 1. kilpailupäivän jälkeen (75/125 kiekkoa): 1) Petros Englezoudis Kypros 74, 2) Gurnihal Garcha Intia 73, 3) Nic Moschetti Yhdysvallat 73, 4) Jaroslav Lang Tshekki 72, 5) Onur Atak Turkki 72, 6) Alexandros Panagi Kypros 72, 7) Sami Aaltonen Suomi 72, 8) Hamad Al Ablani Kuwait 72, 9) Elia Sdruccioli Italia 72, … 12) Eetu Kallioinen 70. 45 osanottajaa.
Joukkuekilpailu, tilanne: 1) Intia 214, 2) Kypros 213, 3) Tshekki 211. 9 joukkuetta.