MM-Changwon: Tomi-Pekka Heikkilälle maailmanmestaruus!
11.9.2018 klo 09:58

Maailmanmestari Tomi-Pekka Heikkilä! (Kuvat: Lassi Palo)

Suomi sai tiistaina toisen mitalinsa Etelä-Korean Changwonissa järjestettävissä ampumaurheilun MM-kilpailuissa, kun Tomi-Pekka Heikkilä voitti upeasti kultaa 10m liikkuvan maalin sekajuoksuissa. Eetu Kallioinen sijoittui kymmenenneksi poikien skeetissä.

Etelä-Korean Changwonissa järjestettävissä Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) 52. MM-kilpailuissa oli tiistaina yhdestoista kilpailupäivä. Suomalaisvärejä nähtiin kolmessa lajissa – kaikkiaan kahdeksan suomalaista urheiluampujaa.

Miesten 10m liikkuva maali, sekajuoksut

Jessss!

Miesten 10m liikkuvan maalin sekajuoksut (20+20 ls) oli lajiryhmän viimeinen laji Changwonin MM-kilpailuissa. Mukana oli tuttu suomalaiskolmikko Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi 64), Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar) ja Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat)

Heikkilä johti kilpailun ensimmäisten 20 laukauksen jälkeen (194). Kun viimeisetkin 20 laukausta onnistuivat mainiosti, oli tuuletusten vuoro. Sitten Heikkilä jännitti viimeisten ampujien suorituksia.

– Kyllä muut saavat ampua lujaa, jos meinaavat ohi mennä. Eipä ainakaan jää huono maku suuhun siitä, että olisin ampunut huonosti, Heikkilä sanoi heti kilpailunsa päätyttyä.

Hän keskittyi pitkään ennen viimeistä laukaustaan.

– Joo, syke oli aika korkealla, hän naurahti.

Heikkilä ampui 388 pistettä (194+194), joka on hänen paras ”sekareiden” tuloksensa kahteen vuoteen ja jää vain pisteen hänen ennätyksestään. Kun kilpailu lopulta päättyi, oli Heikkilän MM-kultamitalijuhlien vuoro. Hän saavutti viime viikolla 50m normaalijuoksujen MM-pronssia. Kelpo saldo siis: kaksi mitalia Changwonista.

Heikkilä puhui aiemmin tänä vuonna lopettavansa kansainvälisen kilpauransa tämän kauden päätyttyä. Mikä on tilanne nyt?

– Tämä oli viimeinen maajoukkuekilpailuni ellen sitten kotona tule jollain ihmeen kaupalla toisiin ajatuksiin.

Tähän oli siis hyvä lopettaa?

– Eiks se vähän niin ole, Heikkilä nauroi, kun otti kilpakumppaneiltaan onnitteluja vastaan.

Puolan Lukasz Czapla sijoittui toiseksi (386), ja pronssi meni Venäjän Mihail Azarenkolle (385). Holmbergin tulos oli 373 (189+184) ja Lähdekorven 372 (184+188). He sijoittuivat 20:nneksi ja 21:nneksi.

Suomi sijoittui joukkuekilpailussa taas neljänneksi, kun Ruotsi sai kultaa (1147), Venäjä hopeaa (1137) ja Pohjois-Korea pronssia (1135). Suomi hävisi Pohjois-Korealle kaksi pistettä.

Poikien skeet

Eetu Kallioinen päätti juniorikilpailunsa kymmenenteen sijaan.

Sami Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat) teki tasaisen varmaa työtä poikien skeetin ensimmäisenä kilpailupäivänä maanantaina, jolloin ammuttiin 75/125 kiekkoa. Hän rikkoi 72 kiekkoa ja oli vain kahden kiekon päässä kärjestä. Eetu Kallioisen (Ala-Hämeen Ampujat) tulos oli 70, jolla hän oli 12. sijalla.

Tänään ammuttiin viimeiset 50 kiekkoa ja finaali. Aaltonen aloitti päivän hyvin ja ampui neljänteen sarjaansa myös tuloksen 24. Viimeinen sarja ei kuitenkaan sujunut lainkaan toivotulla tavalla, vaan tulokseksi tuli 18. Näin Aaltosen lopputulos oli 114 (24+24+24+24+18), jolla heltisi 24. sija.

Kallioisen tulokseksi tuli 117 (25+22+23+23+23), joka jäi kahden kiekon päähän finaaliuusinnasta. Uusinnassa oli neljä tuloksen 119 ampunutta poikaa, ja paikkoja oli jaossa kaksi. Kolme poikaa ampui tuloksen 121. He olivat Turkin Onur Atak, Italian Elia Sdruccioli ja Yhdysvaltain Nic Moschetti.

– Tiesin jo ennen viimeistä sarjaani, että jään kiekon päähän finaalista, vaikka ampuisin sen ”täyteen”. Kaikkeni yritin kilpailun aikana, mutta pieniä virheitä tuli liikaa. Olosuhteet ja radat olivat todella hyvät, viimeisessä juniorikilpailussaan 10:nneksi sijoittunut Kallioinen sanoi.

– Tuuli ehkä laski vähän tulostasoa, mutta syy siihen, miksi en ollut kuuden sakissa (finaalissa), löytyy peiliin katsomalla. Kymmenes sija on ynnä muut -sijoitus, joka ei paljon mieltä lämmitä, kun haluaa menestyä, Kallioinen sanoi.

Kallioinen palaa koti-Suomeen huomenna, ja hänen pitää olla Santahaminan Urheilukoulussa iltayhdeksältä. Hänen varusmiespalveluksensa päättyy 27. syyskuuta.

Sdruccioli voitti finaalissa Moschettin 55-54 ja sai MM-kultaa. Intian Gurnihal Garcha oli kolmas.

Joukkuekilpailussa riitti myös jännitettävää, sillä Tshekki voitti maailmanmestaruuden kiekon erolla Intiaan, joka oli puolestaan kiekon verran parempi kuin kolmanneksi sijoittunut Italia (356-355-354).

Tyttöjen 50m pienoiskivääri 3×40 ls

Marianne Palo oli viimeisessä kansainvälisessä tyttöjen kilpailussaan 30:s.

Suomen kivääritytöt Jenna Kuisma (Kyrkslätt Skytteförening), Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) ja Henna Viljanen (Kyrkslätt Skytteförening) päättivät kisaurakkansa 50m pienoiskiväärin asentokilpailuun (3×40 ls).

Palo ja Viljanen kilpailivat samalla viimeisen kansainvälisen arvokilpailunsa tyttöjen sarjassa.

– Tuntuu vähän oudolta siirtyä naisten sarjaan, kun olen niin pitkään näitä tyttöjen kisoja ampunut, Palo hymyili – hivenen haikein mielin.

Palon ensimmäiset kansainväliset arvokilpailut olivat nuorten olympialaisten karsinnat Moskovassa vuonna 2014. Hänen juniorivuotensa päättyivät Changwonin asentokilpailun 30. sijaan. Palon tulos oli 1144 (polvi 387, makuu 390, pysty 367).

– Olisin halunnut ampua täällä jokaisessa lajissa enemmän pisteitä, mutta nyt kisat eivät menneet ihan suunnitelmien mukaan. Tänään polvi tuntui helpolta ja oli ookoo. Ammuin siinä ensimmäiseen sarjaani täydet 100 pistettä. Makuu oli myös ookoo, mutta pystyssä loin itselleni kiireen, jolloin siitä ei tullut mitään.

Viljasen tulos oli 1140 (383+389+368) ja sijoitus 36:s. Kuisma puolestaan nakutti 1138 pistettä (370+384+384) ja sijoittui 42:nneksi.

Finaaliraja oli 1154. Yhdysvaltain Morgan Phillips oli peruskilpailun tarkin 1171 pisteellään. Kiinan Xu Hong oli lopulta finaalin ykkönen. Hän voitti MM-kultaa 1,1 pisteen erolla Ranskan Jade Bordetiin. Phillips oli neljäs.

Kiina voitti joukkuekilpailun kolmentoista pisteen erolla Yhdysvaltoihin (3474-3461). Venäjä oli kolmas (3458). Suomen tyttöjoukkue päätti kisat 10. sijaan (3422).

Suomalaiset ke 12.9.

Miesten 300m vakiokivääri: Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat), Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura)
Miesten 25m isopistooli, 1. kilpailupäivä: Teemu Lahti (Lahden Ampumaseura)

Ampumaurheilun MM-kilpailut
31.8.-15.9. Changwon, Etelä-Korea

Suomalaislajien tuloksia ti 11.9.

Miesten 10m liikkuva maali, sekajuoksut (20+20 ls): 1) Tomi-Pekka Heikkilä Suomi 388, 2) Lukasz Czapla Puola 386, 3) Mihail Azarenko Venäjä 385, … 20) Krister Holmberg 373, … 21) Heikki Lähdekorpi 372. 28 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Ruotsi 1147, 2) Venäjä 1137, 3) Pohjois-Korea 1135, 4) Suomi 1133. 7 joukkuetta.

Poikien skeet 125 kiekkoa + finaali): 1) Elia Sdruccioli Italia 55 (121), 2) Nic Moschetti Yhdysvallat 54 (121), 3) Gurnihal Garcha Intia 46 (119/uusinta 1+2), 4) Onur Atak Turkki 32 (121), 5) Daniel Korcak Tshekki 25 (120), 6) Niccolo Sodi Italia 17 (119/2), 7) Ayush Rudraraju Intia 119/1+1, 8) Jaroslav Lang Tshekki 119/1+0, 9) Alexander Karlsen Tanska 118, 10) Eetu Kallioinen 117, … 24) Sami Aaltonen 114. 45 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Tshekki 356, 2) Intia 355, 3) Italia 354. 9 joukkuetta.

Tyttöjen 50m pienoiskivääri 3×40 ls + finaali: 1) Xu Hong Kiina 456,6 (1165), 2) Jade Bordet Ranska 455,5 (1160), 3) Maria Ivanova Venäjä 443,2 (1160), 4) Morgan Phillips Yhdysvallat 434,3 (1171), 5) Fatemeh Karamzadeh Iran 420,1 (1156), 6) Zhang Qiaoying Kiina 409,3 (1162), 7) Nicole Gabrielli Italia 399,8 (1154), 8) Franziska Stark Sveitsi 396,4 (1154), … 30) Marianne Palo 1144, … 36) Henna Viljanen 1140, … 42) Jenna Kuisma 1138. 57 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Kiina 3474, 2) Yhdysvallat 3461, 3) Venäjä 3458, … 10) Suomi 3422. 15 joukkuetta.