Viivi Kemppi sai pronssia nuorten olympialaisissa!
11.10.2018 klo 18:08
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Ilmakiväärin parikisan pronssimitalistit! (Kuvat: Marjo Yli-Kiikka)

Viivi Kemppi on sijoittunut argentiinalaisen parinsa Facundo Firmapazin kanssa hienosti kolmanneksi nuorten olympialaisten ilmakiväärin parikilpailussa. ”Aivan uskomattoman hieno fiilis, ei voi sanoin kuvata”, Kemppi riemuitsi. Kempin pronssi on Suomen ensimmäinen mitali Buenos Airesissa.

Suomen joukkueen johtaja Leena Paavolainen onnittelemassa Viivi Kemppiä.

Myllykosken Ampujia edustavan Viivi Kempin, 16, urakointi nuorten kesäolympialaisissa (Youth Olympic Games) päättyi tänään Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa hyviin tunnelmiin. Hän oli mukana kaksipäiväisessä ilmakiväärin kansainvälisessä parikilpailussa parinaan Argentiinan Facundo Firmapaz.

Parikilpailussa ammuttiin keskiviikkona kahdenkymmenen joukkueen peruskilpailu, jonka kuusitoista parasta paria eteni illan pudotusammuntaan. Siinä ammuttiin pari paria vastaan, ja Kemppi ja Firmapaz saivat vastaansa parin Wang Zeru (Kiina) – Plamen Emilov (Bulgaria). Jännittävä kisa päättyi suomalaisargentiinalaisen parin voittoon 10-9.

Kemppi ampui koko päivän hyvin, ensin peruskilpailussa 415,0 pistettä ja sitten pudotusammunnassa muun muassa kaksi 10,9:n osumaa peräkkäin.

Tämä päivä alkoi neljännesvälierillä, joka ammuttiin samalla tavalla kuin eilinen pudotusammunta. Siinä ammuttiin laukaus kerrallaan, ja parin yhteistuloksia verrattiin toiseen pariin. Parempi sai pisteen, ja kisa käytiin kymmeneen pisteeseen asti.

Neljännesvälierässä Kemppiä ja Firmapazia vastaan asettui pari Sofia Benedetti (Italia) – Muhammad Mahardika (Indonesia). Kemppi / Firmapaz eteni välieriin pistein 10-5. Siellä tuli vastaan peruskilpailun paras pari Enkhmaa Erdenechuluun (Mongolia) / Zalan Pekler (Unkari). Se voitti suomalaisargentiinalaisen parin 10-5 ja meni kultamitaliotteluun.

Kemppi / Firmapaz kohtasi pronssimitaliottelussa parin Gabriela Martinez Lopez (Meksiko) / Stefan Wadlegger (Itävalta). Kemppi / Firmapaz johti kamppailua pronssista alusta loppuun asti (5-2, 6-3, 7-5 ja 9-7) ja voitti lopulta pistein 10-7.

– Jännitti aivan sairaasti, mutta pystyin pitämään homman kasassa. Ja mulla oli upea pari! Terveisiä kotiin pikkusiskolle, laittakaa sauna lämpiämään, Kemppi iloitsi.

Pronssia!

Kemppi on kautta aikain neljäs suomalainen, joka on yltänyt mitaleille nuorten kesäolympialaisissa. Myös kaikki aiemmat mitalit ovat pronssia, ja ne ovat tuoneet painija Petra Olli (2010), pika-aituri Jussi Kanervo (2010) ja jousiampuja Mirjam Tuokkola (2014).

Kemppiä valmentaa Jukka Jokinen. Buenos Airesissa Kempin tukena oli myös ampumavalmentaja Marjo Yli-Kiikka.

– Olipa jännää! Neljännesvälierät menivät hienosti, ja paikka mitalimatseihin oli varma. Semifinaalissa oli hieman huonoa tuuria, kun Viivi Ja Facundo ampuivat vuorotellen hyviä ja huonoja osumia. Kannustus oli kovaa paikallisten puolelta aina, kun he saivat pisteen, Kempin kisavalmentajana toiminut Marjo Yli-Kiikka kertoi.

– Tappio kuitenkin tuli ja pronssimatsiin mentiin. Pari tsemppaantui lisää ja valmentajat purivat kynsiään. Pisteet eivät tulleet helpolla, kun oli tasaväkinen vastustaja. Sitäkin paremmalta maistuu Suomen eka mitali. Huikea fiilis, Yli-Kiikka riemuitsi.

Erdenechuluun / Pekler kohtasi kultamitaliottelussa parin Anastasia Dereviagina (Venäjä) / Edson Ramirez Ramos (Meksiko) ja voitti sen pistein 10-9.

YOG:n ampumaurheilu päättyy perjantaina. Mitaleja jaetaan kaikkiaan kuudessa lajissa. Kisoihin osallistuu 80 urheiluampujaa, jotka edustavat 54 maata.

Nuorten olympialaisissa kilpaillaan 32 lajissa, ja Buenos Airesin kisoihin osallistuu noin 4 000 urheilijaa yli 200 maasta. Vuoden 2018 YOG-kisoihin voivat osallistua lajista riippuen 15-18 -vuotiaat urheilijat. Suomea edustaa 25 urheilijaa yhdeksässä lajissa.

Nuorten olympialaiset (YOG)
6.-18.10. Buenos Aires, Argentiina

Tuloksia to 11.10.

Ilmakiväärin parikilpailu

Neljännesvälierät
Enkhmaa Erdenechuluun Mongolia / Zalan Pekler Unkari – Alliana Volkart Argentiina / Amirsiyvash Zolfagharian Iran 10-9
Gabriela Martinez Lopez Meksiko / Stefan Wadlegger Itävalta – Chen Yun-Yun Taiwan / Arnab Sharar Bangladesh 10-8
Anastasia Dereviagina Venäjä / Edson Ramirez Ramos Meksiko – Victoria Rossiter Australia / Hayk Babayan Armenia 10-4
Viivi Kemppi Suomi / Facundo Firmapaz Argentiina – Sofia Benetti Italia / Muhammad Mahardika Indonesia 10-5

Välierät
Enkhmaa Erdenechuluun Mongolia / Zalan Pekler Unkari – Viivi Kemppi Suomi / Facundo Firmapaz Argentiina 10-5
Anastasia Dereviagina Venäjä / Edson Ramirez Ramos Meksiko – Gabriela Martinez Lopez Meksiko / Stefan Wadlegger Itävalta 10-8

Pronssimitaliottelu: Viivi Kemppi Suomi / Facundo Firmapaz Argentiina – Gabriela Martinez Lopez Meksiko / Stefan Wadlegger Itävalta 10-7

Kultamitaliottelu: Enkhmaa Erdenechuluun Mongolia / Zalan Pekler Unkari – Anastasia Dereviagina Venäjä / Edson Ramirez Ramos Meksiko 10-9

Kaikki tulokset löydät täältä.