Jenna Kuisma taitavin Kupittaan EM-näytöissä
8.12.2018 klo 19:33

Jenna Kuisma liipaisi kansainvälisen tason tuloksen.

Ensi talven ilma-aseiden EM-kilpailujen ensimmäiset näyttökilpailut alkoivat lauantaina Turussa Kupittaan sisäampumaradalla. Päivän taitavin oli Kyrkslätts Skytteförening -seuran Jenna Kuisma. Hänen tuloksensa niin karsintakilpailussa kuin finaalissa oli miehiä parempi. Miesten sarjan voitti Haminan Ampumaseuran Aleksi Leppä.

KSF:n Jenna Kuisma laukoi ilmakiväärin peruskilpailussa Suomen ennätykseksi 628,7 pistettä. Sitä paremmin ovat osuneet Suomessa vain Juho Kurki ja 300m kiväärin maailmanmestari Aleksi Leppä. Mäntsäläläinen Kuisma suorittaa varusmiespalvelustaan Santahaminassa. Hän kehuu harjoitusoloja siellä mainioiksi ja korostaa erityisesti yhteishenkeä.

– Toistaiseksi meillä on ollut melko vähän aikaa harjoitteluun, mutta alokasaika on päättymässä ja sitten harjoitusmäärät lisääntyvät.

– Seurasin monitorista finaalin etenemistä. Kun olin ollut jonkin aikaa kärkipaikalla, minulle tuli turvallinen olo jatkaa. Pysyin kuitenkin valppaana, ja suoritukseni säilyi hyvänä loppuun asti. Tällainen peruskilpailun ja finaalin tulos antaa itsevarmuutta, hän sanoi.

Kiteen Ampujien Inka Havukainen kiri toiseksi ja pitkään toisella sijalla ollut Keuruun Seudun Ampujien Saana Peltonen kolmanneksi.

Viime vuoden voittaja, Henna Viljanen, jäi kahdeksanneksi. ”Ei saisi osua kahdeksikkoon, ammuntani tuntui siitä huolimatta hyvältä”, hän sanoi.

300 m kiväärin maailmanmestari Aleksi Leppä voitti Kupittaalla myös kaksi vuotta sitten.

Miesten ilmakiväärin finaali oli Aleksi Lepän juhlaa.

– Erityisesti peruskilpailuuni en ole tyytyväinen. Jalat eivät olleet rentoina – varsinkaan lopussa, hän sanoi.

Leppä kilpailee seuraavan kerran ensi vuoden alussa Ruotsin Sävsjössä järjestettävässä Swedish cupissa. Voitettuaan syksyllä 300 m kiväärin kaksi maailmanmestaruutta, miehellä oli vientiä.

– Kaksi kuukautta oli melkoista pyöritystä, tilaisuuksia riitti melkein päällekkäin, Ampumaurheiluliiton Vuoden ampumaurheilijaksi valittu Aleksi Leppä kertoi.

20-vuotiaat laukoivat ilmapistooleilla omat EM-näyttönsä. Tyttöjen sarjan tarkin oli Rauman Seudun Urheiluampujien Maija Pärri tuloksella 227,2, Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuran Ella Hakala jäi 1,9 pisteen päähän. Mikkelin Ampujien Elina Ripatti oli kolmas. Poikien sarjan finaalissa Lappajärven Ampujien Esa Savola ja Nokian Seudun Ampujien Niklas Myllymäki päätyivät tasatulokseen 225,6 pistettä. Lisälaukauksella Myllymäki nousi voittajaksi.

Turun Seudun Ampujat hankki radalleen elektroniset laitteet. Nyt Kupittaalla on finaaliradalla kahdeksan ja karsintakilpailun radalla 40 laitetta. Lisäksi muutama laite varalla, niille toki ei toivota käyttöä!

Jo 46. kerran järjestettävän Kupittaan kisat jatkuvat sunnuntaina. Silloin päälajeina ovat naisten ja miesten ilmapistoolin kilpailut

Ilma-aseiden EM-kilpailut järjestetään Kroatian Osijekissa 16.-25. maaliskuuta.

Teksti ja kuvat: Matti Erkkilä