Jenna Kuismasta Kupittaan kuningatar
9.12.2018 klo 18:55

N20-vuotiaiden tarkimmat: Keskellä Jenna Kuisma vasemmalla Viivi Kemppi ja oikealla Marianne Palo.

Kyrkslätts Skytteföreningenin 19-vuotias Jenna Kuisma taituroi tarkimmin Kupittaan EM-näyttökisassa viikonvaihteessa. Lauantaina hän voitti naisten ilmakiväärin kansainvälisen tason tuloksella. Sunnuntaina hän voitti oman ikäluokkansa. Finaalin voittotulos oli 249,8 – oma ennätys.

Teksti ja kuvat Matti Erkkilä

Rauman Seudun Urheiluampujia edustava kangasalalainen Tarmo af Ursin voitti miesten ilmapistoolin. Karsintakilpailussa hän oli seitsemäs, mutta finaalissa varsin ylivoimainen tuloksella 234,8.

– Tavoittelen paikkaa maajoukkueessa. EM-näyttökilpailuja järjestetään neljät, mutta minä pääsen osallistumaan vain kahteen, hän kertoi.

Miesten ilmapistoolin voittaja Tarmo af Ursin.

Toiseksi sijoittui hänen seurakaverinsa Niko Roos ja kolmanneksi Lapuan Seudun Ampujien Jyrki Turja.

Miesten pistoolin tulostaso jäi varsin keskinkertaiseksi, eikä naisten sarjassakaan herkuteltu huipputuloksilla. Finaalin voitti Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseuran Ritva Karri ja toinen suosikki, Poliisien Ampumaseuran Reetta Hynninen oli toinen, pisteen 233,9 tähdänneen Karrin takana.

Yllätyksestä vastasi Hämeenlinnan Ampumaseuran Riina Vendelin. Hän on harrastanut pistooliammuntaa vasta vuoden ajan. Vain muutaman kilpailun kokemus oli hänellä takana ja jännitystaso korkealla. Finaalista jysähti kolmas sija! Peruskilpailussa hän laukoi 540 pistettä, ja oli sen kahdeksantena.

Sunnuntain päätteeksi 20-vuotiaat naiset ja miehet antoivat oman EM-näyttönsä. Lauantaina naisten sarjan voittanut Jenna Kuisma, 19, oli taitavin myös omassa ikäluokassaan hyvin pistein 249,8, Myllykosken Ampujien Viivi Kemppi oli toinen ja kolmas suosikki, Isonkyrön Marianne Palo, kolmas.

Kuisma valitti väsymystään. Takana oli kova leiriviikko ja lauantaina naisten sarjan tiukka kilpailu. Poikien sarjan karsintakilpailun tarkin oli vasta 16-vuotias Espoon Skytteföreningin Luukas Koota tuloksella 620,6. Finaalissa hän sijoittui kolmanneksi. Saman seuran Cristian Friman nousi odotetusti voittoon, Koota sijoittui kolmanneksi, sillä Asikkalan Ampumaseuran Lauri Syrjä kiri toiseksi.

Kupittaalla tehtiin kaikkiaan seitsemän Suomen ennätystä.

Turun Seudun Ampujat selviytyi hyvin uusilla elektronisilla laitteillaan järjestelyistä. Ilma-aseiden EM-kilpailut järjestetään Kroatian Osijekissa 16.-25. maaliskuuta.

Ritva Karri laukoi jälleen voittoon Kupittaalla.