Kahdeksan ampumaurheilijaa nimettiin Euroopan kisoihin
19.2.2019 klo 12:44
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Satu Mäkelä-Nummela kuvattuna viime vuoden MM-kilpailuissa Etelä-Koreassa. (Kuva: Lassi Palo)

Kesäkuussa Minskissä järjestettävien Euroopan kisojen ensimmäisessä valinnassa Suomen joukkueeseen valittiin kahdeksan ampumaurheilijaa ja kaksi nyrkkeilijää. 

Vuoden 2019 Euroopan kisat pidetään Valko-Venäjän Minskissä 21.-30. kesäkuuta. Kisoissa kilpaillaan 23 lajissa, ja kisoihin odotetaan noin 4000 urheilijaa 50 Euroopan maasta. Kymmenessä lajissa Euroopan kisat ovat osa Tokion 2020 olympialaisten karsintajärjestelmää. Yksi lajeista on ampumaurheilu.

Euroopan kisat, kuten muutkin Olympiakomitean vastuulla olevat monilajiset arvokilpailut, ovat osa huippu-urheiluyksikön lajien kehittämis- ja tukikokonaisuutta, ja näiden kisojen kautta tuetaan potentiaalisimpien urheilijoiden matkaa kohti olympialaisia.

Huippu-urheiluyksikkö (HUY) valmistelee yhteistyössä lajiliittojen valmennusjohdon kanssa valintakriteerien mukaiset urheilijavalinnat Euroopan kisoihin. Urheilijoiden valinnoissa huomioidaan kansainväliset lajikohtaiset Euroopan kisojen valintakriteerit. Nämä kriteerit asettavat reunaehdot valintakriteereille, joita kansallisten olympiakomiteoiden on noudatettava.

Euroopan kisojen ensimmäisessä valinnassa Suomen joukkueeseen valittiin kahdeksan ampumaurheilijaa ja kaksi nyrkkeilijää. Valittujen joukossa on kaksi olympiamitalistia, nyrkkeilijä Mira Potkonen ja trap-ampuja Satu-Mäkelä Nummela, joka sijoittui viidenneksi vuonna 2015 Bakussa järjestetyissä ensimmäisissä Euroopan kisoissa.

– Euroopan kisat on hieno kilpailutapahtuma, ja lisäksi siellä on tarjolla olympiamaapaikka Tokioon (2020). Euroopan kisoihin pääseminenkään ei ollut itsestäänselvyys, vaan paikka on hankittu tasaisilla tuloksilla ja näin noustu rankingissa sellaisille sijaluvuille, joka oikeuttaa pääsyyn kisoihin, Mäkelä-Nummela sanoo.

– Sijoituksellisesti tavoitteena Minskissä on tietysti finaalipaikka, ja miksipä ei mitalikin voisi olla se, mistä tarrata kiinni. Ja ennen kaikkea haluan toki nauttia monilajisesta kisasta, ”pikku olympialaisista”, Mäkelä-Nummela kommentoi.

Kisaoperaatiosta vastaava OK:n huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen kertoo, että Minskin Euroopan kisojen valinnoissa noudatetaan joustavan valinnan periaatetta.

– Valintaperiaatteen mukaan urheilijoita ja joukkueen muita jäseniä voidaan valita valintakriteerien täyttymisen kuluessa siihen saakka, kun on viimeinen mahdollinen päivä ilmoittaa urheilijoita Minskin kisajärjestäjille, Paavolainen sanoo.

Minskin Euroopan kisoihin voidaan valita urheilijat/joukkueet, joilla huippu-urheiluyksikkö arvioi olevan kansainvälisten näyttöjen sekä urheilijoiden ja joukkueiden kehitysennusteen perusteella realistinen mahdollisuus sijoittua kahdeksan parhaan joukkoon. Euroopan kisoihin voidaan valita harkinnalla myös uransa nousujohteisessa kehitysvaiheessa olevia urheilijoita, jotka arvioidaan kansainvälisten näyttöjen sekä urheilu-uran kehityksen perusteella tulevaisuuden arvokilpailumenestyjiksi.

– Niissä lajeissa, joissa Euroopan kisat ovat osa Tokion 2020 olympialaisten karsintajärjestelmää, voimme harkintaa käyttäen valita myös ne urheilijat, jotka arvioidaan potentiaalisiksi Tokioon valittaviksi urheilijoiksi.

– Minskin kisat ovat tärkeä välietappi sekä urheilijoille että olympiajoukkueen taustatiimille. Siellä hiotaan myös joukkueen kisavalmisteluja ja taustatiimejä kohti Tokiota, Paavolainen kertoo.

Euroopan kisat 2019
21.-30.6. Minsk, Valko-Venäjä

Ensimmäiset urheilijavalinnat 19.2.

Ampumaurheilu (8)

Minskin Euroopan kisoissa jaetaan ammunnassa kussakin lajissa 1 maapaikka Tokion olympialaisiin. Minskiin valitaan seuraavat Euroopan kisojen maapaikan saavuttaneet ampujat, jotka täyttävät valintakriteerit:

Kivääri (2)
Miehet Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat)
Naiset: Emmi Hyrkäs (Simpeleen Hahlo)

Trap (3)
Miehet: Vesa Törnroos (Lahden Ampumaseura)
Naiset: Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Marika Salmi (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)

Skeet (3)
Miehet: Oskari Kössi (Sibbo Skyttegille), Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura)
Naiset: Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat)

Lähde: Olympiakomitea