EM-Osijek: Krister Holmbergille kultaa, Suomelle joukkuehopeaa
19.3.2019 klo 14:30

Krister Holmberg, Euroopan mestari! (Kuvat: Lassi Palo)

Suomen liikkuvan maalin miehet jatkoivat eilen alkaneita mitalijuhliaan Kroatian Osijekissa järjestettävissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa. Krister Holmberg voitti tänään sekajuoksujen EM-kultaa ja Suomi sai joukkuehopeaa. Suomi sijoittui poikien ja tyttöjen ilmakiväärin parikilpailussa 16:nneksi.

Kroatian Osijekissa järjestettävät ilma-aseiden EM-kilpailut jatkuivat tiistaina kahdella suomalaislajilla: miesten 10m liikkuvan maalin sekajuoksuilla ja poikien ja tyttöjen ilmakiväärin parikilpailulla.

Miesten liikkuva maali

Suomi sai ”sekareiden” EM-joukkuehopeaa.

Suomea edusti miesten 10m liikkuvan maalin sekajuoksuissa sama kolmikko kuin eilen normaalijuoksuissa: Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar), Niklas Hyvärinen (Raseborgs Skyttar) ja Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat).

Suomen EM-joukkueen todellinen konkari, jokaisiin ilma-aseiden EM-kisoihin jo vuodesta 1992 lähtien osallistunut Krister Holmberg, 46, teki todellisen huippusuorituksen ja nappasi Euroopan mestaruuden. Edellisen kerran hän juhli EM-kultaa vuonna 2014 Moskovassa järjestetyissä kisoissa. Laji oli myös tuolloin sekajuoksut.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Holmberg voitti nyt EM-kultaa samalla tuloksella kuin Tomi-Pekka Heikkilä viime syyskuussa Etelä-Koreassa MM-kultaa.

Holmberg nakutti taululle parhaan tuloksensa useaan vuoteen: 388 (191+197). Kun Tshekin Bedrich Jonas ampui kolmanneksi viimeisellä laukauksellaan ysin, oli Holmbergin vuoro juhlia. Eroa miesten välillä oli lopulta kolme pistettä.

– Kyllä mestaruus aina maistuu hyvältä! Sarjat pysyivät tänään hyvin kasassa toisin kuin eilen, Holmberg sanoi ja viittasi normaalijuoksuihin, joissa hän sijoittui 12:nneksi.

Normaalijuoksujen EM-kultaa eilen voittanut Venäjän Vladislav Prianishnikov ja Ruotsin Jesper Nyberg uusivat pronssimitalista. Himmein mitali meni lopulta venäläiselle.

Hyvärinen sijoittui 10:nneksi tuloksellaan 374 (189+185). Lähdekorpi oli samalla tuloksella 11:s (189+185).

– Tänään oli tasaisempaa kuin eilen. Tulos jöi vähän alakanttiin, mutta kivaa täällä oli, Hyvärinen sanoi. Hän osallistui edellisen kerran kansainvälisiin arvokisoihin seitsemän vuotta sitten.

– Nyt ei tule yhtä pitkää taukoa, hän nauroi.

Lähdekorpi oli lyhytsanainen kisan jälkeen:

– Tänään ei ollut minun päiväni.

Suomi  saavutti joukkuekilpailussa eilen pronssia, kun se voitti Unkarin pisteellä. Tänään Suomi oli ensimmäisen puoliskon jälkeen tasapisteissä Ruotsin kanssa (569-569). Kun kisa päättyi, eroa oli viisi pistettä Ruotsin hyväksi (1141-1136). Suomen mitalin väri kirkastui siis hopeiseksi.

Venäjä oli tänään kolmas ja Unkari eilisen tavoin neljäs.

Ilmakiväärin parikilpailu (pojat ja tytöt)

Jenna Kuisma ja Cristian Friman ilmakiväärin parikilpailussa.

Suomi osallistui poikien ja tyttöjen ilmakiväärin parikilpailuun joukkueella Cristian Friman (Esbo Skytteförening) – Jenna Kuisma (Kyrkslätt Skytteförening). Kuisma nakutti taululle 413,5 pistettä (103,3+104,5+103,5+102,2) ja Friman 412,7 pistettä (101,7+103,7+102,4+104,9).

Suomi ampui ilmakiväärin peruskilpailussa siten 826,2 pistettä ja sijoittui 16:nneksi. Finaaliraja oli 6,3 pistettä parempi eli 832,5.

– Ei ollut helppoa tänään. Oli vähän väsynyt olo, Kuisma viittasi eiliseen päivään, jolloin hän selvitti tiensä tyttöjen ilmakiväärin finaaliin, jossa sijoittui hienosti viidenneksi.

– Minulla oli puutunut olo. Kehossa tuntui rauhalliselta, mutta piipun pää sojotti puolelta toiselle. Sarjani olivat taas 50-50 eli oli hyviä ja huonoja sarjoja, kun pitäisi olla vain niitä hyviä, Friman puolestaan totesi.

Parikilpailun peruskilpailussa joukkueen molemmat ampujat ampuvat 40 laukausta, ja viisi parasta joukkuetta etenee finaaliin. Ranska 2 (Oceanne Muller – Lucas Kryzs) teki peruskilpailun parhaan tuloksen 835,8.

Finaalissa voiton vei lopulta Venäjä 1, jonka kultamitalitulos 500,0 on uusi junioreiden Euroopan ennätys. Joukkueessa ampuivat Tatjana Harkova ja Grigorii Shamakov. Hopealle sijoittunut Saksa 1 hävisi 6,4 pistettä. Pronssi meni Tanska 1:lle.

Ilma-aseiden EM-kilpailut
16.-25.3. Osijek, Kroatia

Suomalaiset ke 20.3.
Poikien 10m liikkuva maali, sekajuoksut: Aaro Vuorimaa (Lapuan Seudun Ampujat)

Suomalaislajien tuloksia ti 19.3.

Miesten 10m liikkuva maali, sekajuoksut: 1) Krister Holmberg 388, 2) Bedrich Jonas Tshekki 385, 3) Vladislav Prianishnikov Venäjä 383/uusinta 20+20, 4) Jesper Nyberg Ruotsi 383/20+16, 10) Niklas Hyvärinen 374/7x, 11) Heikki Lähdekorpi 374/5x. 15 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Ruotsi 1141, 2) Suomi 1136, 3) Venäjä 1128, 4) Unkari 1109.

Poikien ja tyttöjen 10m ilmakiväärin parikilpailu + finaali: 1) Venäjä 1 500,0/EE (833,6), 2) Saksa 1 493,6 (832,5), 3) Tanska 1 429,4 (833,3), 4) Norja 1 389,5 (832,7), 5) Ranska 2 347,5 (835,8), … 16) Suomi 826,2. 30 joukkuetta.