Meksikon maailmancup: Satu Mäkelä-Nummelalle ME ja viides sija
19.3.2019 klo 02:06
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Satu Mäkelä-Nummela Meksikon finaaliesittelyssä. (Kuvat: Pekka Maunula)

Satu Mäkelä-Nummela oli erinomaisessa vireessä haulikkolajien maailmancupissa Meksikon Acapulcossa. Hän teki naisten trapin uuden maailmanennätyksen 123 ja sijoittui finaalissa viidenneksi. ”Finaali loppui kuin kananlento. Harmittaa”, hän sanoi. Noora Antikainen oli 21:s ja Marika Salmi 31:s. Mirka Kyyrönen on miesten trapin ensimmäisen päivän jälkeen 14:ntenä.

Satu Mäkelä-Nummela on nyt ME-nainen.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden toinen maailmancup jatkui maanantaina Meksikon Acapulcossa. Tänään ammuttiin naisten trapin toisen kilpailupäivän 50/125 kiekkoa ja finaali sekä miesten trapin ensimmäinen kilpailupäivä (50/125 kiekkoa).

Suomea edustivat naisten trapissa Orimattilan Seudun Urheiluampujien kolmikko Noora Antikainen, Satu Mäkelä-Nummela ja Marika Salmi.

Mäkelä-Nummela oli ensimmäisen päivän jälkeen parhaana suomalaisena neljäntenä rikottuaan 73 kiekkoa (25+25+23). Hänen edellään olivat saman tuloksen tehneet Australian Penny Smith, San Marinon Alessandra Perilli ja Kiinan Wang Xiaojing.

Mäkelä-Nummela jatkoi maanantaina hurjaa tahtiaan ja paukutti kahdessa viimeisessä sarjassa rikki 25+25 kiekkoa. Hänen peruskilpailunsa tulos 123 on uusi maailmanennätys. Entinen ME 122 oli San Marinon Alessandra Perillin ja Italian Federica Caporuscion nimissä. Mäkelä-Nummela kohensi viime vuonna ampumaansa omaa ennätystään kahdella kiekolla.

Italian Jessica Rossi oli peruskisan kakkonen tuloksellaan 121. Kolme naista teki tuloksen 120, ja finaaliuusinnassa oli kuusi tuloksen 119 tehnyttä naista. Uusinnassa oli jaossa vain yksi paikka finaaliin, ja sen vei Australian Laetisha Scanlan.

Finaalissa Mäkelä-Nummela sijoittui viidenneksi.

– Se loppui kuin kananlento. Harmittaa! Kaksi hyvää päivää oli, mutta viimeinen silaus jäi puuttumaan. ME on toki hieno juttu, Mäkelä-Nummela sanoi.

– Finaali ei lähtenyt ei sitten yhtään. Muutama kiekko meni omalla rytmillä, mutta muuten rytmi vaihteli liikaa. Ei vaan lähtenyt, kun olisi tarttenut. Tämä on kovaa peliä Bostonissa. Seuraaviin kisoihin laitetaan sitten paremmat eväät kassiin finaalia ajatellen.

Meksikossa on jaossa kaikkiaan kahdeksan olympiamaapaikkaa Tokioon 2020 – kaksi kussakin henkilökohtaisessa lajissa. Naisten trapissa sen olivat Meksikossa kilpailleista saavuttaneet Scanlan, Adriana Ruano Oliva (Guatemala) ja Wang Xiaojing (Kiina). Heidän lisäkseen maapaikan ovat saavuttaneet Silvana Stanco (Italia), Zuzana Rehak Stefecekova (Slovakia) ja Kayle Browning (Yhdysvallat).

Acapulcossa olympiamaapaikan nappasivat voiton vienyt Rossi ja kolmanneksi sijoittunut Kiinan Deng Weiyun. Toiseksi sijoittuneella Scanlanilla paikka siis jo oli.

Antikaisen tulos oli 116 (23+23+24+22+24), joka oikeutti 21 sijaan. Se on hänen paras tuloksensa maailmancupissa.

– Olen siihen tosi tyytyväinen. Tiesin, että  tulostaso tulee olemaan kova. Muutamat pummit menivät hätäilyyn, ja ne harmittavat. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa kautta eteenpäin, Antikainen summasi.

Salmi sijoittui 31:nneksi tuloksellaan 114 (23+22+23+23+23). Hän sanoi, että ”ainakin tekeminen oli tasaista”:

– Mutta kun siitä tekemisestä puuttuu sellaisia sarjoja kuin 24 ja 25, edellytyksiä suurempaan menestykseen ei ole. Kelit sentään lämmittivät mieltä ja koko kroppaa, Salmi sanoi.

Suomen ”miestrapparit” Meksikossa: Eemil Pirttisalo (vas.), Mirka Kyyrönen ja Jukka Laakso.

Suomalaisista miesten trap-kilpailussa ovat mukana Mirka Kyyrönen (Sibbo Skyttegille), Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) ja Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys).

Kyyrösen tulos 49 (24+25) oikeuttaa 14. sijaan, ja Pirttisalo jatkaa kilpailua 46. sijalta rikottuaan 48 kiekkoa (24+24). Laakso on 53:ntenä samalla tuloksella kuin Pirttisalo (24+24).

Kisan kärjessä ovat kaikki 50 kiekkoa rikkoneet seitsemän miestä. Tiistaina ammutaan viimeiset 75/125 kiekkoa ja finaali.

James Willett (Australia), Alberto Fernandez (Espanja), Abdulrahman Al Faihan (Kuwait), Jorge Orozco Diaz (Meksiko), Alessandro de Souza (Peru) ja Erik Varga (Slovakia) ovat saavuttaneet olympiamaapaikan miesten trapissa. Heistä Acapulcossa kilpailevat Willett, de Souza, Fernandez ja Orozco Diaz.

Meksikon maailmancupiin osallistuu kaikkiaan 351 urheilijaa, jotka edustavat 61 maata. Mukana on kymmenen suomalaista urheiluampujaa – neljä skeet- ja kuusi trap-ampujaa. Cupin viimeinen laji eli miesten skeet päättyy maanantaina 25. maaliskuuta.

ISSF:n maailmancup (haulikko)
15.-26.3. Acapulco, Meksiko

Tuloksia ja tilanteita ma 18.3.

Naisten trap 125 kiekkoa + finaali: 1) Jessica Rossi Italia 45 (121), 2) Laetisha Scanlan Australia 43 (119/uusinta 8), 3) Deng Weiyun Kiina 32 (120), 4) Melanie Couzy Ranska 27 (120), 5) Satu Mäkelä-Nummela Suomi 21 (123/ME), 6) Wang Xiaojing Kiina 15 (120), 7) Julia Tugolukova Venäjä 119/7, 8) Jasmina Macek Slovenia 119/3, 9) Katrin Quooss Saksa 119/1, 10) Maria Palmitessa Italia 119/0, 11) Penny Smith Australia 119/0, … 21) Noora Antikainen 116, … 31) Marika Salmi 114. 56 osanottajaa.

Miesten trap, tilanne 1. kilpailupäivä (50/125 kiekkoa): 1) Massimo Fabbrizzi Italia, Nathan Hales Iso-Britannia, Yavuz Ilnam Turkki, Prithviraj Tondaiman Intia, Nicolas Tordecilla Guerra Kolumbia, James Willett Australia, Ahmed Zaher Egypti 50, … 14) Mirka Kyyrönen 49, … 46) Eemil Pirttisalo 48, … 53) Jukka Laakso 48. 107 osanottajaa.

Lisää tietoa ja kaikki tulokset löydät täältä.