EM-Osijek: Suomelle 25. ja 37. sijat ilmakiväärin parikilpailussa
22.3.2019 klo 17:14

Emmi Hyrkäs ja Aleksi Leppä ilmakiväärin parikilpailussa EM-Osijekissa. (Kuvat: Lassi Palo)

Kroatian Osijekissa järjestettävissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa oli perjantaina edellisiä päiviä hiljaisempi suomalaispäivä. Suomen joukkueet sijoittuivat ilmakiväärin parikilpailussa 25:nneksi ja 37:nneksi.

Annika Sihvonen ja Juho Kurki kisatunnelmissa.

Kroatian Osijekissa järjestettävissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa oli perjantaina kolmanneksi viimeinen kilpailupäivä. Ainoa suomalaislaji oli ilmakiväärin parikilpailu (miehet ja naiset). Suomi osallistui siihen kahdella joukkueella. Ne olivat Suomi 1 (Aleksi Leppä – Emmi Hyrkäs) ja Suomi 2 (Juho Kurki – Annika Sihvonen).

Kankaanpään Ampumaurheilijoita edustava Kurki ampui eilen henkilökohtaisessa ilmakiväärikilpailussa hyvin sijoittuen yhdeksänneksi. Hän jäi tasatuloksella ulos finaalista. Sihvonen puolestaan (Savonlinnan Metsästys- ja Ampumaseura) oli naisten ilmakiväärissä 14:s. Leppä oli miesten kisassa 29:s ja Hyrkäs naisten kisassa 27:s.

Parikilpailun peruskilpailussa joukkueen molemmat ampujat ampuvat 40 laukausta, ja viisi parasta joukkuetta etenee finaaliin. Suomi 1:n tulos oli 830,0, kun Lepän (Haminan Ampumaseura) tulos oli 418,7 (105,9+104,9+105,1+102,8) ja Hyrkäksen (Simpeleen Hahlo) 411,3 (101,0+102,3+102,6+105,4). Suomi 1 sijoittui 25:nneksi.

Lepän tulos oli kahdeksanneksi paras henkilökohtainen tulos. Hän olikin yhtä hymyä kisan jälkeen:

– Kyllä minua jännitti, mutta se meni hyvin! Vika sarja oli vaikein, ja se jäi vähän nakertamaan. Olen ehdottomasti tyytyväinen tähän kilpailuun. Nyt oli helpompi ampua kuin eilen, koska rentous löytyi, Leppä sanaili kisan jälkeen.

Hyrkäksellä sen sijaan oli vaikea kilpailu sairastelun takia. Hän kuitenkin oli päättänyt, ettei tule viivalta pois alle 410 pisteen tuloksella. Niin hän rutisti viimeiseen sarjaansa tarvittavat pisteet ja teki tuloksen 411,3 (101,0+102,3+102,6+105,4).

Kurki teki tänään tuloksen 414,5 (101,7+104,9+104,2+103,7) ja Sihvonen tuloksen 410,3 (101,4+102,7+103,1+103,1). Suomi 2 ampui peruskilpailussa siten 824,8 pistettä ja sijoittui 37:nneksi.

– Näissä kisoissa oma tekeminen löytyi taas, ja tänään oli hyviä pätkiä, Kurki sanoi.

Sihvonen puolestaan totesi, että ”heilui niin p-leesti”:

– Minulla oli varmaan vähän väärä asento, hän sanoi.

Italia 2 (Petra Zublasing – Marco Suppini) teki peruskilpailun parhaan tuloksen 840,5, joka on uusi Euroopan ennätys. Suppinin tulos 421,7 oli kisan paras. Ruotsi oli peruskilpailun viidenneksi paras ja nappasi siten viimeisen finaalipaikan (834,6). Joukkueessa ampuivat Lotten Johansson ja Marcus Madsen.

Kuten ennen EM-kisoja kerrottiin, Osijekissa kokeillaan olympialajien finaalipäivää. Miesten ja naisten ilmakiväärin ja -pistoolin sekä ilmakiväärin ja -pistoolin parikilpailujen finaalit ammutaan saman päivän aikana eli huomenna lauantaina.

Henkilökohtaisten lajien peruskilpailut ammuttiin jo torstaina ja parikisojen peruskisat tänään perjantaina. Peruskilpailujen parhaat etenivät siis lauantain finaaleihin. Joukkuekilpailujen neljännesvälierät olivat myös perjantaina. Välierät ja finaalit ovat kisojen päätöspäivänä eli ensi sunnuntaina.

Aiemmin lajit on ammuttu loppuun saman päivän aikana.

Euroopan ampumaurheiluliitto (ESC) ja kisajärjestäjät haluavat uudella aikataululla korostaa olympialajeja ja huipentaa EM-kisat. Ilmakiväärin ja -pistoolin parikilpailut ovat ensimmäisen kerran olympiaohjelmassa Tokiossa 2020. Osijekin EM-kilpailuissa ei ole jaossa olympiamaapaikkoja Tokioon.

Suomalaisia urheiluampujia tai joukkueita ei ole lauantain eikä sunnuntain kilpailuissa mukana.

Ilma-aseiden EM-kilpailut
16.-25.3. Osijek, Kroatia

Suomalaisia ei ole mukana kisojen kahtena viimeisenä kilpailupäivänä la 23.3. ja su 24.3.

Suomalaislajien tuloksia pe 22.3.

10m ilmakiväärin parikilpailu, peruskilpailu: 1) Italia 2 840,5 (EE), 2) Serbia 1 836,8, 3) Saksa 2 836,2, 4) Venäjä 1 834,9, 5) Ruotsi 834,6, … 25) Suomi 1 830,0, … 37) Suomi 2 824,8. 42 joukkuetta. Viisi parasta joukkuetta lauantain finaaliin.

15.00 Finaali: Ilmapistooli/miehet
17.00 Finaali: Ilmakivääri/parikilpailu (miehet ja naiset)
18.45 Finaali: Ilmapistooli/parikilpailu (miehet ja naiset)

Su 24.3.
10.30 Välierät ja mitaliottelut: Ilmapistooli/joukkuekilpailu (naiset)
12.45 Välierät ja mitaliottelut: Ilmakivääri/joukkuekilpailu (miehet)
15.00 Välierät ja mitaliottelut: Ilmapistooli/joukkuekilpailu (miehet)
17.15 Välierät ja mitaliottelut: Ilmakivääri/joukkuekilpailu (naiset)
19.00 Päättäjäiset.

Ma 25.3.
Joukkueiden kotiinpaluu.

Kaikki tulokset löydät täältä. Lisää tietoa kilpailuista täällä. Lisää kuvia Ampumaurheiluliiton Facebookissa ja Instagramissa.