SM-Tampere: Aleksi Leppä, Marianne Palo, Kai Jahnsson ja Reetta Lustig juhlivat Suomen mestaruuksiaan
6.4.2019 klo 19:00
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

PAS:lla oli hieno päivä tänään! Kai Jahnsson (vas.), Reetta Lustig, Aleksi Pirttimäki ja Atrjom Frojan tuulettavat mitaliensa kunniaksi. (Kuvat: Lassi Palo)

Aleksi Leppä ja Marianne Palo juhlivat Ilmakiväärin Suomen mestaruuksiaan ja ilmapistoolissa kultamitalit jaettiin Kai Jahnssonille ja Reetta Lustigille, kun ilma-aseiden SM-kilpailut jatkuivat lauantaina Tampereella.

Ilma-aseiden SM-kilpailut järjestetään välivuoden jälkeen Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa eli Pirkkahallissa. SM-kilpailut käydään samalla lajivalikoimalla ja aikataululla kuin vuonna 2017. Lajit ovat 10m ilmapistooli ja ilmakivääri, ilmakiväärin asentokilpailu (3×20 ls) ja makuukilpailu.

Mukana ovat kaikki Ampumaurheiluliiton sarjat vammaissarjoista ja 16-vuotiaiden sarjoista aina Y80-sarjaan.

Suomen huippuampujat kilpailivat lauantaina olympialajien SM-mitaleista eli miesten ja naisten ilmakiväärissä ja -pistoolissa.

Ilmapistooli N

Naisten ilmapistoolin Suomen mestari: Reetta Lustig.

Elina Silver (Turun Seudun Ampujat) teki naisten ilmapistoolin peruskilpailun parhaan tuloksen 565. Hän jäi nimissään olevasta SE:stä neljä pistettä. Oksana Frojan (Poliisien Ampumaseura) oli peruskisan kakkonen 556 pisteellään, ja Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuran 14-vuotias Ella Hakala oli peruskisan kolmanneksi tarkin tuloksellaan 553. Finaaliraja oli 547.

Finaalissa mestariksi nousi PAS:n Reetta Lustig (os. Hynninen). Hänelle Tampere on ikimuistoinen paikka, sillä hän on voittanut molemmat ilmapistoolin SM-kultamitalinsa Pirkkahallissa. Edellinen mestaruus tuli vuonna 2017.

– Luulin peruskilpailun (552) jälkeen, etten pääse finaaliin. Finaali sujui vaihtelevasti, ja mestaruus oli positiivinen yllätys. Sain kaivettua taistelutahdon esiin, Lustig riemuitsi kilpailun jälkeen.

Hän siirtyi finaalin kärkipaikalle kymmenen laukauksen jälkeen ja piti sen loppuun asti. Eroa hopeamitalistiin, Lehtimäen Ampujia edustavaan Anette Källiin kertyi lopulta 4,2 pistettä. Lustig on edustanut Suomea myös kansainvälisissä arvokilpailuissa, mutta ei ole tällä hetkellä maajoukkueessa.

– Tulevaisuus on auki, enkä poissulje mitään, äskettäin työpaikkaansa vaihtanut ja naimisiin mennyt Lustig sanoi.

Källi on myös kiertänyt kansainvälisissä arvokilpailuissa edustamassa Suomea. Ampumaurheilu on minulle nyt ajanviettoa ja sosiaalista toimintaa, hän sanoi. Silver sai lopulta SM-pronssia, ja viime vuoden Suomen mestari, Kotkan Ampumaseuran Kirsti Kaaro oli kuudes. Hakala sijoittui viidenneksi.

Ilmapistooli M

Miesten ilmapistoolin Suomen mestari: Kai Jahnsson,

Jo miesten ilmapistoolin peruskilpailun perusteella saattoi aavistaa, mitä tuleman pitää finaalissa: helsinkiläisen Poliisien Ampumaseuran kolmikko Kai Jahnsson, Aleksi Pirttimäki ja Artjom Frojan teki peruskisan parhaat tulokset 574, 572 ja 566.

Sama tahti jatkui finaalissa, sillä Jahnsson tähtäsi Suomen mestariksi ja Pirttimäki hopealle. Kaksitoista vuotta sitten Virosta Suomeen muuttanut Frojan, 36, sai ensimmäisen henkilökohtaisen SM-mitalinsa, kun hän otti pronssia.

Helsinkiläinen PAS sai siis upean kolmoisvoiton, jollaista ei kovin usein ampumaurheilun olympialajissa nähdä. PAS:n valmentaja Paula Viitasaari totesikin finaalin päätyttyä, että ”elämme historiallisia hetkiä”.

Jahnsson, 53, sijoittui Lontoon olympialaisten ilmapistoolissa kahdeksanneksi vuonna 2012 ja voitti kolme vuotta sitten edellisen kerran ilmapistoolin SM-kultaa.

– En ole tekemässä comebackia huipulle, mutta nuorten kannattaa treenata ja olla hereillä, sillä aion olla mukana kisoissa jatkossakin, Jahnsson naureskeli.

– PAS:n kolmoisvoitto maistuu paremmalta kuin oma mestaruus! On kiva olla mukana tällaisessa porukassa. Olen tyytyväinen peruskilpailuuni ja finaaliin. En ole harjoitellut paljon, mutta tietyt jutut ovat jääneet korvien väliin. Niillä pystyin puristamaan voittoon, iloinen Suomen mestari sanaili Pirkkahallissa.

Pirttimäki, 24, on voittanut aiemminkin SM-mitaleja, mutta tämä oli hänen ensimmäinen henkilökohtainen miesten SM-mitalinsa. Frojan voitti ensimmäisen henkilökohtaisen SM-mitalinsa. Hänen vaimonsa Oksana sai naisten ilmapistoolin SM-pronssia viime vuonna, mutta jäi nyt kahdeksanneksi.

– Ehkä me ensi vuonna voitamme molemmat SM-mitalin, Artjom Frojan hymyili.

Frojanit ovat kotoisin Viron Narvasta ja edustaneet PAS:ia vuodesta 2013 lähtien.

Suomussalmen Urheiluampujien Joonas Kallio voitti SM-kultaa viime vuonna, mutta jäi nyt niukasti yhdeksänneksi tuloksellaan 561, joka oli myös finaaliraja.

Ilmakivääri N

Naisten ilmakiväärin Suomen mestari: Marianne Palo.

Simpeleen Hahlon Emmi Hyrkäs oli naisten ilmakiväärin peruskilpailun paras 627,5 pisteellään. Hän jäi Jenna Kuisman (Kyrkslätt Skytteförening) nimissä olevasta SE:stä 1,2 pistettä. Anna-Maria Siivonen (Turun Seudun Ampujat) oli kakkonen 626,8 pisteellään ja Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) kolmonen 624,6 pisteellään. Palo ja Siivonen tekivät uudet henkilökohtaiset ennätyksensä.

Myös Kuisma selvitti tiensä finaaliin (619,7). Finaaliraja oli 618,0, jonka teki Kiteen Ampujien Inka Havukainen.

Finaali olikin sitten paitsi yllätyksellinen myös jännittävä. Hyrkäs sijoittui seitsemänneksi ja Kuisma kahdeksanneksi. Palo ja Saana Peltonen (Keuruun Seudun Ampujat) ratkaisivat kirkkaimpien mitalin kohtalon. Kun Palo tähtäsi viimeisellä laukauksellaan 10,6 ja Peltonen 10,3 pistettä, Palo voitti SM-kultaa 0,1 pisteen erolla ja Peltonen oli toinen. Siivonen sai SM-pronssia.

– Vähän jännitti viimeinen laukaus, Palo huokaisi kisan jälkeen.

Palon ja Peltosen valmentajana toimii Jukka Salonen, jonka suojatit ottivat siis komean kaksoisvoiton.

– Olen nyt saavuttanut kaksi SM-hopeaa peräkkäin, mutta se ei haittaa, Peltonen kommentoi kakkossijaansa.

Siivonenkin oli tyytyväinen mitalinsa väriin:

– Oli kiva ampua, olen tosi tyytyväinen, hän sanoi.

Palo voitti nyt ensimmäisen naisten SM-kultamitalinsa. Hän oli tyytyväinen myös siksi, että hän voitti SM-kultaa kaksi vuotta sitten myös Tampereella. Hän oli tuolloin N20-sarjan ykkönen.

– Tampere on hyvä paikka! Minulla on täältä kultaiset muistot, hän hymyili.

– Minulla meni alkukausi huonosti. Nyt suunta on parempaan päin, Palo jatkoi, kun hän otti onnitteluja vastaan poikaystävältään Aleksi Pirttimäeltä, joka sai miesten ilmapistoolin SM-hopeaa.

Ilmakivääri, M

Miesten ilmakiväärin Suomen mestari: Aleksi Leppä.

Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) teki miesten ilmakiväärin peruskilpailussa yhden uransa parhaimmista tuloksista, kun hän nakutti taululle 627,4 pistettä. Se oli peruskisan paras tulos.

Viime vuonna kaksi 300m kiväärin MM-kultaa voittaneen Lepän hyvä vire kantoi koko päivän ajan, sillä hän otti nyt uransa ensimmäisen miesten ilmakiväärin Suomen mestaruuden. Leppä voitti jännittävien vaiheiden jälkeen Sebastian Långströmin finaalissa 2,0 pisteellä.

Ennen viimeisiä laukauksia miesten välinen ero oli 0,3 pistettä. Kun Leppä tähtäsi viimeisellään 10,5 pistettä ja Långström 8,8 pistettä, sai Leppä voiton, jota hän tuuletti erittäin riemukkaasti:

– Eka miesten ilmakiväärin kultamitali maistuu tosi hyvältä! Finaali oli vaikea. Alussa tuli huonoja laukauksia, enkä oikein saanut itseluottamustani kuntoon. Pikkuhiljaa sieltä noustiin, mutta oli vaikea olla piikkipaikalla, Leppä sanoi. Hän nousi finaalissa johtoon 14. laukauksen jälkeen.

– Viimeinen laukaus oli myös vaikea, koska yleisö kohahti. En tiennyt, millaisen tuloksen ”Seba” ampui. Yritin vain tehdä hyvän laukauksen loppuun.

SM-pronssi meni Cristian Frimanille (Esbo Skytteförening). Viime vuoden mestari Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat) oli nyt neljäs.

Kolmipäiväiset SM-kilpailut päättyvät huomenna sunnuntaina. Kisojen järjestelyistä vastaavat Nokian Seudun Ampujat ja Pohjois-Hämeen Ampujat. Kilpailut ovat NoSA:n 40-vuotis- ja P-HA:n 140-vuotisjuhlakilpailut.

Ilma-aseiden SM-kilpailut
5.-7.4. Tampere

Tuloksia la 6.4.

Naisten 10m ilmapistooli 60 ls + finaali: 1) Reetta Lustig PAS 231,2 (552), 2) Anette Källi LehA 227,0 (548), 3) Elina Silver TSA 205,7 (565), 4) Sonja Aaltonen TSA 183,2 (547), 5) Ella Hakala IMAS 165,1 (553), 6) Kirsti Kaaro KAS 143,4 (548), 7) Essi Gregori OMAS 126,5 (549), 8) Oksana Frojan PAS 107,3 (556), 9) Ritva Karri KokMAS 547.

Miesten 10m ilmapistooli 60 ls + finaali: 1) Kai Jahnsson PAS 237,6 (574), 2) Aleksi Pirttimäki PAS 237,4 (572), 3) Artjom Frojan PAS 215,9 (566), 4) Konsta Kivi TSA 193,7 (564), 5) Tomi Heikkilä KuusA 173,2 (565), 6) Tarmo Af Ursin RSA 153,7 (561/17x), 7) Kari Niemelä HlAS 133,8 (564), 8) Juha Valjus KAS 108,8 (565), 9) Joonas Kallio SuA 561/10x, 10) Juho Syväniemi IlmA 561/10x.

Naisten 10m ilmakivääri 60 ls + finaali: 1) Marianne Palo IMAS 248,2 (624,6), 2) Saana Peltonen KeuSA 248,1 (618,7), 3) Anna-Maria Siivonen TSA 226,2 (626,8), 4) Annika Sihvonen SMAS 204,5 (622,9), 5) Inka Havukainen KitA 183,3 (618,0), 6) Henna Viljanen KSF 163,4 (618,6), 7) Emmi Hyrkäs Hahlo 141,9 (627,5), 8) Jenna Kuisma KSF 122,0 (619,7), 9) Pauliina Frilander PiekSA 617,1.

Miesten 10m ilmakivääri 60 ls + finaali: 1) Aleksi Leppä HAS 246,2 (627,4), 2) Sebastian Långström KSF 244,2 (625,2), 3) Cristian Friman ESF 224,6 (622,1), 4) Juho Kurki KaA 203,9 (621,2), 5) Joni Stenström RS 183,6 (620,2), 6) Matias Kiuru PAS 162,0 (615,7), 7) Mika Piipponen KuusA 138,5 (614,3), 8) Riku Koskela SA 119,5 (615,0).

Edellä mainittujen lajien kaikki tulokset oheisessa liitteessä: Tulokset la ip ik
Lisää tuloksia: Tulokset la joukkue ik asennot