Al Ainin maailmancup: Satu Mäkelä-Nummela trapin 20:s
8.4.2019 klo 17:17
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Satu Mäkelä-Nummela Al Ainin helteessä. (Kuvat: Per-Ole Lindell)

Satu Mäkelä-Nummela on sijoittunut parhaana suomalaisena 20:nneksi trapin maailmancupissa Al Ainissa. Mopsi Veromaa oli 34:s ja Marika Salmi 37:s.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden toinen haulikkolajien maailmancup on käynnissä Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa Al Ainissa, missä kilpaillaan skeetissä ja trapissa. Maailmancupiin osallistuu kaikkiaan 430 urheilijaa 71 maasta. Suomesta on mukana viisi skeet- ja kuusi trap-ampujaa.

Al Ainin maailmancupin ensimmäinen laji eli naisten trap saatiin päätökseen tänään. Marika Salmi (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) oli  suomalaisnaisista parhaissa asemissa avauspäivän eli sunnuntain jälkeen. Hän ampui kahden muun ampujan tavoin tuloksen 73, jolla hän oli vain kiekon päässä kärjessä olleesta Saksan Katrin Quoossista. Salmen sarjat olivat 24+25+24.

Salmi teki tänään sarjat 23+17, joten hänen peruskilpailunsa tulos oli 113. Viimeinen sarja pudotti hänet tuloslistalla 37:nneksi. Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) sijoittui 20:nneksi rikottuaan 116 kiekkoa (22+23+24+23+24). Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille) paukutti tuloksen 113 (25+23+22+20+23), jolla hän oli 34:s.

Australian Laetisha Scanlan oli peruskilpailun ykkönen tuloksellaan 122. Hänellä on jo olympiamaapaikka Tokioon 2020. Kolmen naisen finaaliuusintaan mentiin tuloksella 120. Jaossa oli kaksi paikkaa kuuden parhaan joukkoon, ja ne nappasivat Italian Jessica Rossi ja Ison-Britannian Kirsty Barr. Quooss jäi seitsemänneksi.

– Tasapaksu sarja kasassa, ja jo etukäteen harjoituksissa tiesi, että tulostaso tulee olemaan hyvä. Siihen kun raapaisee 22 alkumetreille, niin sitten pyytää täydellistä onnistumista. Se tietenkin on mahdollista niin kauan kuin saa kiekot risana alas, Mäkelä-Nummela totesi ja jatkoi:

– Sää oli kuuma ja radat hyvät. Siksi niitä loistavia suorituksia tulee. ”Kaksi korttia kuudesta” lyöty nyt pöytään.

Veromaan kisa lähti hyvin käyntiin täydellä sarjalla, mutta toisen päivän ensimmäiseen sarjaan tullut ”isompi notkahdus” harmittaa.

– Ei ainakaan voi tällä reissulla valittaa kylmästä! Olin ekaa kertaa Al Ainissa kilpailemassa, ja täällä on oikein mukavanoloinen rata. Harmittaa tietenkin, etteivät rahkeet riittäneet parempaan suoritukseen, mutta ammunta itsellään tuntui hyvältä ja loi uskoa kauteen, Veromaa sanoi.

Marika Salmi.

– Tässä nähtiin nyt sellainen legendaarinen malliesimerkki pakan leviämisestä. Kisa oli kovatasoinen, kuten aiemmin tänä vuonna on jo totuttu näkemään naisissakin, Salmi sanoi.

Ranskan Carole Cormenier otti finaalissa ensimmäisen maailmancup-voittonsa, ja Barr nappasi ensimmäisen maailmancupin palkintosijansa sijoittumalla toiseksi. Samalla he saavuttivat olympiamaapaikan Tokioon 2020.

Al Ainissa on Meksikon tavoin jaossa kaikkiaan kahdeksan olympiamaapaikkaa Tokioon 2020, kaksi kussakin henkilökohtaisessa lajissa. Olympiamaapaikan ennen Al Ainia olivat saavuttaneet Laetisha Scanlan (Australia), Deng Weiyun (Kiina), Wang Xiaojing (Kiina), Adriana Ruano Oliva (Guatemala), Jessica Rossi (Italia), Silvana Stanco (Italia), Zuzana Rehak Stefecekova (Slovakia) ja Kayle Browning (Yhdysvallat).

Olympiapaikan saavuttaneista Al Ainissa kilpailivat Scanlan, Rossi, Stanco, Deng, Rehak Stefecekova ja Wang. Heistä finaalissa nähtiin Stanco (3.), Rossi (4.) ja Scanlan (5.).

Miesten trapissa ammuttiin maanantaina ensimmäisen kilpailupäivän 50/125 kiekkoa. Suomalaisista mukana ovat Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Mirka Kyyrönen (Sibbo Skyttegille) ja Vesa Törnroos (Lahden Ampumaseura).

Kilpailun kärjessä ovat kaikki 50 kiekkoa rikkoneet yksitoista miestä, ja tuloksen 49 tehneitä on 22. Jännitettävää riittää, sillä viimeiset 75/125 ja finaali ammutaan tiistaina.

Kyyrönen teki tuloksen 47 (23+24), jolla hän jatkaa erittäin tasaista kilpailua parhaana suomalaisena 67. sijalta. Laakso ja Törnroos ovat kaukana kärjestä tehtyään tulokset 43 (19+24) ja 39 (20+19). Laakso on 120:ntena ja Törnroos 134:ntena.

James Willett (Australia), Yu Haicheng (Kiina), Ahmed Zaher (Egypti), Alberto Fernandez (Espanja), Abdulrahman Al Faihan (Kuwait), Jorge Orozco Diaz (Meksiko), Alessandro de Souza Ferreira (Peru) ja Erik Varga (Slovakia) olivat saavuttaneet maapaikan Tokioon ennen Al Ainia. Fernandez, Willett, de Souza Ferreira ja Yu ovat mukana Al Ainissa.

Al Ainin maailmancupin viimeinen laji on miesten skeet, joka päättyy maanantaina 15. huhtikuuta.

ISSF:n haulikkolajien maailmancup (skeet, trap)
5.-16.4. Al Ain, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

Tuloksia ja tilanteita ma 8.4.

Naisten trap 125 kiekkoa + finaali: 1) Carole Cormenier Ranska 44 (121), 2) Kirsty Barr Iso-Britannia 41 (120/uusinta 3), 3) Silvana Stanco Italia 33 (121), 4) Jessica Rossi Italia 27 (120/4), 5) Laetisha Scanlan Australia 23 (122), 6) Ray Bassil Libanon 19 (121), 7) Katrin Quooss Saksa 120/0, … 20) Satu Mäkelä-Nummela 116, … 34) Mopsi Veromaa 113, … 37) Marika Salmi 113. 71 osanottajaa.

Miesten trap, tilanne 1. kilpailupäivän jälkeen (50/125 kiekkoa): 1) 11 miestä 50, … 67) Mirka Kyyrönen 47, … 120) Jukka Laakso 43, … 134) Vesa Törnroos 39. 142 osanottajaa.

Kaikki tulokset löydät täältä.