Al Ainin maailmancupin skeet: Suomen naisilla ”suorituksellista vuoristorataa”, miehet hyvissä asemissa
14.4.2019 klo 17:04
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Marjut Heinonen Al Ainin maailmancupissa. (Kuvat: Per-Ole Lindell)

Suomen Marjut Heinonen ja Heidi Hämäläinen jäivät kauas kärjestä, kun Al Ainin maailmancupin naisten skeet päättyi sunnuntaina. Heinonen oli 53:s (106) ja Hämäläinen 69:s (95). Timo Laitinen jakaa miesten skeetin kärkipaikan neljän muun kanssa ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen. Tommi Takanen ja Oskari Kössi ovat myös hyvissä asemissa.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) haulikkolajien maailmancupin kilpailutapahtumat jatkuivat Al Ainissa sunnuntaina. Naiset ampuivat skeetin toisen kilpailupäivän 50/125 kiekkoa ja finaalin, ja miesten ohjelmassa oli ensimmäisen kisapäivän 50/125 kiekkoa.

Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat) teki tuloksen 106 (22+22+21+18+23), jolla hän sijoittui 53:nneksi. Heidi Hämäläisen (Sibbo Skyttegille) tulos oli 95 (17+20+16+19+23) ja sijoitus 69:s.

– Olosuhteet ovat aina hyvät, koska ainoa olosuhde, mistä meidän pitää välittää, on se oranssi kiekko. Jos katse ei ole kiekossa tai ajatus tekemisessä sataprosenttisesti, niin silloin on tuloksena tällaista suorituksellista vuoristorataa, Heinonen sanoi.

– Mutta onnistuneiden juttujen kautta lähdetään taas rakentamaan (pään sisäisen) myrskyn kestävää lauttaa kohti Etelä-Koreaa, Heinonen viittasi Changwonissa 7.-18. toukokuuta järjestettävään seuraavaan haulikkolajien maailmancupiin.

– Ei voi olla muuta kuin pettynyt, Hämäläinen puolestaan kommentoi.

– Täytyy kotiin päästyä miettiä tarkemmin missä vika on. Minulla on ollut jo pitkään silmien kanssa ongelmia. Syy voi löytyä sieltä, mutta varmaksi ei voi sanoa.

Heidi Hämäläinen.

Hämäläisen mukaan positiivista oli tämän päivän viimeinen sarja:

– Näin kiekot hyvin, ja pystyin omaan rauhalliseen tekemiseen. Keli oli vaihteleva auringonpaisteesta hiekkamyrskyyn ja vesisateeseen, hän sanoi ja suuntasi katseensa tuleviin kisoihin.

Yhdysvaltain Caitlin Connor oli peruskilpailun paras rikottuaan 120 kiekkoa. Kuuden naisen finaaliuusintaan mentiin tuloksella 118. Finaaliin oli jaossa viisi paikkaa, ja ne ottivat Andri Eleftheriou (Kypros), Francisca Crovetto Chadid (Chile), Amber English (Yhdysvallat), Aleksandra Jarmolinska (Puola) ja Kimberly Rhode (Yhdysvallat).

Finaaliin päässeistä olympiamaapaikan Tokioon 2020 olivat ennen Al Ainia jo saavuttaneet Connor, Crovetto Chadid ja Rhode. Olympiamaapaikan oli saavuttanut myös Kiinan Zhang Donglian, joka sijoittui uusinnan jälkeen seitsemänneksi.

Finaalissa voiton vei lopulta Rhode, joka voitti Crovetto Chadidin pistein 53-52. Rhode on osallistunut olympialaisiin jo kuusi kertaa. Hänellä on kolme olympiakultaa, yksi hopea ja kaksi pronssia. Crovetto Chadid nappasi nyt toisen maailmancupin palkintosijansa. Edellinen tuli vuonna 2012 (pronssia). Connor oli neljäs.

Kaikkien tämän vuoden maailmancupien tavoin jaossa oli kaksi olympiamaapaikkaa Tokioon 2020. Ne saavuttivat kolmanneksi ja viidenneksi sijoittuneet Eleftheriou ja Jarmolinska.

Sunnuntaina alkoi maailmancupin viimeinen laji eli miesten skeet. Miehet ampuivat ensimmäisen kilpailupäivän 50/125 kiekkoa. Viimeiset 75 kiekkoa ja finaali ammutaan maanantaina.

Timo Laitinen.

Timo Laitinen (Sibbo Skyttegille) rikkoi kaikki 50 kiekkoa (25+25) ja jakaa kisan kärkipaikan Luke Argiron (Australia), Ioannis Gkogkolakisin (Kreikka), Gabriele Rossettin (Italia) ja Erik Watndalin (Norja) kanssa.

Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) on 16. sijalla tuloksellaan 49 (25+24). Samassa tuloksessa on Takasen lisäksi kymmenen miestä. Oskari Kössin (Sibbo Skyttegille) tulos 48 (25+23) oikeuttaa tasaisessa kilpailussa 39. sijaan.

Al Ainin maailmancupiin osallistuu kaikkiaan 430 urheilijaa 71 maasta. Suomesta on mukana viisi skeet- ja kuusi trap-ampujaa.

ISSF:n haulikkolajien maailmancup (skeet, trap)
5.-16.4. Al Ain, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat

Tuloksia ja tilanteita  su 14.4.

Naisten skeet 125 kiekkoa + finaali: 1) Kimberly Rhode Yhdysvallat 53 (118/uusinta 3+2), 2) Francisca Crovetto Chadid Chile 52 (118/12), 3) Andri Eleftheriou Kypros 41 (118/ 13), 4) Caitlin Connor Yhdysvallat 32 (120), 5) Aleksandra Jarmolinska Puola 25 (118/7+4), 6) Amber English Yhdysvallat 16 (118/7+6), 7) Zhang Donglian Kiina 118/3+1, … 53) Marjut Heinonen 106, … 69) Heidi Hämäläinen 95. 71 osanottajaa.

Miesten skeet, tilanne 1. kilpailupäivä (50/125 kiekkoa): 1) Luke Argiro Australia, Ioannis Gkogkolakis Kreikka, Timo Laitinen Suomi, Gabriele Rossetti Italia, Erik Watndal Norja 50, … 16) Tommi Takanen 49, … 39) Oskari Kössi 48. 125 osanottajaa.

Lisää tietoa ja kaikki tulokset täällä.