Euroopan kisat: Marika Salmi neljäs, Satu Mäkelä-Nummela viides
23.6.2019 klo 18:55

Naisten trapin finalistit esittelyssä – mukana kaksi suomalaista eli Marika Salmi ja Satu Mäkelä-Nummela. (Kuvat: Lassi Palo)

Olipa jännittävä päivä Minskin Euroopan kisoissa, sillä kaksi suomalaisnaista ampui trapin finaalissa ja kamppaili jaossa olleesta olympiamaapaikasta Tokioon 2020. Paikkaa ei kuitenkaan tullut, kun Espanjan Fatima Galvez voitti suomalaiset. Marika Salmi sijoittui neljänneksi ja Satu Mäkelä-Nummela viidenneksi. Vesa Törnroos oli miesten trapissa 32:s.

Historian toiset Euroopan kisat ovat käynnissä Valko-Venäjän Minskissä. Kisakaupungissa kirjattiin lauantaina reippaasti yli 30 asteen hellelukemat, mutta tänään aamupäivällä mittarit näyttivät 17-18 lämpöastetta. Iltapäivällä lämpötila nousi 23 asteeseen.

Marika Salmi finaalissa.

Tänään ammuttiin miesten ja naisten trapin toinen kilpailupäivä eli viimeiset 50/125 kiekkoa ja finaalit. Miesten trapissa Suomea edusti Vesa Törnroos (Lahden Ampumaseura), ja naisten trapissa olivat mukana Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustavat Satu Mäkelä-Nummela ja Marika Salmi.

Suomi sai naisten trapissa upeasti molemmat ampujansa finaaliin. Salmi nousi hyvän toisen päivän ansiosta peruskilpailussa kolmanneksi, kun hän rikkoi tänään 25+23 kiekkoa ja kirjasi tuloksekseen 112. Eilen hänen sarjansa olivat 20+24+20.

Mäkelä-Nummela oli avauspäivän jälleen kuudentena rikottuaan 67 kiekkoa (24+24+19). Tänään hän paukutti rikki 21+21 kiekkoa, joten hänen peruskilpailunsa tulos oli 109. Sekin riitti kuuden parhaan joukkoon, sillä finaaliraja oli 107. Espanjan Fatima Galvez oli peruskisan ykkönen rikottuaan 114 kiekkoa.

Euroopan kisat toimivat vuoden 2020 kesäolympialaisten karsinta- ja katsastuskisoina kahdeksassa lajissa. Ampumaurheilun kussakin olympialajissa jaetaan yksi maapaikka Tokioon 2020. Finaalin lähtöasetelmat olivatkin jännittävät, sillä suomalaisten lisäksi vain Galvezilta puuttui olympiamaapaikka. Maapaikan olivat jo ampuneet Italian Silvana Stanco ja Jessica Rossi sekä Slovakian Zuzana Rehak Stefecekova.

Pelin henki oli yksinkertainen: yhden suomalaisen piti voittaa Galvez. Niin ei kuitenkaan tapahtunut. Kilpailu oli erittäin kova ja tasainen. Salmi johti kilpailua 15 kiekon jälkeen, mutta sijoittui lopulta neljänneksi, kun hän rikkoi 29/35 kiekkoa. Italialaiset ottivat komean kaksoisvoiton, sillä Silvana Stanco voitti ja Jessica Rossi oli toinen. Stancon tulos oli 46/50 ja Rossin 44/50.

Jaossa ollut olympiamaapaikka meni Galvezille, joka oli kolmas.

– Oli yllätyksekäs päivä! Tulostaso oli yllättävän matala – tällaisilla tuloksilla mentiin finaaliin, Salmi sanoi peruskilpailusta.

– En tiennyt finaalissa tilannetta, vaan ammuin vain loppuun asti ja katsoin, miten käy. En ole pettynyt, sillä on kova juttu päästä viiden muun Euroopan parhaan ampujan kanssa finaaliin. Tämä kisa oli Fatiman ”kosto” viime vuoden Tucsonin maailmancupista, jonka voitin ja hän sijoittui toiseksi, Salmi naurahti.

Satu Mäkelä-Nummelalla oli vaikea kilpailu.

Mäkelä-Nummelan (finaalissa 20/30) mukaan ”koko Minskin-sessio” on ollut harjoituksista lähtien vaikeaa.

– En vain päässyt sinuiksi lähdön kanssa. Tiesin jo kisaan lähtiessä, että se tulee olemaan vaikea. En ole aiemmin pelännyt kilpailua, mutta nyt pelkäsin. En päässyt finaalissa rytmiin kiinni, sillä heti alkuun tuli kolme ”pummia”. Jossain vaiheessa pääsin hihnalle, mutta se oli jo niin repeytynyt, etten päässyt sen yli, hän sanoi kisan jälkeen.

– Huomenna on vielä parikilpailu. Sitten menen kotiin ja lähden muutaman päivän kuluttua Italiaan MM-kisoihin. Nämä kisat on lakaistava ei vain maton alle, vaan syvälle kuoppaan.

Törnroos sijoittui miesten trapissa 32:nneksi, kun hän rikkoi 97 kiekkoa (19+21+17+20+20). Kolmen miehen finaaliuusintaan pääsi tuloksella 118. Tshekin Jiri Liptak oli peruskilpailun paras tuloksellaan 123.

– Tämä p-ska on nyt kahlattu läpi. En osunut mihinkään enkä päässyt kartalle missään vaiheessa. Olin tällä radalla pihalla kuin käkikellon käki. Työnjako oli nyt se, että mimmit hoitivat homman ja minä hoidin pummit. Mutta keli oli taas kiva, Törnroos sanoi kisan jälkeen Minskin haulikkoradalla.

Vesa Törnroos.

Finaalissa voiton vei lopulta Tshekin David Kostelecky, joka oli Italian Valerio Grazininia parempi pistein 44-42. Ison-Britannian Aaron Heading sijoittui kolmanneksi.

Miesten trapissa olympiapaikan olivat ennen Minskiä saavuttaneet Matthew Coward-Holley (Iso-Britannia), Alberto Fernandez (Espanja), Andreas Makri (Kypros) ja Erik Varga (Slovakia), joista kukaan ei päässyt finaaliin. Jaossa ollut maapaikka meni siten kisan voittajalle eli Kosteleckylle.

Maanantain suomalaislajit ovat miesten ja naisten 10m ilmakiväärikilpailut sekä trapin parikilpailu, jossa Suomen joukkue on Vesa Törnroos – Satu Mäkelä-Nummela. Suomea edustavat ilmakiväärissä Juho Kurki, Emmi Hyrkäs ja Jenna Kuisma.

Euroopan kisat (European Games)
21.-30.6. Minsk, Valko-Venäjä

Tuloksia su 23.6.

Miesten trap 125 kiekkoa + finaali (50 kiekkoa): 1) David Kostelecky Tshekki 44 (119), 2) Valerio Grazini Italia 42 (120), 3) Aaron Heading Iso-Britannia 34 (118/uusinta 2), 4) Jiri Liptak Slovakia 28 (123), 5) Aleksei Alipov Venäjä 24 (118/3), 6) Giovanni Cernogoraz Kroatia 18 (119), 7) Erik Varga Slovakia 118/0, … 32) Vesa Törnroos 97. 32 osanottajaa.

Naisten trap 125 kiekkoa + finaali (50 kiekkoa): 1) Silvana Stanco Italia 46 (113), 2) Jessica Rossi Italia 44 (110), 3) Fatima Galvez Espanja 34 (114), 4) Marika Salmi Suomi 29 (112), 5) Satu Mäkelä-Nummela Suomi 20 (109), 6) Zuzana Rehak Stefecekova Slovakia 16 (107). 29 osanottajaa.