Haulikon maailmancup: Niina Aaltonen skeetin 33:s, Suomen miehet hyvissä asemissa
21.8.2019 klo 19:37
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Niina Aaltonen oli paras suomalainen naisten skeetissä. (Kuvat: Lassi Palo)

Niina Aaltonen sijoittui naisten skeetissä parhaana suomalaisena 33:nneksi, kun haulikkolajien maailmancup jatkui keskiviikkona Hollolan Hälvälän ampumaradalla. Marjut Heinonen oli 40:s ja Heidi Hämäläinen 62:s. Suomen miehet ovat ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen hyvissä asemissa.

Marjut Heinonen.

Keskiviikko oli haulikkolajien maailmancupin toiseksi viimeinen kilpailupäivä Hollolan Hälvälän ampumaradalla. Niina Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat) sijoittui naisten skeetissä parhaana suomalaisena 33:nneksi. Hänen tuloksensa oli 107 (23+21+22+21+20), kun finaaliuusintaan mentiin tuloksella 114.

– Kilpailu meni huonosti. Tulos oli tosi huono, mutta oli kiva osallistua, Aaltonen naurahti kisan jälkeen.

– Minulla ei ollut itseluottamusta tekemiseen, koska en ole harjoitellut paljon, Aaltonen sanoi. Hänen polvensa leikattiin helmikuussa.

Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat) teki tuloksen 105 (25+19+19+22+20), jolla hän sijoittui 40:nneksi. ”Täältä noustaan”, hän sanoi kilpailunsa jälkeen ja viittasi syyskuussa Italiassa järjestettäviin EM-kilpailuihin.

– Kun yrittää korjata jotain, käy päinvastoin. Minulla on kyllä tiedossa mitä pitää tehdä. Nyt vain hyvä viimeistely EM-kisoja varten.

Heidi Hämäläinen (Sibbo Skyttegille) ei ollut lainkaan tyytyväinen suoritukseensa, jota hän kutsui ”ala-arvoiseksi”. Hämäläisen tulos oli 98 (19+21+18+19+21) ja sijoitus 62:s.

– Ei ollut yhtään kierrosta omalla tasollani. Viimeinen tuntui hyvältä, mutta siinäkin oli liikaa ”pummeja”. Minulla ei ollut tarvittavaa rentoutta, enkä ollut kiekossa mukana, Hämäläinen kertasi kilpailuaan.

Heidi Hämäläinen.

– Käyn nämä kisat läpi valmentajani (Timo Laitinen) kanssa, huilaan ja valmistaudun EM-Italiaa varten.

Mqs-ampujat olivat Kaisa Kurki (Ala-Hämeen Ampujat) ja Jenna Kössi (Sibbo Skyttegille). He tekivät tulokset 97 (19+19+16+19+24) ja 105 (21+22+22+20+20).

Kössi ampui ensimmäisen kerran maailmancupissa sitten vuoden 2011.

– Tulos olisi voinut parempikin, mutta jännitystä oli ilmassa pitkän tauon jälkeen. Minulle jäi kilpailusta hyvä fiilis, se meni tasaisesti. Oli kiva palata tänne, Kössi hymyili.

Kurjella oli värikäs päivä, joka alkoi harmittavalla myöhästymisellä omasta ryhmästä.

– Sain ampua korvaavan ”ringin” miesten ryhmässä. Se meni hyvin, mutta tuloksesta (22) vähennettiin sääntöjen mukaiset kolme pistettä pois, Kurki sanoi.

Rajut ukkoskuurot värittivät tätäkin kisapäivää. Kurki oli ampumassa, kun vettä satoi kuin kaatamalla.

– Kyllä, sää ja tulokseni heittelivät laidasta laitaan. Tämä oli opettavainen reissu, joka oli hyvä lopettaa 24:een, Kurki viittasi viimeiseen sarjaansa.

Yhdysvaltain Caitlin Connor teki peruskilpailun parhaan tuloksen 118. Finaalissa voiton vei Kiinan Wei Meng ennen Yhdysvaltain Caitlin Connoria (54-52). Jaossa olleet kaksi olympiamaapaikkaa Tokioon 2020 menivät Weille ja viidenneksi sijoittuneelle Saksan Nele Wissmerille, koska Italialla ja Yhdysvalloilla oli naisten skeetissä maksimi eli kaksi maapaikkaa jo saavutettuna.

Keskiviikkona ammuttiin myös miesten skeetin ensimmäinen kilpailupäivä (50/125 kiekkoa). Suomen joukkueessa ovat Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat), Timo Laitinen (Sibbo Skyttegille) ja Oskari Kössi (Sibbo Skyttegille) sekä mqs-ampujat Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) ja Lari Pesonen (Ilomantsin Erämiehet).

Jännitettävää riittää maailmancupin loppuun asti, sillä suomalaiset ovat hyvissä asemissa. Kallioisen tulos oli 49 (24+25), Kössin 49 (25+24) ja Laitisen 48 (23+25). He jatkavat kilpailua sijoilta 7, 14 ja 18. Viisi miestä rikkoi kaikki 50 kiekkoa, ja tuloksessa 49 on suomalaisten lisäksi yhdeksän miestä.

Mqs-ampujat Takanen ja Pesonen tekivät tulokset 47 (23+24) ja 45 (22+23).

Viimeiset 75 kiekkoa ja finaali ammutaan huomenna torstaina, joka on maailmancupin viimeinen kilpailupäivä.

Miesten skeetissä kilpailee viisi urheiluampujaa, joilla on jo olympiamaapaikka saavutettuna – Pesosen lisäksi Jesper Hansen (Tanska), Hyun Suk Kang (Etelä-Korea), Erik Watndal (Norja), Nicolas Pacheco (Peru) ja Frank Thompson (Yhdysvallat). Emmanuel Petit (Ranska) on mqs-ampuja. Italialla ja Yhdysvalloilla on jo kaksi maapaikkaa saavutettuna.

Haulikon maailmancupissa kilpaillaan skeetissä ja trapissa. Kilpailuun osallistuu 469 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 75 maata. Suomesta maailmancupiin osallistuu 20 urheiluampujaa.

Suomen Ampumaurheiluliitto (SAL) täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Haulikkolajien maailmancup on juhlavuoden urheilullinen päätapahtuma. Tämä vuosi on myös kilpailun käytännön järjestelyistä vastaavan Lahden Ampumaseuran (LAS) 100-vuotisjuhlavuosi.

ISSF:n maailmancup (haulikkolajit)
13.-23.8. Hälvälä, Hollola

Tuloksia ja tilanteita ke 21.8.

Naisten skeet 125 kiekkoa + finaali 60 kiekkoa): 1) Wei Meng Kiina 54 (117), 2) Caitlin Connor Yhdysvallat 52 (118), 3) Amber English Yhdysvallat 40 (115), 4) Chiara di Marziantonio Italia 34 (115), 5) Nele Wissmer Saksa 21 (114/uusinta 9), 6) Martina Bartolomei Italia 14 (115), 7) Melisa Gil Argentiina 114/8, … 33) Niina Aaltonen 107, … 40) Marjut Heinonen 105, … 62) Heidi Hämäläinen 98. 72 osanottajaa. Mqs: Jenna Kössi 105, Kaisa Kurki 97.

Miesten skeet, tilanne 1. päivän jälkeen (50/125 kiekkoa): 1) Jesper Hansen Tanska, Jaroslav Lang Tshekki, Luigi Lodde Italia, Ivan Loik Ukraina, Frank Thompson Yhdysvallat 50, … 7) Eetu Kallioinen 49 … 14) Oskari Kössi 49, … 18) Timo Laitinen 48. 128 osanottajaa. Mqs: Tommi Takanen 47, Lari Pesonen 45.

Viimeisten kisapäivien ohjelma

To 22.8.
9.00 Miesten skeet, 2. kilpailupäivä
18.00 Finaali: miesten skeet
Pe 23.8.
Joukkueiden kotiinpaluu.

Finaalit kestävät noin tunnin. Palkintojenjako on heti finaalien jälkeen finaaliradalla. Yleisöllä vapaa pääsy.

Yle näyttää maailmancupin finaalit seuraavasti:

to 22.8. TV2 klo 18.00 miesten skeetin finaali

Lisää tietoa kilpailuista täällä ja täällä. Lisää kuvia Ampumaurheiluliiton Facebookissa.