Haulikon maailmancup päättyi: Suomalaisten hienot suoritukset eivät aivan riittäneet olympiapaikkaan
22.8.2019 klo 20:06
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Katse tulostaululle kertoo kaiken: Oskari Kössi (vas.) oli viides ja Eetu Kallioinen neljäs. (Kuvat: Lassi Palo)

Haulikkolajien maailmancup päättyi torstaina jännittäviin suomalaistunnelmiin, kun Eetu Kallioinen ja Oskari Kössi tekivät suomalaista ampumaurheilun historiaa: koskaan aikaisemmin miesten skeetin maailmancupin finaalissa ei ole ollut kahta suomalaista. Saldona oli lopulta neljäs ja viides sija, eivätkä hyvät suoritukset aivan riittäneet olympiamaapaikkaan.  

Haulikkolajien maailmancup päättyi torstaina Hollolan Hälvälän ampumaradalla. Viimeisenä päivänä ammuttiin miesten skeetin toinen kilpailupäivä eli viimeiset 75/125 kiekkoa ja finaali.

Miesten skeetin finaaliesittely, mukana upeasti kaksi suomalaista!

Millainen päivä tästä tulikaan! Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat) ja Oskari Kössi (Sibbo Skyttegille) tekivät peruskilpailussa tuloksen 122, jolla he selvittivät tiensä kuuden parhaan finaaliin. Se oli historiallinen hetki, sillä koskaan aikaisemmin miesten skeetin maailmancupin finaalissa ei ole ollut kahta suomalaista. Kallioisen sarjat olivat 24+25+25+24+24 ja Kössin 25+24+23+25+25.

Miesten skeetin maailmancupin finaalissa olivat aiemmin suomalaisista ampuneet Heikki Meriluoto, Marko Kemppainen sekä Hollolassa nyt kilpailleet Kössi ja Timo Laitinen.

Italian Luigi Lodde, 39, oli peruskilpailussa huikeassa vireessä, sillä hän sivusi maailmanennätystä rikottuaan kaikki 125 kiekkoa. Aiemmin vastaavaan saavutukseen on kyennyt kymmenen miestä.

Finaaliuusintaan mentiin tuloksella 121. Uusinnassa oli kolme miestä ja jaossa yksi paikka finaaliin. Sen nappasi Norja Jonas Filtvedt ennen Tshekin Jaroslav Langia ja jo olympiamaapaikan saavuttanutta Tanskan Jesper Hansenia.

Lodde jatkoi finaalissa kovaa tahtiaan ja otti voiton uusinnan jälkeen. Lodde ja Ranskan Eric Delaunay ampuivat tasatuloksen 55-55, mutta uusinnassa Lodde oli parempi pistein 4-3.

Finaalissa oli jaossa kaksi olympiamaapaikkaa Tokioon 2020. Italialla oli jo aiemmin kaksi maapaikkaa saavutettuna. Näin maapaikat menivät toiseksi sijoittuneelle Delaunaylle ja kolmanneksi sijoittuneelle Egyptin Azmy Mehelballe.

Eetu Kallioinen maailmancupin finaalissa.

Suomalaisten hienot suoritukset eivät aivan riittäneet olympiapaikkaan, sillä Kallioinen oli lopulta neljäs ja Kössi viides.

– Lähellä oltiin ja ollaan lähellä… Oli hienoa ampua finaali kotikisoissa, ja olympiamaapaikka olisi ollut kruunu hommalle, Kössi sanoi heti finaalin päätyttyä.

– Peruskilpailu oli kotikisojen arvoista tekemistä, ja loppuhuipennus olisi voinut olla samanlainen. Olympiapaikka on täysin mahdollista hankkia, ja jahti jatkuu. Pari saumaa on vielä jäljellä, Kössi viittasi syyskuussa Italiassa järjestettäviin EM-kisoihin ja Ranskassa ensi toukokuussa pidettäviin EM-kisoihin.

Kallioinen, 21, ampuu ensimmäistä kauttaan miesten sarjassa ja oli nyt mukana ensimmäisen kerran maailmancupin finaalissa. Kössille tämä oli toinen kerta. Kallioinen sivusi maailmancupissa kauden parasta tulostaan.

– Ei kovin tyytyväinen voi kuitenkaan olla, koska voittoa ja olympiapaikkaa lähdettiin hakemaan. Kumpaakaan en saanut, vaan käteen jäi neljäs sija. Se on suuri harmitus ja oikeastaan ei mitään finaalissa, Kallioinen harmitteli.

Oskari Kössi mc-finaalissa.

– Maailmancupia saa ampua harvoin kotikisoissa. Sain voimaa kaikista niistä ihmisistä, jotka olivat tulleet katsomaan minua ja halusivat minun menestyvän. Kotikisat eivät kuitenkaan ole välttämättä yhtä helpot kuin ulkomailla järjestettävät kilpailut.

Kallioisen mukaan neljäs sija ”kirpaisee tosi syvältä”:

– Jos tämä ei kasvata, niin sitten ei mikään. Tämä on kova koulu, eikä tämä ollut elämäni helpoin finaali. Peruskilpailun tulokseeni voin olla tyytyväinen. Se oli rentoa tekemistä. Nyt laitan aseen kaappiin hetkeksi ja olen lomalla ennen kuin aloitan valmistautumisen EM-kisoja varten.

Timo Laitinen (Sibbo Skyttegille) teki tuloksen 114 (23+25+23+22+21), jolla hän sijoittui 69:nneksi.

– Oli niin vaikea kisa kuin mies vain voi itselleen tehdä. Harjoitukset ja eilinen olivat hyviä ja menivät suunnitelmien mukaan, mutta tämä päivä ei. Nolo fiilis, Laitinen sanoi.

– Kotimaassa kilpaileminen oli todella hienoa. Jos ei nolottaisi, se olisi ollut mahtavaa, hän naurahti.

Laitinen on nimetty Suomen EM-joukkueeseen Italian Lonatoon, missä kilpaillaan syyskuussa.

– Ensin tämä tilanne nollataan ja sitten ammutaan sorsia ja treenataan. Olympiamaapaikka kiinnostaa edelleen, sanoi Laitinen, joka sijoittui vuonna 2000 järjestetyissä Sydneyn olympialaisissa 23:nneksi.

Mqs-ampujista Tommi Takasen (Lahden Ampumaseura) tulos oli 116 (23+24+22+24+23) ja Lari Pesosen (Ilomantsin Erämiehet) 113 (22+23+23+23+22).

– Kilpailu oli huono. Oli kuitenkin hienoa ampua kotimaassa tällainen kisa. Siksi halusin suoriutua siitä paremmin. Olen älyttömän onnellinen kavereiden puolesta, Takanen viittasi Kallioiseen ja Kössiin.

– Aika vaikealta tuntui. Suunta on kuitenkin ylöspäin siitä, mitä harjoituksissa on ollut. Muutoksia on ollut paljon, kuten uusi ase. Sen piikkiin en kuitenkaan laita mitään, aallonpohja vain osui nyt tähän kilpailuun, Pesonen puolestaan totesi.

Pesonen lunasti Suomelle olympiamaapaikan Tokioon 2020, kun hän sijoittui viidenneksi Changwonin maailmancupissa toukokuussa.

– Aloin ampua uudella aseella heinäkuun alussa. Se on hyvä ”ajaa sisään” nyt. Eiköhän se siitä taas lähde, Pesonen viittasi tulevaan olympiavuoteen.

Haulikon maailmancupissa kilpailtiin skeetissä ja trapissa. Kilpailuun osallistui 469 ampumaurheilijaa, jotka edustivat 75 maata. Suomesta maailmancupiin osallistui 20 urheiluampujaa.

Suomen Ampumaurheiluliitto (SAL) täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Haulikkolajien maailmancup on juhlavuoden urheilullinen päätapahtuma. Pääjuhla on Tampereella elokuun 31. päivänä. Tämä vuosi on myös kilpailun käytännön järjestelyistä vastaavan Lahden Ampumaseuran (LAS) 100-vuotisjuhlavuosi.

ISSF:n maailmancup (haulikkolajit)
13.-23.8. Hälvälä, Hollola

Tuloksia to 22.8.

Miesten skeet 125 kiekkoa + finaali 60 kiekkoa: 1) Luigi Lodde Italia 55/uusinta 4 (125/sivuaa ME:tä), 2) Eric Delaunay Ranska 55/3 (122), 3) Azmy Mehelba Egypti 46 (122), 4) Eetu Kallioinen Suomi 35 (122), 5) Oskari Kössi Suomi 26 (122), 6) Jonas Filtvedt Norja 17 (121/uusinta 2), 7) Jaroslav Lang Tshekki 121/1, 8) Jesper Hansen Tanska 121/1, … 69) Timo Laitinen 114. 128 osanottajaa. Mqs: Tommi Takanen 116, Lari Pesonen 113.

Kaikki tulokset löydät täältä. Lisää kuvia Ampumaurheiluliiton Facebookissa.