Haulikon EM-kilpailut: ”Skeetissä järkyttävän kova tulostaso!”
14.9.2019 klo 21:26

Oskari Kössi sijoittui parhaana suomalaisena 14:nneksi miesten EM-skeetissä. (Kuvat: Lassi Palo)

Oskari Kössi sijoittui kovatasoisessa miesten skeetissä 14:nneksi ja Timo Laitinen 23:nneksi, kun haulikkolajien EM-kilpailut jatkuivat lauantaina Italian Lonatossa. Eetu Kallioinen oli 47:s. Sami Aaltonen oli poikien kilpailussa 14:s.

Italian Lonatossa järjestettävissä haulikkolajien EM-kilpailuissa oli lauantaina kolmanneksi viimeinen kilpailupäivä. Tänään ammuttiin miesten ja poikien skeetin viimeiset 75/125 kiekkoa ja finaalit.

Timo Laitinen.

Sibbo Skyttegilleä edustavat Oskari Kössi ja Timo Laitinen tekivät miesten skeetissä tuloksen 120, joka jäi erittäin kovatasoisessa kilpailussa kolme kiekkoa fnaaliuusinnasta. Kössin sarjat olivat 23+25+23+24+25 ja Laitisen 25+25+23+24+23. He sijoittuivat 14:nneksi ja 23:nneksi.

– Ei tämä kisa mennyt niin kuin sen olisi pitänyt mennä ja mitä täältä tultiin hakemaan. Minulle tuli kolme hölmöä pummia. Jos olisin ne ampunut, olisin ollut aika korkealla. Mutta se on jos ja jos, Kössi sanoi kilpailunsa jälkeen.

– Kilpailussa oli ihan järjetön tulostaso. Olisi Oskarinkin pitänyt aika paljon petrata, eikä yksittäistä kiekkoa voi nyt jossitella, hän jatkoi ja suuntaa seuraavaksi katseensa sotilaiden MM-kilpailuihin, jotka ovat lokakuussa Kiinassa.

Samaan Kiinan-osoitteeseen matkustaa myös Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat), joka sijoittui nyt 47:nneksi tuloksellaan 116 (25+23+23+23+22). Hän oli erittäin pettynyt suoritukseensa:

– Kaiken piti olla kunnossa, mutta sitten tulee kauden huonoin tulos, hän harmitteli ja kehui olosuhteita skeetille ”täydellisiksi”.

Kössi ja Kallioinen tekivät elokuussa Lahdessa järjestetyssä maailmancupissa suomalaista ampumaurheilun historiaa: koskaan aikaisemmin miesten skeetin maailmancupin finaalissa ei ole ollut kahta suomalaista. Saldona oli lopulta neljäs ja viides sija, eivätkä heidän hyvät suorituksensa aivan riittäneet olympiamaapaikkaan Tokioon 2020.

Ranskan Emmanuel Petit sivusi peruskilpailussa maailmanennätystä täydellisellä tuloksellaan 125. Tshekin Jakub Tomecek ja Kreikan Nikolaos Mavrommatis rikkoivat 124 kiekkoa. Kuusi miestä teki tuloksen 123, jolla mentiin finaaliuusintaan. Jaossa oli kolme paikkaa finaaliin.

– Paransin entistä ennätystäni kolmella kiekolla, tyytyväinen Petit myhäili finaalin jälkeen.

Jaossa olleet kaksi olympiamaapaikkaa Tokioon 2020 varmistuivat jo finalistien varmistuttua. Koska Italialla ja Ranskalla oli jo maakiintiö täynnä (2), saivat paikat finaaliin selvinneet Kreikan Mavrommatis ja Kyproksen Dimitris Konstantinou.

Tomecek vei voiton miesten skeetin finaalissa. Hän kävi tiukan kamppailun voitosta Italian Tammaro Cassandron kanssa. Kun he päätyivät tasapisteisiin 56-56, oli vuorossa uusinta. Tomecek vei voiton lopulta voiton pistein 12-11. Mavrommatis oli kolmas ja Ranskan Eric Delaunay neljäs. ME-mies Petit oli viides.

– Päivä oli pitkä, mutta tasoni pysyi korkealla koko ajan. Toistin uusinnassa itselleni, että ammu jokainen kiekko ja odota kilpakumppanin virhettä, Tomecek kertoi. Hän odottaa innolla Tokion olympialaisia ja toivoo menestyvän niissä paremmin kuin Lontoossa 2012. Rio de Janeiro 2016 jäi häneltä väliin.

Sami Aaltonen.

Poikien skeetissä olivat suomalaisista mukana Sami Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat) sekä ensimmäisissä kansainvälisissä arvokilpailuissaan kilpailleet Oskari Lehtimäki (Kauhajoen Ampujat) ja Niko Sulkonen (Ala-Hämeen Ampujat).

Aaltonen kilpaili viimeisen kerran juniorikilpailujen henkilökohtaisessa kilpailussa. Hänen tavoitteenaan oli päättää junnu-ura finaalipaikkaan, mutta harmittavasti toisin kävi:

– Minulle tuli viimeisessä sarjassa ”tuplapummi” nelospaikalta. Näin kävi tällä kerralla. Hyvä kisa oli lähellä. Pää ei kestänyt, Aaltonen sanoi suoraan.

– Kiekko oli kovempi kuin minä. Tiesin, etten saa ampua ohi, mutta sitten ammuin tyylikkäästi molemmat ohi. Jos olisin ampunut molemmat kiekot, olisin päässyt uusimaan finaalipaikasta, 14:nneksi sijoittunut Aaltonen sanoi.

Aaltosen tulos oli 118 (23+24+25+23+23). Kolme poikaa teki peruskilpailussa tuloksen 121, ja finaaliraja oli 120. Finaalissa voiton vei Venäjän Aleksandr Ivanov ennen Kyproksen Sotiris Andreouta. Eroa oli vain piste (54-53).

Sulkonen ja Lehtimäki kilpailivat ensimmäisen kerran kansainvälisissä arvokisoissa. Nuorukaiset tekivät tulokset 110 (24+23+21+21+21) ja 107 (20+21+22+22+22) ja sijoittuivat 33:nneksi ja 37:nneksi.

– Eka päivä oli hyvä, toinen vähän huonompi. Kisa olisi voinut mennä paremminkin, mutta ajattelin, että jos saan 110 rikki, voin olla tyytyväinen. Näin sitten kävi. Olosuhteet ja radat olivat erinomaiset, Sulkonen sanoi.

– Minulle jäi EM-kisoista ihan hyvä fiilis, vaikka olisi se toki voinut paremminkin mennä. Muutama tyhmä pummi tuli. Minua ei varsinaisesti jännittänyt, ei vain ihan lähtenyt kulkemaan, pian 18 vuotta täyttävä Lehtimäki sanoi.

Sunnuntaina ammutaan skeetin joukkuekilpailun neljännesvälierät, välierät ja mitaliottelut. Neljännesvälieriin pääsi peruskilpailun perusteella kahdeksan parasta maata. Suomi sijoittui miesten peruskilpailussa yhdeksänneksi eikä näin ollen ole mukana sunnuntain neljännesvälierissä. Suomi oli poikien kilpailussa seitsemäs ja on mukana sunnuntain kilpailussa.

Suomen joukkueet maanantain parikilpailussa ovat Timo Laitinen – Heidi Hämäläinen ja Eetu Kallioinen – Marjut Heinonen.

Haulikkolajien EM-kilpailuihin osallistuu 401 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 44 maata.

Italiassa järjestettävien EM-kilpailujen putki jatkuu osin päällekkäin haulikkolajien kanssa, sillä 25/50m kivääri- ja pistoolilajien EM-kilpailut alkoivat Bolognassa lauantaina. 300m kiväärilajien mitaleista ammutaan Tolmezzossa 22.-27. syyskuuta.

Haulikkolajien EM-kilpailut
3.-17.9. Lonato, Italia

Tuloksia la 14.9.

Miesten skeet 125 kiekkoa + finaali 60 kiekkoa: 1) Jakub Tomecek Tshekki 56/uusinta 12 (124), 2) Tammaro Cassandro Italia 56/11 (123/17), 3) Nikolaos Mavrommatis Kreikka 45 (124), 4) Eric Delaunay Ranska 34 (123/uusinta 15), 5) Emmanuel Petit Ranska 26 (125/sivuaa ME:tä), 6) Dimitris Konstantinou Kypros 17 (123/18), 7) Ben Llewellin Iso-Britannia 123/13, 8) Stefan Nilsson Ruotsi 123/1, 9) Juan Jose Aramburu Espanja 123/1, … 14) Oskari Kössi 120, … 23) Timo Laitinen 120, … 47) Eetu Kallioinen 116. 79 osanottajaa.

Joukkuekilpailu (neljännesvälierät, välierät ja mitaliottelut sunnuntaina): 1) Ranska 366, 2) Italia 365, 3) Iso-Britannia 363, 4) Kypros 362, 5) Ruotsi 362, 6) Tshekki 360, 7) Tanska 359, 8) Viro 358, 9) Suomi 356. 19 joukkuetta.

Poikien skeet 125 kiekkoa + finaali 60 ls: 1) Aleksandr Ivanov Venäjä 54 (120), 2) Sotiris Andreou Kypros 53 (121), 3) Petros Englezoudis Kypros 43 (121), 4) Christopher Honkomp Saksa 33 (120), 5) Peeter Jurisson Viro 21 (120), 6) Daniel Korcak Tshekki 13 (121), … 14) Sami Aaltonen 118, … 33) Niko Sulkonen 110, … 37) Oskari Lehtimäki 107. 43 osanottajaa.

Joukkuekilpailu (neljännesvälierät, välierät ja mitaliottelut sunnuntaina): 1) Kypros 360, 2) Tshekki 358, 3) Italia 355, 4) Venäjä 354, 5) Saksa 352, 6) Iso-Britannia 343, 7) Suomi 335, 8) Ruotsi 332, 9) Malta 313.