EM-Italia: Autio ja Leppä ennätyksillään 300m kiväärin makuun peruskisaan, Suomi 5. EM-joukkuekisassa
23.9.2019 klo 17:34
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Italian Tolmezzon ampumaradalla päästiin tositoimiin tänään, kun kiväärimiehet aloittivat 300m kiväärin makuun EM-kilpailunsa. Bolognassa järjestetyt 25/50m kivääri- ja pistoolilajien EM-päättyivät miesten isopistooliin.

Teksti: Risto Aarrekivi ja Lassi Palo

Suomea edustivat Bolognan päätöslajissa eli miesten 25m isopistoolissa Suomussalmen Urheiluampujien Joonas Kallio ja Teemu Lahti. Suomen 300m kiväärimiehet Tolmezzossa ovat Juho Autio (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura), Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat) ja Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura).

Kallio sijoittui isopistoolissa 22:nneksi tuloksellaan 570, ja Lahti oli oli 40:s. Hänen tuloksensa oli 558.

Kallio sanoi, että ammunta oli tänään ”paikoitellen ihan hyvää”, mutta rata oli niin pimeä, ettei pikaosalla oikein saanut jyvää kiinni.

– EM-kisojen molemmat lajit menivät huonosti, eikä se mukavaa ole. Onneksi on vielä monta kilpailua tälle kaudella, ja motivaatiota riittää, hän sanoi.

Lahden aamu alkoi vastoinkäymisillä. Hotellin aamupala oli tarjolla vasta seitsemältä, jolloin bussi lähti radalle.

– Onneksi  henkilökunta sai hoidettua jotain syötävää ennen yhdeksältä alkanutta kilpailua. Kisan aikana  satoi, ja ampumapaikkani oli niin hämärä, että asetarkastaja ei nähnyt paikallani aseen sarjanumeroita, vaan ase piti tuoda lähemmäksi kattovaloja – joita ei paikkani päällä ollut.

Lahti ei saanut koko kisan aikana tähtäimiä näkymään terävästi, ja osumat olivat missä sattuu.

– Olen todella pettynyt, sillä onhan tätä tammikuusta asti harjoiteltu ja kaiken piti olla kunnossa kunnollista tulosta ajatellen. Onneksi on vielä runsaat kaksi viikkoa aikaa ennen Euroopan cupin finaalia, jonne lähden Joonaksen ja Marko Talvitien kanssa, Lahti sanoi.

Aleksi Leppä,

Tolmezzossa ammuttiin 25 vuotta sitten (1994) maailmanmestaruuksista. Tuolloin Juho Aution valmentaja Jukka Salonen oli joukkueessa, joka voitti makuun maailmanmestaruuden. Tänään vuorossa oli siis makuun karsintakilpailu, jonka yhteydessä ammuttiin myös EM-joukkuemestaruudesta. Suomen joukkueessa tänään ampuivat Juho Autio (599), Aleksi Leppä ja Juho Kurki.

Kilpailu päästiin käymään erinomaisissa olosuhteissa; tuulta ei nimeksi ollenkaan ja lämpötila kahdenkympin huiteilla, mutta radalla tyypillisesti viileämpää. Aamulla kun ensimmäiset urheilijat saapuivat 06.30 lähteneellä bussilla, ilma oli vielä suhteellisen pimeä ja harmaa, mutta kun kilpailu käynnistyi klo 8.15, sää oli kirkastunut ja valoa oli riittämiin.

Aamun ensimmäisessä erässä oli tulessa Autio, toisessa Leppä ja kolmannessa eli viimeisessä Kurki. Jatkoon varsinaiseen kisaan pääsi vain 6 parasta jokaisesta erästä.

Aution avaus oli erinomainen. Hän paukutti tuloksen 599 ja sijoittui erässään kolmanneksi. Hän oli tyytyväinen esitykseensä.

– Kyllä täytyy olla tyytyväinen tulokseen ja varsinkin, kun tällaisissa kilpailuissa ampuu oman ennätyksensä. Minulle tuli pieni virhe 33. laukauksessa, en osaa ihan tarkkaan sanoa vielä, mistä se johtui. Olosuhteethan ovat hyvät ja tasapuoliset kaikille, eikä niin kuin esimerkiksi Bakussa, jossa reunapaikoilla oli tuuli paljon rauhallisempi kuin keskipaikoilla. Nyt ei tarvinnut miettiä tuulta, kun on ihan tyyni keli, sai keskittyä ampumiseen. Se näkyy myös kovasta tulostasosta, myhäili Autio tyytyväisenä kisan jälkeen.

Aution kanssa samassa erässä ampui joukko huippunimiä. Slovenian Raymond Debevec  ja Ranskan D´HAulluin ampuivat Tanskan Carstenin kanssa saman tuloksen kuin Autio. Aution taakse jäivät mm. Bolognassa täysmatsin voittanut Norjan Simon Claussen ja Iso-Britannian Simon Aldhouse, jotka tekivät tuloksen 598 ja olivat viimeiset jatkoon päässeet. Pudonneiden joukossa oli mm. Unkarin Peter Sidi (594 ).

– Kyllähän tästä kilpailusta puhuttiin Salosen Jukankin kanssa, jotenkin nostalginen tunnelma tässä on, kun historian havina on tuollainen. Viimeisissä laukauksissa alkoi hieman jännittää, kun alku oli noin hyvä. Tuli Jukan mestaruus mieleen ja kaikenlaista muuta. Pystyin kuitenkin sulkemaan ajatukset nopeasti pois ja keskittymään suoritukseen, kuvaili Autio suorituksensa loppuhetkiä.

Toisessa erässä ampui sitten Aleksi Leppä, joka myös teki oman ennätyksensä. Nyt se kirjataan lukemin 597, tulos parani pisteellä.

– Eilen harjoitus meni tosi hyvin ja ammunta kulki helposti. Tänään oli sitten sellainen ei niin helppo päivä. Piti oikein kunnolla tehdä töitä, että sai tason pysymään hyvänä. Pikkasen vielä jopa jännittikin, ei se ollut helppoa, alku varsinkin tuntui vaikealta, eikä oikein saanut itseensä semmoista itseluottamusta ja helppoutta. Täytyi todella tehdä tuloksen eteen töitä. Kuitenkin pystyi melko hyvin tauottamaan ja tekemään sitä omaa juttuani, vaikka se oli vaikeeta. Hyvä, että pystyin tekemään sen loppuun asti, vaikka vaikealta tuntui, kertoili tyytyväisenä ennätyksensä rikkonut Leppä.

Leppä sijoittui erässään neljänneksi ja pääsi jatkoon.

– Kyllähän täällä joutuu oikein kunnolla tekemään tulosta, 596 tuloksella en olisi edes erästäni päässyt jatkoon. Nytkin kaksi hemmoa takoi 599 ja viimeisenkin jatkoon päässeen tulos oli sama kuin minulla, summasi Leppä.

Viimeisenä tuleen astui Juho Kurki. Hän ampui pisteen päähän ennätyksestään eli nyt 594. Kurki oli tarvinnut kaksi pistettä enemmän päästäkseen finaaliin.

– No piste ennätyksestäni. Ei siinä mitään erikoista ollut. Ihan kohtuu tyytyväinen olen, nyt ei vaan saanut enempää irti, kertoili Kurki rauhalliseen tyyliinsä kisan jälkeen.

Kurjen erässä ammuttiin kahdet täydet pisteet (600), ME-tulosta sivusivat Ranskan Remi Moreno Flores ja Ruotsin Karl Olsson.

Kisan taso oli todella kova, sillä varsinaiseen kilpailuun päässeistä kahdeksastatoista urheilijasta kaksi ampui täydet 600 ja kahdeksan 599, kaksi 598 ja kolme 597 sekä yksi 596. Huomisesta kisasta tulee siis todella tiukka.

Suomen joukkue halusi omistaa tämän kisan viikko sitten haudatulle Jukka Niemiselle. Niemisen perheessä harrastettiin kivääriammuntaa, sillä Jukan vaimo ampui mm. 300 m:n Lapuan Eurooppa Cupin kilpailuissa. Jukka itsekin innostui kivääriammunnasta ja ampui pienoiskivääriä.

– Päätimme eilen joukkueen kesken, että omistamme tämän joukkuekilpailun jokin aika sitten poisnukkuneelle Jukka Nimiselle. Se on meidän kunnianosoituksemme suurelle ampumaurheilun ystävälle, kertoi Autio

Viimeisessä ampunut Ruotsin Karl Olsson varmisti Ruotsille Euroopan mestaruuden hienolla 600 pisteen sarjallaan. Ruotsin tulos 1796 on myös uusi maailman- ja Euroopan ennätys. Joukkueessa ampuivat Olssonin lisäksi Per Sandberg (599) ja Johan Gustafsson (597).

Hopeaa ampui Unkari joukkueella Nobert Szabian, Peter Sidi ja Istvan Peni. Ruotsin hopeatulos oli 1792. Pronssimitalit matkaavat Sveitsiin tuloksella 1791 (Dufaux, Greuter, Lochbihler).

Suomi sijoittui lopulta viidenneksi tuloksella 1790, joka lienee uusi maajoukkueiden Suomen ennätys.

Naisten karsintakilpailussa Tanskan Charlotte Jakobsen sivusi omissa nimissä ollutta makuun maailmanennätystään ampumalla tuloksen 599.

EM-kilpailut 25/50/300m
12.-27.9. Bologna ja Tolmezzo, Italia

Tuloksia ma 23.9.

Miesten 25m isopistooli: 1) Ruslan Lunev Azerbaidzhan 587/25x, 2) Pavlo Korostilov Ukraina 587/22x, 3) Christian Reitz Saksa 583, … 22) Joonas Kallio 570, … 40) Teemu Lahti 558. 47 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Ukraina 1738, 2) Saksa 1737, 3) Ranska 1730. 12 joukkuetta.

Miesten 300m kivääri 60 ls, makuu, karsinta: Juho Autio 599, Aleksi Leppä 597, Juho Kurki 594. Autio ja Leppä tiistain varsinaiseen kilpailuun.
Joukkuekilpailu: 1) Ruotsi 1796 (ME), 2) Unkari 1792, 3) Sveitsi 1791, 4) Ranska 1791, 5) Suomi 1790. 12 joukkuetta.

Suomalaislajien aikataulut
(ajat Suomen aikaa)

Ti 24.9.
9.15-10.15 Miesten 300m kivääri 60 ls, makuu
12.45-14.45 Miesten 300m vakiokivääri 3×20 ls, 1. karsintaerä
15.30-17.30 Miesten 300m vakiokivääri 3×20 ls, 2. karsintaerä

Ke 25.9.
9.15-11.15 Miesten 300m vakiokivääri 3×20 ls
12.15-15.15 Miesten 300m kivääri 3×40 ls, 1. karsintaerä
16.00-19.00 Miesten 300m kivääri 3×40 ls, 2. karsintaerä

To 26.9.
9.15-12.15 Miesten 300m kivääri 3×40 ls

Pe 27.9.
Joukkueiden kotiinpaluu.

Kaikki tulokset löydät täältä. Kv. raportteja ja kuvia ESC:n sivuilla.