EM-Tolmezzo päättyi: Euroopan 300m kiväärin taso hirmuinen
26.9.2019 klo 15:26
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Aleksi Leppä viimeisessä EM-lajissaan Italiassa. (Kuvat: Risto Aarrekivi)

Ampumaurheilun EM-kilpailut Italian Bolognassa ja Tolmezzossa saatiin päätökseen, kun tänään torstaina ammuttiin miesten osalta viimeinen laji eli 300m kiväärin kolmiasentokilpailu (3×40 ls). Euroopan 300m kiväärin taso hirmuinen: kisoissa nähtiin 31 ME:n sivuamista tai ylitystä.

Teksti ja kuvat: Risto Aarrekivi

Elisessä miesten karsinnassa kymmenen urheilijaa sivusi tai ylitti vanhan ME:n. Tämän päivän kisaan suomalaisista pääsivät Juho Kurki ja uuden SE:n tehnyt ja entisen ME:n ylittänyt Aleksi Leppä (1186).

Kisasta odotettiin siis ainutlaatuisen kovaa ja tasaista. Suomalaisista ensimmäisenä urakkansa sai valmiiksi Juho Kurki, joka teki tuloksen 1172. Hän ampui polvelta 390, makuulta 398 ja pystystä 384 pistettä.

– Polvi kulki suhteellisen hyvin, ja pääsin vauhtiin hyvällä rytmillä, mutta osumat olisivat voineet olla hieman keskempänä. En ihan heti osaa sanoa, mitä olisi pitänyt muuttaa. Makuun sain pidettyä nyt hyvin kasassa ja kulkikin ihan mallikkaasti eikä rytmi lähtenyt lapasesta. Pystyyn olen saanut takaisin sitä vanhaa varmuuttani ja se oli lähellä jo hyvää ja aloin uskomaan itseeni, kiteytti Kurki kisaansa.

Juho Kurki.

Seuraavaksi Kurki matkaa Aleksi Lepän kanssa Kiinaan sotilaiden MM-kilpailuihin reilun parin viikon päästä.

Kurjen aisaparina tämän päivän kilpailussa ampunut Leppä teki hyvää työtä ja tulosta. Hän ylitti jälleen vanhan Suomen ennätyksen ja naulasi tulokseksekseen 1180 pistettä .

–Olin itselleni asettanut tavoitteekseni 1180, ja se nyt näköjään tulikin. Ei ollut niitä helpoimpia päiviä tänään. Nukuin yön tosi huonosti ja en saanut oikein kunnolla unta lainkaan. Ei siinä eilinen SE pyörinyt mielessä, vaan olen Riosta tulon jälkeen nukkunut hyvin epämääräisesti parin viikon ajan. Onneksi kuitenkin jaksoin taistella loppuun asti. Tänään keli oli haastavampi kuin eilen, kun oli aurinkoisempaa. Eilen oli täydellinen ampumasää, mutta nyt tuon auringon kanssa hankalampaa. En saanut oikein kunnolla tarkennettua taulua, vaikka säädinkin tähtäintä parikin kertaa.  Mielestäni ammuin hyvin täällä, mutta taso on noussut ihan huimasti ja olosuhteet ovat olleet täydelliset. Ei voi kuin onnitella muita, kiteytti Leppä kokonaisuuttaan.

Tämän päivän ammuntaansa Leppä oli tyytyväinen, vaikkakin pika-analyysissään hän löysi parannettavaakin. Lepän polven tulos 392.

– Polven ammuin ehkä pikkasen liian nopeasti, olisi voinut napsun verran hidastaa. Osumat tulivat liiaksi kympin ja ysin viivalle. Oli hankalampi hahmottaa tänään kirkkaammassa ilmassa kuin eilisessä pilvisäässä. Ei vaan nähnyt ihan kunnolla.

Makuun osalta Leppä oli taas hyvässä iskussa ja elementissään tekemällä tuloksen 399. Se oli sitä vanhaa, tuttua ja hyvää rentoa tekemistä, mikä näkyi myös tuloksessa. Lepän mukaan pystykinkulki ihan hyvin. Tulokseksekseen Leppä laukoi 389.

– Ei siinä mitään isompaa huomauttamista ollut. Ihan tyytyväinen olen siihen kuten myös kokonaisuuteenkin, iloitsi Leppä.

Leppä onnistuikin 300m kisoissa erinomaisesti parannellen omia ennätyksiään uusiksi sekä tekemällä uuden Suomen Ennätyksen. Vaikkei suomalaiset saaneetkaan nyt mitaleja, teki joukkue kuitenkin lisäksi pari Suomen maajoukkue-ennätystä.

Kovatasoisen kilpailun voitti lopulta Norjan kahdeksan mitalia näistä EM-kilpailuista kahminut Simon Claussen tuloksella 1186 (398 polvi, makuu 400, pysty 388). Toiseksi sijoittui Itävallan Bernhard Pickl (1183- 55 sisäkymppiä). Picklin kanssa tasatulokseen ylsi Unkarin konkari Peter Sidi, mutta hän hävisi hopean pienemmällä sisäkymppien määrällä (42). Neljänneksi ampui Puolan Tomasz Bartnik 1182.

Aleksi Leppä (1180 -49 x) oli paras suomalainen sijoittuen seitsemänneksi samalla tuloksella Unkarin Istvan Penin (5. 1180 – 58) ja Sveitsin Sandro Greuterin (6. -1180 -49 x) kanssa.

Mikko Taussi ja Tapio Kajan.

300m valmentajana toimiva Tapio Kajan kiteytti päättynyttä kilpailua:

– Jokainen joukkueemme urheilija ampui omalla tasollaan, jopa ylikin. Joukkueelle antaisin arvosanan hyvä ++.

EM-kilpailut 25/50/300m
12.-27.9. Bologna ja Tolmezzo, Italia

Tuloksia to 26.9.

Miesten 300m kivääri 3×40 ls: 1) Simon Claussen Norja 1186, 2) Bernhard Pickl Itävalta 1183, 3) Peter Sidi Unkari 1183, … 7) Aleksi Leppä 1180, … 15) Juho Kurki 1172. 18 osanottajaa.

Kaikki tulokset löydät täältä.