Practical-valmennukseen uutta puhtia seminaarilla
2.12.2019 klo 16:27
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Maailmanmestari ja valmentaja Jaakko Viitala kertomassa SMART-periaatteesta harjoittelussa.

Ampumaurheiluliiton IPSC-jaosto järjesti viime lauantaina valmennusseminaarin Jyväskylässä. Paikalla oli peräti 68 pracicalistia eri puolilta Suomea.

Teksti ja kuvat: Mika Vuolle

Fysiikkavalmentaja Saija Määttä korosti lajinomaisten harjoitusten merkitystä kuntopuolen parantamisessa.

Tavoitteellinen harjoittelu ja -kilpailu -otsikon alla järjestetyn seminaarin tarkoituksena oli tuoda uusia tuulia niin henkiseen kuin fyysiseenkin valmentautumiseen sekä innostaa lajin aktiiveja kehittämään valmennustoimintaa. Lisäksi Jyväskylässä käytiin läpi kuluneen vuoden valmennuskuvioita ja suunnitelmia ensi vuodelle.

Valmentaja ja IPSC-ampuja, maailmanmestari Jaakko Viitala kertoi päivän mittaan perusteellisesti ja havainnollisella tavalla henkisestä valmentautumisesta. Hänen tärkeimpiä näkökohtiaan oli se, kuinka elämänhallinta vaikuttaa niin harjoitteluun kuin kisasuoritukseenkin. Osa hänen luentoaan käsitteli kilpailuun valmistautumista, levon merkitystä ja jännityksen hallintaa.

– Maailmanmestaritkaan eivät ole robotteja, Viitala kertoi.

– Kaikki jännittävät eikä jännitys itsessään ole ongelma. Se on vain hallittava, ja sitä on myös osattava hyödyntää kisatilanteessa.

Fysiikkavalmentaja ja fysioterapeutti Saija Määttä puolestaan kertoi practical-ampujan fyysisestä harjoittelusta. Hän korosti ennenkaikkea keskivartalon lihasten merkitystä suorituksessa.

– Keskivartalo on voimakeskus. Sieltä kaikki lähtee, Määttä valisti.

Practicalin päävalmentaja Kari Kivistön johdolla läpiviety seminaari oli antoisa ja monia ajatuksia herättävä. Eräänä sen tavoitteena oli myös edesauttaa practical-valmennuksen tason ja laajuuden nostoa.

– Practicalissa tilanne on pitkään ollut sellainen, että turvallisen ampujan kurssin ja maajoukkueleirien välissä ei ole ollut paljoakaan tarjontaa. Koitamme nyt kehittää juuri seura- ja aluetason valmennusta sillä useimpien mielestä juuri sen tason valmennus tukee lajia parhaiten, päävalmentaja Kivistö sanoi.

Kuluvana vuonna practicalissa on järjestetty neljä valmennusleiriä. Niistä kerätyn palautteen mukaan tärkeintä leireillä ovat oleet hyvät vinkit, vertaistuki sekä laadukkaan palautteen saaminen omasta ampumasuorituksesta.

Jyväskylän practical-seminaari veti paikalle ison joukon yleisöä, perusharrastajista maailman huippuampujiin.

Ensi vuodelle valmennusleirien määrää on tarkoitus lisätä tuntuvasti. Talven aikana tavoitteena on järjestää puolen tusinaa sisärataleiriä Joensuussa, Jyväskylässä ja Turussa. Ulkoratakaudella tähtäimessä on peräti kymmenen leiriä eri puolilla Suomea käsittäen kaikki lajit. Lisäksi kesäkuussa Virossa on tarjolla haulikkopracticalin valmennusleiri ja loppuvuodesta seuraava valmennusseminaari.