Ilmakiväärin ja -pistoolin EM-näytöt alkavat Kupittaalta
5.12.2019 klo 23:15
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Jenna Kuisma on yksi naisten ilmakiväärin tarkimmista. (Kuva: Matti Erkkilä)

Turun Seudun Ampujat järjestää perjantaina ja lauantaina Kupittaan sisäampumaradalla ilmakiväärin ja -pistoolin ensimmäiset EM-näyttökisat.

Teksti: Matti Erkkilä

Järjestyksessään 47. Kupittaan Kisat toteutetaan toista kertaa nykyaikaisen, automaattisen tulospalvelulaitteiston avulla. Seura on modernisoinut koko 40-paikkaisen ratansa kaupungin osa-avustuksella ajanmukaiseksi. Ratalaitteisto mittaa osumien arvot ja laskee tulokset reaaliajassa. Eräillä seuroilla on vastaavia ratalaitteita, mutta ei tätä määrää.

EM-tulosnäytöt annetaan miesten, naisten, M20- ja N20-vuotiaiden sarjoissa. Lajit ammutaan sekä perjantaina että lauantaina. Toisessa kilpailussa ammutaan myös finaalit, mutta peruskilpailujen tuloksilla on EM-näytöissä suurin merkitys. Sunnuntaina kymppeihin tähdätään muissa sarjoissa.

Suomen kärkiampujille näyttökilpailut ovat tärkeät. Ne voivat avata tien EM-kisoihin. Ilma-aseiden EM-kilpailut järjestetään Puolan Wroclawissa 23.2.-2.3.Siellä menestyminen raottaa porttia ensi kesän Tokion olympiakisoihin. Niistä ei vielä ääneen puhuta, mutta olympiamatka on kuitenkin joidenkin luotilajien ampujien toiveissa. Suomella on tähän mennessä kaksi olympiakisojen maapaikkaa. Vuoden 2008 trapin olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela on hankkinut maapaikan naisten trapiin ja Lari Pesonen miesten skeetiin.

Viime vuosien tulosten perusteella ilmakiväärillä voidaan erityisesti miehiltä odottaa hyvän kv. tason tai ainakin sen tuntumaan yltäviä tuloksia. Naiset ovat lähellä miesten tasoa. Ilmapistoolissa ei nyt ole oltu yhtä osuvia kuin kiväärissä. Merkittävä ero on jo siinä, että kiväärin kv. tason tuntumassa on useita naisia ja miehiä, mutta pistoolissa huomattavasti vähemmän.

Kupittaan Kisat selvittää nykyhetken tilanteen. Lisäselvitystä saadaan tammikuun alkupäivinä, jolloin suomalaiset ”hyökkäävät” hakemaan menestystä suositusta Swedish cupista, joka järjestetään eteläisessä Ruotsissa Sävsjössä.

Tulokset ja kisasivut löytyvät täältä. Tulostasot arvokisoihin täällä.