Satu Mäkelä-Nummela nimettiin Tokion olympiajoukkueeseen
12.12.2019 klo 18:05
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Satu Mäkelä-Nummela. (Kuva: Jesse Väänänen)

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö on nimennyt ensimmäiset urheilijat Tokion olympiajoukkueeseen. Ensimmäisessä valinnassa joukkueeseen nimettiin seitsemän urheilijaa, heidän joukossaan trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela.

Ampumaurheilussa naisten haulikkoammunnan trapiin nimettiin Pekingin vuoden 2008 olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela. Hän hankki Suomelle maapaikan viime elokuussa Lahdessa käydyssä maailmancupin kilpailussa. Lontoon olympialaisissa vuonna 2012 Mäkelä-Nummela sijoittui seitsemänneksi ja Rion olympialaisissa vuonna 2016 kymmenenneksi.

– Olympiavalinta oli hyvä joululahja! Ja totta kai samalla myös helpotus, koska asiaa ei enää tarvitse miettiä. Minulla on ollut hyvä vuosi, ja olen ampunut vuosien ajan tasaisesti, Mäkelä-Nummela kommentoi.

– Olen tehnyt kaikki suunnitelmani sen mukaan, että olen Tokion olympialaisissa mukana. Painan vuoden viimeisenä päivänä starttinappulaa kohti Tokiota, kun lähden leirille Kanarian saarille. Sitten tulee tiiviissä tahdissa Marokkoa, Qataria ja maailmancupeja, Mäkelä-Nummela kertoo.

Mäkelä-Nummelan lisäksi Suomen joukkueeseen valittiin myös toinen olympiamitalisti, kun Lontoossa vuonna 2012 purjelautailun (RSX) hopeaa voittanut Tuuli Petäjä-Sirén lunasti kisapaikan itselleen. Petäjä-Sirén hankki Suomelle maapaikan tämän vuoden MM-kilpailuissa Italiassa, jossa hän oli 26:s.

– On aina upeaa lähteä olympialaisiin, ja olen todella onnellinen ja ylpeäkin, että olen päässyt olympiaedustajaksi jo neljä kertaa urallani, Petäjä-Sirén sanoo.

Purjehduksessa Tokioon valittiin myös Laser Standard -luokassa kisaava Kaarle Tapper. Tapper hankki Suomelle maapaikan vuoden 2018 MM-kisoissa Tanskassa, jossa hän sijoittui sijalle 12.

Yleisurheilussa joukkueeseen nimettiin kaksi kestävyysurheilijaa, kun kilpakävelijä Veli-Matti ”Aku” Partanen ja estejuoksija Topi Raitanen valittiin edustaman Suomea Tokiossa.

Uinnissa Suomen joukkueeseen valittiin vuoden 2013 MM-pronssimitalisti ja vuosien 2012 ja 2016 olympiaedustaja Matti Mattsson, joka saavutti 200 metrin rintauinnissa Tokion A-rajan viime huhtikuussa Tukholmassa.

Maantiepyöräilyssä Tokioon valittiin vuoden 2016 MM-pronssimitalisti Lotta Henttala (os. Lepistö), joka sijoittui kansainvälisen pyöräilyunionin lokakuussa sulkeutuneessa olympiarankingissa sijalle 63.

Huippu-urheiluyksikkö noudattaa olympiavalinnoissa joustavan valinnan periaatetta, jonka perusteella urheilijoita valitaan olympiajoukkueeseen sitä mukaa, kun vaadittavat kriteerit täyttyvät. Seuraavat valinnat tehdään kevään 2020 aikana. Ilmoittautumisen takaraja on 6. heinäkuuta. Tokion kesäolympialaiset kilpaillaan 24.7.-9.8.

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo, että ensimmäisessä valinnassa keskityttiin selkeästi huippupotentiaalin omaaviin urheilijoihin, joilla on jo kasassa vaadittavat näytöt Tokioon.

– Valitsimme tässä vaiheessa seitsemän hienoa urheilijaa, jotka kuuluvat kansainväliselle huipputasolle. Heillä kaikilla on onnistuessaan vahva menestyspotentiaali Tokiossa. Tällä aikaisella valinnalla haluamme tukea näiden urheilijoiden mahdollisuutta keskittyä maksimaalisesti omaan tekemiseen ja itsensä kehittämiseen kohti olympialaisia, Lehtimäki sanoo.

Suomen joukkueen kisaprojektin valmisteluista huippu-urheiluyksikössä vastaava Leena Paavolainen kertoo että Suomen joukkueen valmisteluprosessit etenevät hyvässä vauhdissa ja suunnitellusti.

– Logistisesti kisoista tulee melko haasteelliset. Suorituspaikat ovat eri puolella Tokiota ja Japania ja lisäksi järjestämme suuren monilajisen valmistautumisleirin Japanin Sagassa. Valmistaudumme logistiikan ja kuumien ja kosteiden erityisolosuhteiden tuomiin haasteisiin laji- ja urheilijakohtaisilla suunnitelmilla, Paavolainen toteaa.

Lisää Mäkelä-Nummelan kommentteja täällä.

Valittujen urheilijoiden esittelyt: www.olympiakomitea.fi/tokio2020

Tokion olympialaisten kotisivut: https://tokyo2020.org

Lähde: OK:n tiedote 12.12.