Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön tiedote koskien kansainvälistä koronavirusepidemiaa
1.3.2020 klo 16:08
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö tekee tiivistä yhteistyötä Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa koronavirustilanteen seurannassa. Epidemiatilanne muuttuu jatkuvasti ja kansainväliset tutkimusryhmät tuottavat viruksesta päivittäin uutta tietoa. Siksi lähitulevaisuuden tilannetta, saati vaikutusta Tokion olympialaisiin, on mahdoton ennustaa. Seuraamme tilannetta ja välitämme ajantasaista tietoa koronavirusepidemian vaikutuksista urheilijoille.

Huippu-urheiluyksikön ja Olympiajoukkueen vastuuhenkilö asiassa on ylilääkäri Maarit Valtonen. Huippu-urheiluyksikön asiantuntijat ja lajiryhmävastaavat palvelevat lajeja ja urheilijoita asiaan liittyvissä kysymyksissä.

THL:n tilannearvion mukaan koronaviruksen tartuntariski on suurentunut Manner-Kiinan lisäksi Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italian Veneton, Lombardian, Piemonten tai Emilia-Romagnan alueilla. Koronavirustartunta aiheuttaa tyypillisesti kuumetta, kuivaa yskää ja väsymystä, mutta voi ilmetä myös tavallisena flunssana. Suurin osa (80%) virustartunnan saaneista on lieväoireisia. Myös oireettomia tapauksia on kuvattu. Kiinassa sairastuneista noin 45 000 potilaasta vain 8 % oli 20-29 vuotiaita. Lapsilla ja nuorilla koronatartunnat ovat olleet hyvin harvinaisia. Vaikeaa sairautta on kuvattu ikääntyvillä ja jotakin perussairautta (esim. diabetes, verenpainetauti, syöpä) sairastavilla. Heille koronavirustartunta voi aiheuttaa keuhkokuumeen.

Uusi koronavirus tarttuu pääasiallisesti lähikontaktissa pisaroiden välityksellä. Urheilijoilla voi esiintyä normaalia väestöä useammin hengitystieinfektioita, mutta urheilija ei ole muita saman ikäisiä nuoria alttiimpi vaikealle taudinkuvalle kuten keuhkokuumeelle.

KOK tekee asiassa yhteistyötä Maailman terveysjärjestön (WHO) kanssa ja informoi Suomen Olympiakomiteaa tilanteen kehittymisestä. KOK:n perjantaina lähettämän informaation mukaan tilanne ei tällä hetkellä anna aihetta muuttaa suunnitelmia Tokion olympiakisojen järjestämisestä heinä-elokuussa. KOK seuraa tilannetta päivittäin ja tiedottaa muutoksista välittömästi.

Suomalaisten matkustamista ei toistaiseksi rajoiteta koronaviruksen takia eikä mahdollinen tartunta estä pääsyä takaisin Suomeen. Manner-Kiinaan matkustamista ei toistaiseksi suositella. Muille epidemia-alueille matkustamisessa on hyvä käyttää erityistä harkintaa. Riski sairastua hengitystieinfektioon on tällöin suurempi, mutta terveydellinen riski on epätodennäköinen. Matkustamiseen liittyvä riski urheilijalle on joutua eristykseen, mikäli samalla lennolla, samassa hotellissa tai samalla alueella havaitaan koronavirusepäilyjä.

Ulkoministeriön verkkosivuilta löydät uusimmat matkustustiedotteet. Sivuilla on tärkeää tietoa matkustamisesta ja ohjeet matkustusilmoituksen tekemiseen.

Noudata matkustaessa normaalia varovaisuutta ja huolellista käsihygieniaa. Vältä sairastuneita ja väkijoukkoja mahdollisuuden mukaan. Jos olet matkustanut epidemia-alueella ja sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, toimi näin: