”SUEK noudattaa viranomaisohjeita dopingvalvonnassa”
20.3.2020 klo 16:01
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) ottaa huomioon koronaviruksen luomat poikkeukselliset olosuhteet ja suhtautuu tilanteeseen asian vaatimalla vakavuudella.

SUEK:n tiedotteessa kerrotaan, että antidopingkoulutuksia toteutetaan etäyhteydellä ja verkkokoulutusta suositellaan. Kilpailutoiminnan keskeydyttyä suuria testitapahtumia ei ole. Kilpailun ulkopuolisia testejä voidaan toteuttaa viranomaisten ohjeistuksia noudattaen.

– Olemme tietoisia COVID-19-viruksen vaikutuksista yhteiskuntaan, urheiluun ja laajempaan urheiluyhteisöön sekä täällä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Vaikka testimäärä hetkellisesti vähenisi, on hyvä muistaa, että dopingvalvonta on kestävyyslaji. Testaus on vain yksi osa valvontaa. Käytössä on myös muita keinoja, kuten tutkinnalliset menetelmät sekä vuosia kestävä huippu-urheilijoiden yksilöllinen pitkäaikaisseuranta, SUEK:n testauspäällikkö Katja Huotari sanoo.

Testaustoimintaan on tehty tiettyjä muutoksia testaukseen osallistuvien terveyden turvaamiseksi. Dopingtestihenkilöstö käyttää suojavarusteita ja pitää tarvittavan suojaetäisyyden urheilijaan.

Muilta osin valvonnassa noudatetaan normaaleja käytäntöjä, ja testauspooliurheilijoiden tulee toimittaa normaalisti olinpaikkatietonsa ADAMS-järjestelmään.

– Urheilijat voivat olla normaalisti yhteydessä SUEK:iin, mikäli heillä on mitä tahansa kysyttävää dopingvalvonnasta. Kaikkien terveys on tärkeintä, Huotari jatkaa.

SUEK seuraa tilannetta ja päivittää tarvittaessa toimintaansa viranomaisten ja Maailman antidopingtoimisto WADA:n ohjeistuksen mukaisesti.

Lähde: SUEK:n tiedote 20.3.