Kilpailutoiminta käyntiin kesäkuussa
5.5.2020 klo 09:39
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen hallitus antoi maanantai-iltana uusia linjauksia koronaviruksesta johtuviin rajoitustoimenpiteisiin. Tärkeimpänä ampumaurheilua koskevana linjauksena on, että kilpailutoiminta voidaan aloittaa erityisjärjestelyin 1. kesäkuuta alkaen.

Kymmenen hengen kokoontumisrajoitus on voimassa toukokuun loppuun asti. Kesäkuun 1. päivästä alkaen sallitaan enintään 50 hengen kokoontumiset. Tämä tarkoittaa sitä, että kilpailutoiminta voidaan kesäkuussa aloittaa, mutta se vaatii edelleen erityisjärjestelyjä. Riskiryhmiin liittyvät rajoitukset eivät muuttuneet.

Käytännössä ampumaurheilukilpailuissa tämä tarkoittaa muun muassa seuraavaa:
* osallistumisia/eriä tulee porrastaa siten, että samaan aikaan kilpailupaikalla on enintään 50 henkeä
* katsojia kilpailuihin ei tule päästää (katsojilla ei tässä tarkoiteta para-ampujien avustajia, välttämättömiä valmentajia, median edustajia ja muita vastaavia välttämättömiä henkilöitä)
* kilpailijoita tulee etukäteen tiedottaa suojaustoimenpiteistä kilpailuissa ja samalla ilmoittaa, että henkilöt, joilla on pieniäkin flunssaoireita, eivät voi osallistua kilpailuun
* kilpailupaikalle tulee varata käsienpesumahdollisuus juoksevalla vedellä ja saippualla sekä runsaasti paperipyyhkeitä ja käsidesiä
* kaikkia henkilöitä tapahtumapaikalla tulee etukäteen ja tapahtumapaikalla ohjeistaa pesemään käsiään usein, pitämään turvaväliä toisiin ihmisiin ja yskimään/aivastamaan nenäliinaan, joka heitetään välittömästi roskiin. Jos nenäliinaa ei ole kriittisellä hetkellä saatavilla, tulee käyttää omaa hihaa.
* jos kilpailupaikalla on puffetti tai vastaava, tulee mahdollisten pöytien sijaita riittävän väljästi
* riskiryhmään kuuluvien yli 70-vuotiaiden sarjoissa tulee käyttää lisäksi seuraavia ylimääräisiä erityisjärjestelyjä, jos niitä ylipäätään järjestetään:
* sarjat pitää ampua kilpailupäivänä ensimmäisenä eikä paikalla saa olla samanaikaisesti muita kuin riskiryhmään kuuluvia kilpailijoita
* toimitsijoiden tulee käyttää hengityssuojaimia
* lajista ja radasta riippuen tarvittavat pinnat kilpailupaikalla tulee puhdistaa huolellisesti ennen kilpailijoiden saapumista paikalle

Lajijaostot laativat yksityiskohtaisemmat lajikohtaiset ohjeet lähiaikoina.

Suljettuna olleet ulkoliikuntapaikat aukeavat 14. toukokuuta aluksi kymmenen hengen kokoontumisrajoitusta noudattaen, sisäliikuntapaikat kesäkuun alussa, jolloin kokoontumisrajoitus nousee 50 henkeen.

Kymmenen hengen kokoontumisrajoituksen jatkaminen toukokuun loppuun tarkoittaa käytännössä sitä, että SAL suosittaa ohjatun toiminnan käynnistämistä seuroissa vasta 1. kesäkuuta alkaen. Myös ohjatussa toiminnassa on tärkeää noudattaa huolellista käsihygieniaa ja turvavälejä. Sairaana on jäätävä kotiin.

Huomioitavaa on, että rajoituksia voidaan joutua uudelleen tiukentamaan, jos taudin leviäminen kiihtyy. Tästä syystä kannattaa huomioida kilpailujen ja kurssien etukäteisjärjestelyissä mahdollisuus siihen, että peruuntumisia voi myöhemminkin tulla.

Näitä ohjeita voidaan myöhemmin tarkentaa mahdollisten tulevien suositusten mukaisesti.

Ampumaurheiluliiton toimisto jatkaa Suomen hallituksen suosituksen mukaisesti etätyöskentelyä toistaiseksi.