Olympiakomitean ja lajiliittojen suositukset aikuisten harrastustoimintaan koronaepidemian eri vaiheissa
28.10.2020 klo 19:52
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen Olympiakomitean ja lajiliittojen edustajien työryhmä on työstänyt yhteisen suosituksen aikuisten harrastustoimintaan koronaepidemian eri vaiheissa.

Suomen hallitus teki perjantaina 23. lokakuuta periaatepäätöksen paikallisista ja alueellisista suosituksista koronaepidemian leviämisen estämiseksi. Samassa yhteydessä opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tarkensivat periaatepäätöstä antamalla oman suosituksensa sisätiloissa järjestettävän liikunta- ja kulttuuritoiminnan osalta.

Hallituksen periaatepäätös sekä OKM:n ja THL:n suositus antavat alueellisille ja paikallisille viranomaisille mahdollisuuden tehdä tarvittaessa kulloinenkin epidemiatilanne huomioivia alueellisia ja paikallisia päätöksiä epidemian leviämisen estämiseksi.

OKM ja THL kannustivat suosituksessaan Olympiakomiteaa ja lajiliittoja laatimaan tarkennettuja ohjeistuksia kuntien päätöksenteon tueksi ja harrastustoiminnan turvallisuuden lisäämiseksi. Olympiakomitean ja lajiliittojen edustajien työryhmä on työstänyt yhteisen suosituksen aikuisten harrastustoimintaan koronaepidemian eri vaiheissa.

– Hallituksen päättämät suositukset antoivat yleisen raamin harrastamiseen, mutta eivät vastanneet esimerkiksi siihen, mikä toiminta on harrastamista, Olympiakomitean koronaryhmää vetävä toimitusjohtaja Mikko Salonen toteaa.

– Haluamme yhdessä lajien kanssa olla yhtenäisellä suosituksella estämässä epidemian leviämistä. Vetoan lajeihin ja seuroihin: nyt jos koskaan on erittäin tärkeätä toimia vastuullisesti ja noudattaa suosituksia, jotta tartunnat pysyvät hallinnassa ja voimme pitää liikunnan ja urheilun pyörimässä. Jokaisen seuratoimijan maskinkäytöllä on nyt merkitystä!

Suosituksen mukaan joukkuelajeissa ”harrastamista” ei ole maajoukkuetoiminta eikä ammattilais- ja puoliammattilaissarjat, joissa joukkueiden pelaajille maksetaan palkkaa tai palkkioita, ja ottelut ovat yleisötapahtumia. ”Harrastamista” eivät ole myöskään joukkuelajien sarjatasot, joissa ottelut ovat yleisötapahtumia.

Yksilö- ja ryhmälajeissa ”harrastamista” ei ole yksilö- ja ryhmälajien maajoukkuetoiminta, SM-tason kilpailutoiminta eikä kansainväliselle huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu.

– Olemme porrastaneet suosituksen huomioimaan koronavirusepidemian eri vaiheet. Kiihtymisvaiheessa lähikontaktit on minimoitava harrastusryhmän toimintaa mukauttamalla. Aikuisten harrastusjoukkueiden ei ole suositeltavaa matkustaa otteluihin ja kilpailuihin kiihtymisvaiheessa olevan alueen ulkopuolelle, Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen toteaa.

– Leviämisvaiheessa minimoidaan kontaktien määrää voimakkaasti ja rajataan harrastaminen omaan pieneen harrastusryhmään tai -joukkueeseen, Valtonen sanoo.

Olympiakomitean ja lajiliittojen suositus aikuisten harrastustoimintaan on julkaistu Olympiakomitean sivuilla kohdassa koronavirustilanteen vaikutukset urheiluun.

Lähde: OK:n tiedote 28.10.