Sakari Paasonen on kuollut
10.11.2020 klo 14:28

Sakari Paasonen voitettuaan Merikarvian SM-kilpailuissa 58. SM-kultamitalinsa vuonna 2013. (Kuva: Lassi Palo)

Menestyksekäs pistooliampuja Sakari Paasonen kuoli lauantaina 7. marraskuuta. Hän oli kuollessaan 85-vuotias.

Lahden Ampumaseuraa (LAS) edustanut hollolalainen insinööri Sakari Paasonen menestyi hyvin kansainväliselläkin tasolla. Maailmancupin kilpailuissa hän sijoittui useasti kahdeksan parhaan finaaliin. Ilmapistoolilla hän menestyi parhaiten, mutta vapaapistoolillakin hänen liipaisemansa luodit löysivät usein kympin.

Paasonen voitti useita Suomen mestaruuksia aikana, jolloin pistooliammunnan taso Suomessa oli kansainvälistä kärkiluokkaa.

Paasonen teki parhaimman saavutuksensa 56-vuotiaana sijoittuen Barcelonan olympiakisoissa (1992) ilmapistoolilla viidenneksi. Hän oli vapaapistoolissa 11:s. Paasonen oli tuolloin harrastanut urheiluammuntaa kuudentoista vuoden ajan. Kilpa-ammunnan kipinä osui Paasoseen, kun hän oli jo 40-vuotias. Vielä 80-vuotiaana hän napsi Suomen mestaruuksia ikäistensä sarjassa.

Paasonen edusti Suomea myös Soulin olympialaisissa (1988). Hän sijoittui ilmapistoolissa 18:nneksi ja vapaapistoolissa 19:nneksi.

Paasonen oli keksijä ja kokeilija. Hän suunnitteli ja valmisti laitteita ja harjoitteita, joiden avulla hän kehitti ampumataitoaan. Harva suhtautui harjoitteluun ja työhön yhtä tunnollisesti kuin hän. Työaika oli klo 8-16. Harjoittelu tapahtui sitä ennen ja sen jälkeen.

Hollolalainen oli rehti kilpailija, aina auttavainen ja tunnontarkka kaikessa toiminnassaan. Maltillinen voittaja – hymy vienosti suupielessään. Iloisimmalta hän taisi näyttää onnitellessaan voittajaansa.