Jussi Saari ja Ella Hakala mestareiksi ilmaolympiapistoolissa
15.11.2020 klo 16:12

Miesten mitalistit Petri Eteläniemi (vas.), Jussi Saari ja Oskari Tuominen.

Ilmaolympiapistoolin Suomen mestaruudet ratkottiin lauantaina Ikaalisissa.

Teksti ja kuvat: Mika Vuolle

Rauman Seudun Urheiluampujia edustava kokenut Jussi Saari nappasi Ikaalisissa lauantaina kolmannen ilmaolympiapistoolin Suomen mestaruutensa tiukan finaalin päätteeksi. Saaren viimeinen neljän osuman sarja oli vakuuttava, ja finaalia alusta lähtien hienokseltaan hallinnut Saari kiri lopulta selvään mestaruuteen 20 osumalla, mikä jää vain pisteen SE-lukemista.

– Kyllä sitä aina vähän jännittää, mutta hyvinhän tämä meni, lujahermoisena finalistina tunnettu mestari Saari myhäili finaalin päätteeksi.

SM-hopeaa nappasi 17 osumaan yltänyt Petri Eteläniemi, joka oli tyytyväinen ensimmäiseen miesten sarjan SM-mitaliinsa tässä lajissa. Pullisteleva palkintokaappi sai uudentyyppistä täydennystä.

– Kun muutama vuosi sitten aloitin ilmaolympiapistoolin, olin aluksi aika kujalla, mutta alkaahan tämäkin sujua. Jussi vain pisti liian kovan vastuksen, P-HA:n pistoolilajien taituri tuumaili pitkän kisapäivän päätteeksi.

Useimmiten ilmaolympiapistoolin finaaliin selviämiseen vaaditaan pitkä tie lajin parissa, mutta tällä kertaa Satakunnan Ampujien Oskari Tuominen tarjoili yllätyksen pronssimitalillaan. Tuominen on näet harrastanut pistooliammuntaa vasta pari vuotta ja ilmaolympiapistoolia hän on ampunut vuoden päivät.

– Ensimmäinen SM-finaali ja pronssia tuli. Tästä on hyvä jatkaa, Tuominen totesi.

Naisten mitalikolmikko ja suojamaskien verhoamat hymyt.

Isokyrön Metsästys- ja Ampumaseuraa edustava 15-vuotias Ella Hakala teki taas sen mitä häneltä osattiin odottaakin. Lahjakas nuori ampuja voitti mestaruuden niin naisisissa kuin N20-sarjassakin, samalla kaavalla kuin edellisvuonnakin: molemmissa kilpailuissa sama kovanpuoleinen tulos 555 pistettä.

Tuloksiinsa Hakala ei kuitenkaan ollut tyytyväinen, jäiväthän ne kahdeksan pistettä hänen nimissään olleista Suomen ennätyksistä.

Hakalan takana hopeaa ampui Tampereen Urheiluampujien Ksenia Berghem tuloksella 519 pistettä ja pronssille puristi Satakunnan Ampujien Minna Ylinen pisteen perässä – molemmat ensikertalaisia lajin SM-mitalisteina.

Ikäkausisarjat eivät tarjonneet paljonkaan yllätyksiä tällä kertaa. Tuloslistojen kärkipäästä löytyi tuttuja nimiä. M20-sarjan finaalissa tarkin oli Vammalan Seudun Ampujien Leevi Intonen, joka mainitsi kehittyneensä perheen keskinäisessä kisassa Konsta-veljen kanssa. M16-sarjassa mestariksi ampui RSA:n Iivari Kelhä.

Petri Eteläniemen tuliaiset Ikaalisista karttuivat miesten SM-hopean lisäksi myös M50-sarjan mestaruusmitalilla ja M60-sarjaa hallitsi KSA:n Hannu Räsänen. Y70-sarjassa tarkin oli Porvoon Ampujien Paavo Pitkänen. Y75-sarjassa Kotkan Hannu Seppä pokkasi kultaa hienolla SE-tuloksella 535 pistettä ja Y80-sarjassa Juhani Tammela Jalasjärveltä onnistui mestaruuden arvoisesti. N50-sarjassa kultaa ampui K-UAS:in Johanna Gustafsson ja N60-sarjassa TaU:n Riitta Brusila paranteli pisteen verran omissa nimissään ollutta SE:tä.

Joukkuekilpailua hallitsi Asikkalan Ampumaseura, jonka tasainen kolmikko Timo Paalanen, Ali Tommola ja Jussi Laukkanen voittivat niin Y-sarjan kuin Y50-sarjankin joukkuemestaruuden.

Y80- ja Y75-sarjan ampujat ja järjestäjät kunnioittivat kisapäivän aamuna hiljaisella hetkellä edesmennyttä Sakari Paasosta.

Tampereen Urheiluampujien ja Ikaalisten Ampujien järjestämässä ilmaolympiapistoolin SM-kilpailussa kunnioitettiin 6.11.2020 kuollutta mestariampuja Sakari Paasosta kilpailun aluksi järjestetyllä hiljaisella hetkellä. Paasonen harrasti pitkään myös ilmaolympiapistoolia, ja lajin harrastajat muistavat hänet herrasmiehenä ja suurena urheilijana.

IOP:n SM-kilpailu vietiin läpi tiukkoja koronaa koskevia turvatoimia noudattaen ja järjestäjät haluavat kiittää kaikkia osanottajia joustavuudesta ja ymmärtäväisyydestä sen suhteen.