Kesälajeille lähes neljä miljoonaa euroa tehostamistukea
30.11.2020 klo 16:00
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö on julkaissut kesälajien tukipäätökset vuodelle 2021. Ampumaurheilun tehostamistuen kokonaissumma on 170 000 euroa.

Kaikkiaan tehostamistukea jaettiin kesälajeille olympiadin viimeiseen vuoteen 3 937 536 euroa. Vuosi 2020 on ollut maailmanlaajuisen koronaviruspandemian takia poikkeuksellinen myös huippu-urheilussa. Kesälajien olympiadin piti huipentua heinä-elokuussa Tokiossa olympialaisilla ja kuukautta myöhemmin paralympialaisilla, mutta kisojen siirron takia nyt ollaan hyvin samanlaisessa tilanteessa kuin vuosi sitten.

Tämä näkyy myös OK:n huippu-urheiluyksikön jakamissa kesälajien tehostamistuissa. Kun valtaosalle yksilölajeista olympiavuosi on kalenterikierron tärkein, huippu-urheilusuunnitelmat ensi vuodelle noudattelevat pääosin samoja linjoja kuin vuosi sitten.

– Tämä koskee toki vain lajeja, joiden selkeä pääkilpailu on olympialaiset. Meillä on tukiohjelmissa myös joukkuepelejä, ei-olympialajeja ja muutamia ammattilaispainotteisia olympialajeja, joiden toiminta ei ole niin olympiakeskeistä. Näiden lajien kanssa yhteistyötä on jatkettu vielä selkeämmin pidemmällä tähtäimellä ja tulevan strategiakauden tavoitteiden suunnassa, huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki painottaa.

Vuoden 2021 kesälajien tehostamistukia jaettiin paralympialajeille 301 000 euroa ja vammattomien puolelle 3 636 536 euroa. Tehostamistuelle ylsi vammattomien puolella 22 lajia, minkä lisäksi yhdeksässä lajissa on urheilija tai urheilijoita, jotka ovat yksilötukiohjelmassa. Paralympialajeja tukiohjelmassa on kaksitoista, minkä lisäksi yksi triathlonisti on yksilötukiohjelmassa.

Monessa lajissa kansainvälinen kilpailutoiminta on ollut vähäistä tai kokonaan jäissä tänä vuonna. Näiden lajien kohdalla kilpailumenestystä on peilattu ensisijaisesti vuoteen 2019.

– Menestys on kuitenkin vain yksi kriteereistämme. Olemme jo tutuksi tulleeseen tapaan käyneet syksyn mittaan hyvässä yhteistyössä läpi lajien huippu-urheilusuunnitelmia ja panostuksia huippu-urheiluun. Tässäkin tilanteessa olemme etsineet –  ja uskon, että myös löytäneet – euroille mahdollisimman hyvää vaikuttavuutta, Lehtimäki toteaa.

Kesälajien tukipäätökset 2021
Kokonaisuus: 3 636 536 euroa

Ampumaurheilu
Tehostamistuen kokonaissumma: 170 000 euroa
Tuen kohdentuminen:
Olympialajin huippuyksilötuki: Matias Koivu, Vili Kopra, Satu Mäkelä-Nummela (trap), Eetu Kallioinen, Oskari Kössi, Lari Pesonen (skeet), Cristian Friman, Juho Kurki, Aleksi Leppä (kivääri)
Olympialajien lajituki: trapin, skeetin, kiväärin ja pistoolin maajoukkueohjelmat sekä asiantuntijaohjelma
Olympiavalmentajatuki: Pietro Genga, Kari Kopra
NOV-palkkatuki: Pirjo Peltola
Pohjoisen nuoret tähdet: Viivi Kemppi

Paralympialajit
Kokonaisuus: 301 000 euroa

Ampumaurheilu
Tukiohjelma: Investointilaji
Tehostamistuen kokonaissumma: 12 500 euroa
Tuen kohdentuminen:
– Paralympialajin huippuyksilötuki: Jarkko Mylly
– Paralympiavalmentajatuki: Timo Vaitiniemi
– Valmennuksen tukitoimet liittyen aseiden ja
luotien testaukseen ja huoltoon
– Osallistuvan asiantuntijuuden epäsuora
tehostamistuki: KIHU:n testit Jyväskylässä
– Lajiryhmävastaavan monimuotoinen toiminta
lajin rinnalla

Lähde: OK:n tiedote 30.11.